Translate

29. 3. 2013.

Šargarepa - hrana i lek




Šargarepa nam je dostupna tokom cele godine, a ipak često zaboravimo na nju. Uobičajeno je njeno kuvanje u supama, čorbama, potažima i drugim kuvanim jelima. Sastojak je i kolača. Posebno se preporučuje deci, ali ni nama odraslima nije na odmet po jedna dnevno umesto neke gotove kupovne vitaminske kapsulice.

 Pre svega ima beta-karotena(provitamin A), to je prirodni biljni pigment koji daje tu narandžastu boju, a koji se u telu pretvara u vitamin A. U 100 gr. 7,6 gr.ugljenih hidrata, 0,6 gr. belančevina, 0,3gr. masti, dijetna biljna vlakna, vit. K, vit. C, vit. E, vit. B1, B2, B6, kalijum, mangan, fluor, fosfor, cink, bakar, gvoždje, kao i selen i kalcijum.

Šta šargarepa čini za nas?
Utiče na rast, razvoj celog ogranizma, jača imunitet, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otoke od vodene bolesti, utiče na giht, bolesti disajnih organa, dijabetes, reumu, čisti krv i jetru, odstranjuje crevne parazite, olakšava izlučivanje mokraće, podiže energiju i koncentraciju.

Tradicionalno se smatra da povoljno utiče na želudac, kao i kod nadimanja želuca i creva,  za čišćenje jetre.

Novija istraživanja ukazuju da je dobra u preventivi srčanih bolesti, da njen sastojak kalijum-sukcinat ima svojstva snižavanja pritiska, da je prevencija tumorima. Beta-karoten je antioksidant koji pozitivno deluje na nivo šećera u krvi, a borac je i protiv slobodnih radikala koji  oštećuju na ćelijskom nivou. 

Ne treba je guliti, već samo dobro oprati četkicom, da bi se sačuvali svi nutrijenti.Kad god ste u prilici, ne bacajte lišće šargarepe, već i njega iskoristite jer je i ono puno hranljivih sastojaka.

Zbog ćelijske strukture šargarepe, veća je iskoristljivost beta-karotena pod dejstvom toplote i masti. Da bi se u potpunosti iskoristio vit. A, rastvorljiv u mastima, treba je pripremati i na malo ulja, najbolje prirodno cedjenog na pr. maslinovo.

Najjednostavnije je iseći na kolutiće ili štapiće i kratko propeći. Možete dodati i susam. 


Ujutru, za dobar dan, možete napraviti sok od sveže šargarepe, sa ili bez jabuke. Prevencija kod infekcija. Neutrališe želudačnu kiselinu.

Recept za imunitet i dobar metabolizam, što ide jedno s drugim ruku pod ruku:
-jabuka-šargarepa-cvekla-kašika meda-kašičica cimeta
Sveže sastojke narendati ili na krupno izmiksati, dodati med i cimet. Možete ih i potpuno izmiksati, dodati po želji vodu i piti kao sok.
Svakog dana po jednu dozu ove vitaminsko-mineralne bombice. Osetićete promene, pogotovo ako imate tkzv. "lenja creva", dobro je u to  dodati i ovsene, ječmene, zobene pahuljice. Onda to može biti i sjajan doručak za početak dana. Napravite neku svoju kombinaciju, recimo umesto cvekle, dodajte po koju suvu šljivu, smokvu. Osećaćete se čilije, puni energije, a primetićete promenu i na koži, kosi.

Umesto slanih grickalica koje goje, iseckajte šargarepu na štapiće i grickajte do mile volje i ako ste na dijeti, jer ona osim bogatstva u vitaminima i mineralima, je siromašna u kalorijama.
Brza poslastica- kuglice od šargarepe:
-200gr. šećera
-500gr. šargarepe
-100ml. vode
-pomorandža
-50gr.mlevenih i 50gr. seckanih oraha
-vanilin šećer
Skuvati sirup od šećera, vanilin šećera i vode. Dodati sitno narendanu šargarepu i kuvati na laganoj vatri dok masa se ne zgusne, dodati sok i koru od pomorandže i seckane orahe, kuvati dok masa ne postane želatinasta. Ostaviti da se ohladi i uvaljati u orahe. Uživajte.
Šargarepa može u većoj količini da se čuva u kesi, najbolje u posebnoj kutiji u frižideru.


Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

27. 3. 2013.

Štitna žlezda ne funkcioniše dobro, a ni vi




Bolesti štitne žlezde su česte. Žene pet puta češće oboljevaju. Veliki broj obolelih i nema uspostavljenu dijagnozu.
Zaboravni ste, konfuzni, povremeno osećate lupanje srca, razdražljivi ste, muče vas bolovi u mišićima i kostima, stalno vam je hladno ili imate toplotne talase, ugojili ste se, muči vas problem pražnjenja creva, ne znate više kako da dovedete u red suvu kožu i kosu, ako ste žena imate promene u obrascu menstruacije i iako ste možda u predmenopauzi, to nije razlog. Uzrok može biti lako ustanovljiv. Proverite stanje vaše štitne žlezde. 


Hormoni štitne kontrolišu svaku ćeliju, mišić i organ našeg tela.

Tiroidna žlezda je u obliku leptira i nalazi sa na vratu iznad ključne kosti, a ispod Adamove jabučice. Iako mala utiče na rad mnogih organa: srca, mozga, jetre, bubrega, kože.Ona je endokrina i učestvuje u stvaranju hormona. Oni kontrolišu mnogobrojne aktivnosti našeg organizma. Uključujući brzinu sagorevanja kalorija i brzinu otkucaja srca.
Ako se ne leči, uticaće na nivo holesterola, na stanje srca, aterosklerozu, neplodnost i osteoporozu. Istraživači ukazuju da postoji jaka genetska veza izmedju autoimunih bolesti kao što su artritis, dijabetes i anemija i bolesti štitne žlezde.

Ako štitna žlezda nije dovoljno aktivna dolazi do hypothyreodisma. Posledice su dobijanje na težini, osećaj umora, teško podnošenje hladnoće, pa do težih koje se vezuju za rast holesterola, aterosklerozu, osteoporozu. Simptomi su: zaboravnost, suva koža, kosa, teškoće u pamćenju, zatvor, jake menstruacije, povećana učestalost pobačaja, povećana osetljivost na lekove, podbulo lice, bolovi u mišićima.

Dijagnoza se vrši na osnovu testova krvi za utvrdjivanje visine TSH. Povišen nivo je indikator. Radi se i analiza thyroxina, kao i antitela štitne. Po uspostavljanju dijagnoze, lečenje se sastoji u hormonskoj terapiji. U pitanju su tablete na bazi thyroxina, na pr. euthyrox koje se uzimaju svakodnevno. Dozu prilagodjava lekar u zavisnosti od visine hormona, tako što će početi od niže doze i zato je neophodno strogo se pridržavati uputstava,  jer svako odstupanje dovodi do promena u nivou TSH. Posebna kontrola je kod trudnica. Kod beba, ovaj hormon štitne utiče na razvoj mozga, pa se savetuje doza ne u vidu tečnosti, već drobljenje tablete prepisane doze u kašičici sa tečnošću, jer  je time uspostavljena kontrola u samoj dozi.
U početku su kontrole češće, na 3-4 meseca do uspostavljanja ravnoteže hormona, a zatim na 6 meseci, pa na godinu dana, sve u cilju provere da li je i dalje odgovarajuća doza leka. Terapija je doživotna.

Ako je štitna previše aktivna, stvara više hormona nego što je potrebno. To stanje se zove hyperthyreodizam.  Posledica je gubljenje na težini, ubrzani otkucaji srca i osetljivost na toplotu. Simptomi su: ubrzani rad srca, preko 100 otkucaja u minuti, anksioznost, razdražljivost, drhtanje ruku, opadanje kose, nepodnošenje toplote, učestalo pražnjenje creva, glatka koža, promene  u menstrualnom obrascu, veća mogućnost za pobačaj, slabost mišića, ubrzano gubljenje kalcijuma.
Do povišenja nivoa hormona štitne može doći i kao posledica virusne infekcije, što se samo povlači spontano i štitna žlezda se dovodi u redovno stanje. 
Takodje hyperthyreodizam može nastati i kod prekomernog unosa thyroxina, zato je neophodna kontrola bar jednom godišnje od strane lekara i nikako sami sebi odredjivati dozu.

Dijagnoza se uspostavlja jednostavno  putem testa krvi. 

Nizak nivo TSH je indikator. A može se raditi i kontrola aktivnih hormona thyroxina i triiodothironina u krvi, ispitivanje TSI kod Graves-ove bolesti, kao i RAIU-merenje koliko joda štitna može da prikupi i skeniranje žlezde.

Terapija:
 -lekovi kao methimazole i propylthiouracil. Oni usporavaju produkciju hormona štitne i da bi se videli rezultati potrebno je da prodje nekoliko meseci. Mogu izazvati alergiju koja prestaje sa prestankom uzimanja leka. Može se dogoditi, u prvih 4-8 nedelja,  da padne nivo belih krvnih zrnaca, pa ako dodje do upale grla, groznice, odmah se obratiti lekaru i uraditi kontrolu belih krvnih zrnaca. Izuzetno retko javljaju se problemi sa jetrom, pa ako se javi oticanje zglobova, bolovi, žuta boja kože, bol u stomaku, temperatura, gubitak apetita, odmah se obratiti lekaru.
-terapija radioaktivnim jodom. Jod je esencijalan sastojak u produkciji hormona štitne. Daje se u vidu kapsula i brzo se apsorbuje u crevima. Zatim iz krvi ulazi u ćelije štitne i uništava ih. Rezultati su vidljivi posle tri do šest meseci. Cilj je potpuno uništiti žlezdu i time izazvati hypothireodizam kao lakši oblik bolesti koji se rešava uzimanjem tableta do kraja života.
-hirurško uklanjanje žlezde je indikovano u nekim slučajevima kao i kod trudnica, što takodje dovodi do hypothireodizma. Cilj je da se ostavi nekih 5-7% tela štitne, jer kroz nju prolaze glasne žice.
-lekovi kao beta-adrenergic blokatori mogu se primenjivati privremeno dok ne počne dejstvo drugih lekova.

Samokontrola štitne žlezde. Potrebno vam je ručno ogledalo i čaša vode. Žlezda se nalazi ispod grkljana, iznad ključne kosti, više dole, vodite računa da je ne pomešate sa Adamovom jabučicom. Uzmite ogledalo, zabacite glavu malo unazad i uzmite par gutljaja vode. Dok gutate posmatrajte da li se pojavljuju izbočine u toj oblasti. Ponovite više puta. Ukoliko vidite neka ispupčenja, obratite se lekaru. Može biti da je štitna uvećana, što daje iste simptome kao kod povećanja ili smanjenja štitnih hormona ili da postoje tkzv. nodule, što zahteva dalju kontrolu.

Pošto se simptomi problema sa štitnom poklapaju sa simptomima nekih drugih bolesti, najbolji način da budete sigurni da je štitna zdrava je da tražite od doktora TSH test, koji se radi na osnovu izvadjene krvi. Možete ga i sami uraditi u svakoj laboratoriji.

Jod je gorivo štitne žlezde. Nalazi se u jodiranoj soli, ishrani-u morskoj hrani, hlebu i mleku. Ona uzima potrebne sastojke iz krvotoka i time odredjuje stanje dva hormona. Thyroxine T4, jer sadrži četiri atoma joda i thriiodothyronine T3,  jer ima tri atoma joda. T3 nastaje od T4 oduzimanjem jednog atoma joda, tamo gde se najviše troši i to u  jetri, bubrezima i mozgu.

Direktive joj daje hipofiza, žlezda veličine graška, smeštena u podnožju mozga. Ona kontroliše funkcije svih žlezda endokrinog sistema. Ona šalje poruku štitnoj, koliko hormona da napravi i one dolaze u formi thyroid stimulating hormona TSH.
 Nivo TSH u krvi, pada ili raste u zavisnosti koliko štitna proizvodnjom hormona prati potrebe organizma. Hipofiza informacije dobija na više načina. Prateći nivo T4 u krvi, može da odgovori ili  reaguje na hipotalamus koji je deo mozga koji proizvodi svoj thyrotropin-oslobadjajući hormon TRH, koji stimuliše TSH u hipofizi. Ova veza zove se HPT osa.(hipotalamus-hipofiza-štitna).



Kod ove bolesti pažnja lekara usmerena je u dva pravca:
  • nivo TSH
  • moguće promene na žlezdi u vidu čvorića-nodula ili pojavi strume

Štitna žlezda možda neće raditi dobro ako telo ne uzima dovoljno joda, pa će odgovoriti tako što će povećati TSH nivo, a to može uvećati žlezdu i izazvati strumu, koja izgleda kao otok na vratu.

Može biti napadnuta i od sopstvenog imunog sistema tela to je tkzv. Hashimotos thyreoditis. Postoje dve grupe antitela anti-TPO i anti-TG imunog sistema koji urušavaju samu štitnu žlezdu. Hashimoto izaziva hypothireodizam i spada u autoimune bolesti.

Struma može da se pojavi i u slučaju viška i manjka TSH hormona.

Nodule-čvorići se mogu pojaviti spolja i tada ih lekar može opipati pri pregledu ili unutar štitne. Oni kvare komunikaciju izmedju hipofize i štitne jer sami, nezavisno,  proizvode tiroidne hormone. Medjutim, ne utiču sve nodule na funkciju štitne. Postoje pojedinačne nodule koje se kreću  od veličine graška do šljive ili veće. Na sreću, većina je bezopasna, a tu spadaju i ciste koje su ispunjene tečnošću. Mali procenat nodula je kancerogen i ne utiču na funkciju štitne žlezde.

Nasuprot Hašimotu, postoji Graves-ova bolest koja je isto autoimuna, samo što antitela napadajući štitnu, podstiču je da proizvodi višak hormona. Ta antitela su TRAb i TSls. Oni se pričvršćuju za TSH receptore, stvarajući konfuziju i nagoneći štitnu da proizvodi više hormona. Kod nekih ljudi sa ovom bolešću dolazi do promene na očima, koje postaju otečene, crvene, izbuljene, a može se javiti i oštećenje vida u vidu gubljenja oštrine slike i dupliranje iste.

Kada je u pitanju kontrola stanja štitne žlezde, obratite pažnju na:
-porodičnu istoriju
-lekove: ako uzimate Lithium ili Amiodaron
-zračenja glave i vrata

Izvor:
www.thyroidawareness.com/about-your-thyroid

Na tržištu postoje razni preparati na bazi biljaka i meda za štitnu žlezdu. Vodite računa da ne unosite dodatno jod, ako pijete lekove. 
Ono što je bitno jeste jačanje imuniteta. Dakle, ishrana uz puno voća i povrća. Potražite mišljenje lekara, ukoliko želite da probate da se lečite preparatima narodne medicine. 
Koliko je bitno šta konzumiramo, možete videti na postu Šta utiče na rad stitne žlezde?
Da li ste čuli za goitrogen hranu? O tome na: goitrogen hrana
Našoj štitnoj žlezdi, možemo pomoći putem hrane. O super hrani na: super hrana - zelena hrana U stvari, treba se držati one da je prava informacija iz raja izašla i umerenost u svemu.

Kontrole radi, da biste otklonili sumnju, možete svakako uraditi TSH test iz krvi, jednostavan i ne oduzima puno vremena, (vadjenje krvi možete obaviti bilo kada u toku dana i posle obroka)koji se radi tako što se uzima krv iz vene i sačeka analiza. Ukoliko vam se čini da imate neke promene, uradite ultrazvuk vrata, da ne biste gubili na vremenu, dok čekate termin kod lekara.

Važno je da ukoliko TSH test pokazuje odstupanja, se hitno obratite lekaru, da bi što pre dobili odgovarajuću terapiju. Time ćete kompletan organizam vratiti u normalu. Tu se podrazumeva i stanje malih, sivih ćelija mozga.

Tekst je informativan, za dijagnozu i tretmane, obratite se stručnom medicinskom osoblju.


Povezani članci:







Štitna žlezda - menadžer







Goitrogen hrana










Šta utiče na rad štitne žlezde?








Šta je dobro kad štitna žlezda uopšte ne radi






21. 3. 2013.

Kafa - nektar ili otrov?






Mirisna šoljica kafe. Jutarnje budjenje. Popodnevni  predah. Jedno od pića koje se najviše pije. I dalje se raspravlja o tome kakav uticaj ima kafa na zdravlje ljudi. Hoće li vas ubiti ili ćete živeti duže?

Za www.rtv.rsNutricionistkinja Sara Cvjetković kaže da je kafa dobar stimulans nervnog sistema, stimuliše pažnju i pamćenje.  Topi masnoću i utiče na potrošnju energije. Smanjuje rizik od dijabetesa za čak 30%.
Istraživanja su pokazala da se kafom može ukloniti ili bar ublažiti glavobolja.
Nutricionistkinja Cvjetković apeluje da se ne pije više od tri šoljice dnevno da bi se izbegli negativni efekti. Preveliki unos kofeina izaziva nesanicu, vrtoglavicu, drhtavicu. Nije preporučljivo za osobe sa pojačanim lučenjem kiseline i gastritisom. Povećava krvni pritisak, pogotovo kod ljudi koji već imaju hipertenziju.



Piše ww.livescience.com:
  • Stručnjaci ističu da bi vas ubila, trebalo bi u cugu da popijete 80-100 šoljica
  • Studije pokazuju da Amerikanci dnevnu dozu antioksidanata dobijaju iz 1-2 šoljice kafe dnevno. To se smatra zdravom dozom. Umesto kafe jednako dobar je crni čaj.
  • Na pacovima je dokazano da kafa kod ženki podstiče seksualnu želju. Što se tiče ljudi, može da poboljša seksualni doživljaj samo kod onih koji nisu redovni konzumenti. Možda da probate sa drugim kofeinskim pićem.
  • Jedna mala studija je pokazala da kofein tj. dve šoljice kafe, može da smanji bol u mišićima posle teretane. Ali opet se radi o onima kojima kafa nije dnevni fiks.
  • Stručnjaci savetuju da ne pijete kafu 6 sati pre odlaska na spavanje
  • Ako ste zavisnici od kafe bez kofeina, treba da znate da ste na istom ako popijete 1-2 šoljice kafe.
  • Što se tiče kafe bez kofeina, nastaje tako što se zrna pare i kofein isplivava na površinu, odakle se spira uz pomoć organskog rastvarača methylene chloride. Zbog te kiseline nekima kafa smeta i izaziva im gastritis.
  • Ljubitelji kafe su zavisnici od mirisa i ukusa pržene kafe. Kafa je jedina namirinica koja se konzumira u ugljenisanom stanju. Za vreme prženja, ulje u zrnu počinje da se pojavljuje na 400 stepeni, to je jači ukus i ima više kofeina, pa to važi posebno za tamnije prženu kafu. Više kofeina ima u kuvanoj crnoj kafi nego u kapučinu i espresu.

  • www.biljeizdravlje.rs primarijus dr. Petar Bojović sa Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da je kofein  otrovna biljna baza i smatra se drogom. On ostaje u organizmu 68-72sata i blokira kalcijum i magnezijum iz hrane te se tako smatra da utiče na nastanak osteoporoze. Kod trudnica može izazvati kontrakcije i prevremeni porodjaj. A može da naruši strukturu budućih kostiju i da utiče na srčani ritam.Prženi produkti kafe izazivaju displazije, promene na dojkama, svojim slobodnim radikalima utiču na elastičnost kože. Kafa je i jak diuretik te isušuju i kožu. Zato je potrebno unositi dovoljno vode.Negativno utiče na nivo šećera u krvi, zubi vremenom požute jer se ugradjuje u gledj.Prema istraživanju američkog Kolumbija Univerziteta, oštećenja u organizmu nastaju ako se dnevno uzima više od 20 miligrama kofeina. Jedna šoljica kafe sadrži 80-120 miligrama kofeina. Za jutarnje budjenje umesto kafe bolje je uzeti cedjen sok od pomorandže ili čašu mlake vode sa par kapi limuna i kašikom meda ili toplu čokoladu ili svež sok od paradajza. Ispijanje kafe sa mlekom nije dobro jer kofein iz kafe i kazein iz mleka stvaraju nerazgradiv spoj, pa izaziva tegobe tokom varenja. Osim toga kafa utiče i na stvaranje viška kiseline, što može uticati na gastritis.

Kako god, i  u ovom za neke, božanskom napitku ne treba preterivati. Jedna šoljica za jutarnje budjenje, jedna zarad prevrtanja šolje i gledanja u kafu i ako ste baš fan, još jedna za uživanje. I to je to. Zamena za kafu može biti:
  • Inka kafa, od žitarica, tj. od ječma, raži i cikorije. Ne sadrži kofein. Sadrži B vitamine, gvoždje, magnezijum, kalcijum... Daje osećaj sitosti pa je dobra uz dijete, a dobra je i za one sa visokim pritiskom, smiruje želudac.
  • Cikorija, sadrži prženi koren cikorije. Bez kofeina. U narodnoj medicini je lek za popravljanje varenja, čišćenje jetre, bubrega, slezine i protiv anemije.  Dobra je za dijabetičare. Super je rešenje za one koji piju kafu sa mlekom.
  • Biokafa, sastoji se od žitarica, mahunarki, 40% ekstrakta cikorije. Bez kofeina
  • Zeleni čaj je pravi rudnik antioksidanata. Poznata je stara Kineska poslovica:"Bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja."Pokazuje antikancerogeno dejstvo,sprečava razvoj ateroskleroze i srčanih oboljenja, takodje je dobar za mršavljenje, jer ubrzava metabolizam i topi masti. Idealan je kao zaštita od gripe u zimskom periodu. Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Većina energetskih pića upravo sadrži kombinacije kofeina i šećera, tj. stimulator i gorivo koji omogućavaju povećanu budnost. Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Dovoljne su dve šoljice čaja dnevno. One daju organizmu jednaku količinu antioksidanata kao pet porcija povrća ili dve jabuke. 

19. 3. 2013.

Google-ove naočare virtualne realnosti



Budućnost je stigla.


Istraživači i programeri Google već neko vreme rade na "Project glass". Svakako to nisu obične naočare. Već pravi mini kompjuter. Razvijaju nosiv smarth phone ekran u sklopu projekta u kome svu funkcionalnost smarth phona stavljaju u nosiv uredjaj koji liči na naočare.
Sve funkcije, bilo da su u pitanju poruke, video chat, fotografije, ostvaruju se putem glasovnih komandi. Google-ovi inženjeri već nose naočare van laboratorije.
Kako izgledaju naočare?
Kao iz nekog si-fi filma. Na ramu sa desne strane nalazi se mala kamera i staklo, a leva strana je bez stakla. 
"Mislimo da tehnologija treba da radi za vas-da bude tu kad je potrebna i da vam se skloni  kad ne treba", izjava je kompanije na stranici Google+.



Mesecima traje zadirkivanje i bacanje mrvica informacija javnosti i stručnjacima o projektu od strane Googla.
Detaljnije informacije o projektu su iznete na SXSW konferenciji u Austinu, Texas.
Korisnici prevlače napred nazad duž touchpada na ramu radi navigacije kroz timeline kartica povezanih sa dogadjajima na staklu.
Programer projekta Thimoty Jordan je naglasio potrebu da se projektuje posebna aplikacija za naočare, umesto da se prebaci sa mobilnog ili tableta.
Priča je da će početkom 2013. biti lansirane prve Glass explorer edition. Kada je u pitanju boja rama, pominju se crna, bela, narandžasta i plava.
Tako da ćemo se, po svemu sudeći vrlo brzo susresti sa hodajućim "zombijima".

Dan nosioca naočara izgledaće ovako:
Po ustajanju stavlja naočare i počinje da priča sam sa sobom, na šta mu se svodi ceo dan. Čak i poruka o sastanku sa devojkom, svodi se ne na sastanak u realnom svetu, već video chat.

Pogled kroz naočare:





Izvor:
http://www.informationweek.com/cloud-computing/platform/google-project-glass-api-details-emerge/240150573

18. 3. 2013.

Mobilni, WIFI i zračenja






Izgubljeno vreme, nikad nije pronadjeno ponovo.

Benjamin Franklin

U trci i tempu koji diktiramo sebi, a za šta često krivimo sve druge osim sebe, zaboravljamo na neke male svakodnevne stvari koje nam mogu biti ventil protiv stresa. Jedna od tih sitnica koje život znače je i kafica sa dragim ljudima. Pa, umesto da pričamo mobilnim pola sata, bilo bi bolje, a i zdravije, da se nadjemo na nekom prijatnom mestu. 

Izgubljeno zdravlje, nikad nije pronadjeno ponovo.


 Na početku 2011. Svetska zdravstvena organizacija WHO, klasifikovala je zračenja iz aparata poput mobilnih telefona i WIFI kao "mogući ljudski karcinogen".

Prof. Joel Moskowitzc sa University of Kalifornia, je uradio kompilaciju istraživanja o vezi tumora mozga i upotreba mobilnog i izveo zaključak da upotreba mobilnog telefona deset godina i duže, povećava rizik za tumor 30%.
Zračenja koja emituje WIFI su mala, ali je stvaran problem u prirodi elektomagnetnog polja.  Ono je takvo da svojim frekvencijama izaziva biološka oštećenja, pa tako po dugogodišnjem istraživanju dr Magda Havas, Ph., D. vanrednog profesora na Enviromental&resource studies na Trent University, izloženi WIFI mogu dobiti glavobolje, vrtoglavice, mučninu, ubrzan rad srca i aritmiju.
Istraživanja pokazuju da izloženost WIFI, može da:

  • utiče na porast tumora
  • promeni DNA
  • ošteti imuni sistem
  • utiče na spermatozoide muškaraca


Proizvedena kapica za mobilne telefone koja bi trebala da korisnika štiti od zračenja
OSLO (Reuters) - Norveška grupa naučnika prozvela je novu kapicu za mobilne telefone . Glavna namena kapica je zaštita korisnika telefona od štetnog zračenja koje kod nekih ljudi može da izazove i rak.
Ovaj proizvod se prodaje po cijeni od 53 USD po komadu. Svaka kapica sadrži tanko metalno "tkivo" koje kanališe gotovo svo radio-zračenje mobilnog telefona dalje od glave korisnika dok istovremeno propušta zvuk da dospe do korisnika.
"Kapica je zapravo tanki sloj tkanog srebra" izjavio je Walter Kraus, šef tima koji je razvio ovaj proizvod.
Mnogi ljudi vjeruju da zračinje mobilnih telefona može da izazove tumore na mozgu ili slične maligne tumora na drugim dijelovima tijela. Međutim, internacionalne studije koje su se bavile ovim problemom često su donosile i kontradiktorne rezultate. Nedavno je studija Australijskih naučnika koja je trajala više od trri godine pokazala da, na miševima, zračenje mobinih telefona nije prouzrokovalo pojavu bilo  malignih, pa ni benignih tumora, te da je vrlo vjerovatno da isto vredi i za ljude.
Međutim, Švedski naučnici utvrdili su da rizik od pojave tumora znatno raste ukoliko je jedinka izložena zračenju telefona.
Profesor Peter Pauli Sa Univerziteta Njemačkih vojnih snaga izjavio je da materijali od upredenog (tkanog) metala poput srebra, bakra ili čelika mogu da filtritaju i do 95% zračenja mobilnog telefona. "Slični materijali koriste se da bi zaštitili osetljive delove na raketama i eksplozivima.

Uzevši sve u obzir, čini se, najbolje rešenje je kad god je to moguće koristiti se dobrim, starim, stabilnim telefonom. 

Izvori:

http://www.thetruthseeker.co.uk
http://www.znanje.org/

17. 3. 2013.

Ista cena - manja pakovanja



Piše Blic


Čokolada od sto grama, litar jogurta, pavlaka od 200 mililitara, špagete od 500 grama, preko noći su zamenili 20 grama lakša čokolada i pavlaka, manje pakovanje špageta i “kilogram hleba” kao izraz koji se odomaćio i još uvek ga neki prilikom kupovine izreknu omaškom.

Manje krekera u pakovanju, izdignutije dno tegle da u nju stane manje sadržaja, uže kutije muslija koji isto izgledaju na rafovima, manje listića u rolnama toalet papira, više vazduha u kesicama sa grickalicama, sve manja pakovanja deterdženta koji može da opere istu količinu veša, samo su neki od primera kojima proizvođači pribegavaju u kriznim vremenima. 

Psihologija potrošača: Cena se primeti, manje pakovanje ne


Kompanije su očito krenule od pretpostavke da potrošači burnije reaguju na poskupljenje nego na, ne toliko vidljivu promenu gramaže. U najvećem broju slučajeva, smanjenje gramaže se dogodilo bez prethodnih obaveštenja ili promene prepoznatljive ambalaže. 
- Do pre nekoliko godina bilo je lako uporediti cene različitih proizvođača. Danas je to nemoguće. Ipak, da bi zaštitio potrošače, zakonodavac je obavezao proizvođače da na svakom proizvodu jasno istaknu deklaraciju, pa savetujemo građanima da čitaju deklaracije kako bi znali šta kupuju, pogotovo zato što i dalje ima pozitivnih primera proizvođača koji nisu smanjili težinu proizvoda - kaže za Blic Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. 

Evo primera koliko su neke namirnice koštale u martu 2012. i koliko su bile "teške", a koliko koštaju u martu 2013., sa smanjenom težinom: 

Čokolada: 100 gr/85 din - 80 gr/90 din 
Mleko: 1 lit./65 din - 750 ml/83 din 
Hleb: 1 kg/44 din - 600 gr/48 din 
Jogurt: 200 ml/20 din - 180 ml/25 din
 

Nedostaje regulativa


EU je 2009. godine ukinula regulativu o standardnoj veličini pakovanja određenih namirnica. Ali, i obavezala prodavce da istaknu cenu po jedinici mere. Nešto slično postoji i kod nas, ali ne postoji akt koji propisuje obaveznu veličinu slova. 

Važno je da cena bude vidljiva, ali ne i gramaža. Tako, inspektori mogu da kazne trgovce, ako ne istaknu cenu, ali ne i ako je ona nečitko napisana. 

U Centru za zaštitu potrošača kažu da, iako nema prekršaja, marketinški trikovi mogu da se protumače kao obmana kupaca.


Mislim da nama, kupcima, u neravnopravnoj borbi sa proizvodjačima, ostaje samo da pokušamo da pročitamo šta piše na deklaraciji, koja je uglavnom ispisana sitnim slovima, pa su naočare obavezne, a negde, bogami ni lupa ne bi pomogla.

Osim toga, na deklaraciji na rafu, koju inače gotovo niko ne gleda, osim kolika je cena, piše i cena po jedinici mere proizvoda, što olakšava uporedjenje sa istim ili sličnim proizvodima drugih proizvodjača.



Aktivni ugalj - da li znate?




Prirodna detoksikacija
Šta je to?
Crni prah bez ukusa, bez mirisa dobijen od drveta ili drugih materijala koji su bili izloženi visokim temperaturama u bezvazdušnom prostoru. Dalje se tretira tj. aktivira da poveća sposobnost upijanja supstanci zagrevanjem sa oksidacionim gasom ili drugim hemikalijama radi dobijanja finog crnog praha. To je čist ugljen koji se postupkom doveo do povećane moći apsorboranja čestica i gasova u digestivnom sistemu.
Podaci o aktivnom  uglju nadjeni su i na egipatskim papirusima i pre 1550 pre naše ere. Indijanci su ga mešali sa vodom za stomačne bolesti.


U obliku granula ili tableta, terapija je za probleme sa stomakom, bilo da je u pitanju trovanje vodom, hranom, lekovima, dijareja, nadutost.
Šta to radi aktivni ugalj?
Vezuje za sebe veliki broj organskih i anorganskih otrova, mikroorganizme i lekove. Sa druge strane, on sam se ne resorbuje i ne metaboliše, već se zajedno sa supstancama koje je vezao izlučuje iz organizma. Neškodljiv je i mogu ga koristiti i deca. Kad su u pitanju deca,od značaja je kod trovanja hranom, a koristi se i za izazivanje povraćanja kod onih koji su pokušali samoubistvo unošenjem antidepresiva, barbiturata, benzodiazepina. Studije potvrdjuju delovanje kod gasova, zatvora, grčeva, ali česta upotreba može uticati na apsorbciju hranljivih materija, pogotovo kod dece.
Posle obilnog ručka se može koristiti sa smanjenje nadutosti.
Danas je bitan sastojak u vazdušnim i vodenim filterima.

Ajur veda - Lila Ma doo

15. 3. 2013.

Deca - igra ili seks?








Deci, "diplome" o spremnosti za seksualne odnose.

Prerano odrastanje?
Trendovi ili propust?
Švedska luteranska crkva, kojoj pripada većina hrišćana u Švedskoj, delila je deci jednog verskog kampa, "diplome" o spremnosti za seksualne odnose.
Kurs pod nazivom "Ljubav i seksualnost" u Ronebiju, na jugoistoku Švedske, pohadjali dečaci i devojčice u verskom kampu.
Sveštenik Mats Ola Nilen izjavio je da je kurs organizovala osoba koja se predstavila kao član Švedskog udruženja za seksualno obrazovanje, (RSFU), ali da je crkva navodno kasnije saznala da isti već godinama ne radi za tu organizaciju.
Problem je iskrsao kad su se roditelji požalili svešteniku zbog ovih "diploma", ističući da tako mlada deca još uvek nisu spremna za seks.
"Mladi su se ranije žalili da crkva ne razgovara o tim pitanjima", kazao je Nilen, objašnjavajući razlog organizovanja takvog kursa.
 Naveo je da je tražio da prisustvuje časovima, ali mu je rečeno da bi njegovo prisustvo sprečilo tinejdžere da otvoreno razgovaraju.
"Prema švedskom zakonu, mladi mogu da se upuste u seksualne odnose sa navršenih 15 godina", podsetio je sveštenik.

Izvor:
www.srbel.net













14. 3. 2013.

Čokolada - hrana i lek




Zvanično je: njeno veličanstvo, čokolada podstiče serotonin, tkzv. hormon sreće i stvara dobro raspoloženje. Jača koncentraciju. Mogu je uzimati i oni koji imaju povećan LDL holesterol, jer dokazano je da kakao maslac uglavnom sadrži stearinsku kiselinu koja ne utiče na rast holesterola, koja se u jetri preradjuje u oleinsku koja se najviše nalazi u maslinovom ulju. 


Problem su kalorije kod zavisnika o čokoladi, jer je ona visoko kalorična, pa je dovoljno dnevno 25 gr. za one koji vode računa o dijeti. Može izazvati alergijske reakcije, jer sadrži sastojke koji se zbog tanina ne rastvaraju u potpunosti i mogu delovati kao antigeni kod osetljivih. Time se objašnjava crvenilo, akne i sitan osip kod onih koji preteraju sa količinom.
Čokolada je puna fosfora i magnezijuma neophodnog za sve metaboličke procese. Sadrži i kalcijum, ali se deci ipak preporučuje pre čokoladno mleko nego čokolada jer fitinska i oksalna kiselina vezuju kalcijum u netopive spojeve.
Potvrdjeno je i da ne izaziva zatvor. Brzo se vari.
Najnovija istraživanja pokazuju da kakao svojim flavonoidima, dovodi do sniženja sistolnog pritiska i time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
30gr. crne čokolade daje 12mg kofeina.

Neke studije ukazuju na kakaovac kao borca protiv mingrene. Suzbija aktivnost proteina zaslužnih za upalne procese koji izazivaju migrenu.


Istraživači sa Harvarda su analizirali 21 studiju sa 2500 učesnika i zaključili da kakao osim što snižava krvni pritisak , podiže nivo dobrog holesterola HDL-a i snižava nivo lošeg LDL-a.Ovo se pripisuje polifenolnim flavonoidima koji mogu da spreče bolesti srca. Flavonoidi su antioksidanti kojih ima u voću, povrću, čaju, kafi, vinu. U pitanju je crna čokolada sa visokim procentom kakaoa i malo šećera. Antioksidanti čuvaju zdravlje krvnih sudova, a koliko su oni mladi, toliko smo i mi.

Jednim sastojkom iz kakaoa može se zaustaviti kašalj. U pitanju je teobromin. To je gorak alkaloid koji pripada methylxanhtines. Struktura je slična kofeinu. Uglavnom ga ima u zrnu kakaoa (25gr/kg), a što se tiče crne čokolade,  ima ga 10gr./kg, a u mlečnim 1-5gr./kg. Inače ga ima i u čaju.

Ima slično dejstvo kofeinu, samo deset puta slabije, stimulativan je ali ne utiče na centralni nervni sistem.. Diuretik je, opuštajući. Snižava krvni pritisak jer proširuje krvne sudove. Opušta mišiće bronhija i tako i može da se koristi protiv upornog kašlja. Studije pokazuju da deluje na vagus nerv koji se prostire od pluća do mozga.

"Ovaj lek ima mogućnost da drastično utiče na lečenje upornog kašlja i mogao bi mnogo poboljšati život bolesnika", objasnio je Manfred Schenke, direktor britanske kompanije SEEK, koja razvija lek na bazi teobromina.

Inače se BC1036 već uveliko koristi kao lek protiv kašlja na tržištu Južne Koreje, čiji su naučnici učestvovali u njegovom stvaranju



Maska za lice koja hidrira i čini kožu mekom i glatkom:

-4 kašičice kakaoa, 4 kašičice kafe,
-pola banane
-2 kašičice pavlake
-za suvu kožu: 1 kašičicu meda
-za masnu kožu i sa aknama sok od pola limuna
Namazati lice, vrat, dekolte i ostaviti 20-tak minuta. Isprati ili vodom ili čajem od kamilice.
Inače je limun izuzetan za lice sklono flekama i za sušenje akni. Upozorenje: nikako ne mazati lice limunovim sokom u toku dana i izaći na sunce, jer limun je voćna kiselina koja skida površinski izumrli sloj i čini kožu osetljivijom. Zbog C vitamina čini kožu otpornijom i osvežava boju tena. Premazati lice uveče, ostaviti da se osuši, isprati i namazati kremu.


Šta se sve nalazi u tabli čokolade od 100 grama ? 
voda 2 g
proteini 8,4 g
lipidi 31,2 g
ugljenihidrati 60,2 g
kalcijum 156 mg
fosfor 207 mg
gvoždje 1,3 mg
natrijum 80 mg
kalijum 420 mg
vitamin B1 0,12 mg
vitamin B2 0,34 mg
Kalorija (kJ) 565 (2 362)


Izvor:
http://www.phytochemicals.info
http://www.seekacure.com/
http:/www.plivazdravlje.hr/
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Kosa - boje za kosu i nega





Puno proizvodjača, više brendova istih proizvodjača, veliki izbor boja za kosu.



 Koliko god da su usavršene, u većoj ili manjoj meri one sadrže razne hemijske supstance. Amonijak iritira vlasište, sastruže prirodni pigment, menja strukturu vlasi i čini je debljom, što je neophodno da bi boja prodrla u vlas. Tako čini kosu beživotnom i lomljivom. Šta još? PPD (veštačke boje), više ga ima u tamnim bojama; parabeni kao konzervansi koji se povezuju sa endokrinim bolestima, oštećenjem DNA; mineralna ulja;tkzv. sekundarni amini koji su i u bojama i rastvaračima, mogu ostati godinama na koži i kosi i u sadejstvu sa spoljnim zagadjivačima ugroziti zdravlje...Ipak i one su unapredjene i u ove boje dodaju se sastojci tipa aloe vere, ulja avokada, badema, makadamije, Q10, ceramida...


Ukoliko već imate neke reakcije na boju, tipa svraba vlasišta, promene na koži, svakako one za vas nisu, već je neophodna poseta dermatologu.  Svaka glava je priča za sebe. 
Možete pokušati sa utrljavanjem i pokrivanjem cele kože glave pantenol rastvorom.  Ostavite da odstoji pola sata, pa operite kosu. Takodje, njega možete dodavati u šampon i balzam koji koristite. Kosu nemojte farbati ako je sveže oprana, jer je tada koža glave osetljivija na hemijske sastojke boje za kosu.Bar jednom nedeljno stavljajte pakovanje od maslinovog ili ricinusovog ulja, čime ćete popraviti stanje suve vlasi i ubrzati rast kose. Možete dodati i pantenol rastvor.


Koja je boja  manje štetna?

Prirodne boje za kosu. One zaista sadrže prirodne sastojke, ali ima i hemijskih supstanci.
Pa,  baš i nisu skroz prirodne.
One sintetičke sastojke zamenjuju prirodnim gde god je moguće, a da ne utiče na rezultat dobijanja odgovarajuće boje.


Možete se odlučiti za kanu (henna). Ali ne za one kane u boji(one imaju i hemijske dodatke),  jer je samo jedna prirodna kana koja se dobija od lišća istoimene biljke i ona je crvena ili neutralna. U kane koje su u bojama plave, smedje, itd dodaju se toksične metalne soli kao olovo acetat, srebro nitrat, soli bakra, gvoždja, nikla, kobalta. 

U stvari nijansa koju ćete dobiti od kane, zavisi od vaše prirodne boje i dužine držanja boje na kosi. Možete je slobodno koristiti i na prethodno farbanoj kosi. 
 Prodaje se u kesicama i prah je zelene boje. Meša se sa blago kiselim biljnim čajevima ili limunovim sokom, kupovnim ili cedjenim, može i sa jabukovim sirćetom. Ako vam je osetljivo vlasište  i svrbi vas nemojte koristiti limun već vodu u koju ste skuvali blagi biljni čaj. Ako imate suvu kosu, dodajte i maslinovo ulje, AD kapi, ricinusovo ulje. Žumance izbegavajte jer će vam se skuvati na glavi, te ćete imati problem kod ispiranja. Ako hoćete svetliju boju, možete je mešati sa čajem od kamilice, za tamniju sa čajem od kadulje. Umešajte dobro kanu sa tečnošću po izboru i  pokrijte  folijom. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Pre nanošenja dodajte još malo soka ili čaja do gustine jogurta. Obavezno stavite rukavice, jer kana boji kožu. Za kratku kosu dovoljno vam je 100gr, a za dugu do ramena 300gr. 
Kosa pre farbanja treba da bude oprana i dobro isfrotirana peškirom ili suva. Ako vam prvo farbanje ispadne svetlije nego što ste želeli, dodajte više indiga i možete slobodno odmah ponovo da se farbate. Počnite pozadi od vrata(idelite kosu na veće pramenove)i nanosite je u debelom sloju, pokrijte kosu folijom i držite je 2-4sata. Ako ste koristili limun dolazi do procesa oksidacije i boja će poprimiti pravu nijansu posle par dana. Ako imate neku kofu, napunite je toplom vodom i gurnite kompletnu kosu u nju i istrljajte, a zatim je isperite tušem. Upotrebite neki balzam. Dovoljno je neki proteinski.
Obavezno prilikom farbanja i ispiranja kose nosite rukavice. Ako imate ostatke boje na licu, natopite tufer limunovim sokom i blago protrljajte. Učinite to kad završite sa farbanjem, da vam ne bi boja ostala, jer ćete je posle kao i svaku drugu boju teže skinuti.  Za neutralisanje mirisa kane (miris zemlje), koji nekima smeta, u smešu se može staviti mleveni koren djumbira i to 1kašika na 100gr., a za dobijanje mirisa, mleveni cimet ( 1 kašika na 100gr.)ili isprati kosu čajem od ruzmarina. 
Kana je idealna za one sa masnom kosom i ljubitelje crvene. Ako imate suvu kosu, nikako ne stavljajte kanu bez dodataka u vidu maslinovog, ricinusovog, bademovog ulja. Kada se jednom ofarbate u kanu, teži je postupak prelaska na druge boje, pogotovo ako ste uzeli crnu kanu,(ne onu gde na kesici piše: crna kana već indigo)u stvari to je indigo boja u prahu koja se meša sa kanom ili nanosi posle kane. Kanu i indigo ćete naći u prodavnicama zdrave hrane. 

Prava kana boji samo u crveno i  nijansa je  u zavisnosti od vaše trenutne boje. Da biste dobili nijansu čokolade potrebno je mešati kanu i boju indigo /prah/u odnosu 2:1 za kanu. Za tamniju boju, uzećete više boje indiga. Za crnu boju kose je preporuka da se kosa ofarba kanom, da odstoji dva sata, umotana u foliju i  ispere, a zatim premaže indigom i umota plastičnom folijom(kesom) i ostavi da odstoji jedan sat.  Ono što je problem je nabavka indiga. Najčešće ga imaju prodavnice zdrave hrane i indijske robe.

Kana i indigo su jedine prave prirodne boje koje se prave tako što se njihov prah meša sa toplom vodom ili biljnim čajevima, kao što su hibiskus, šipak, kadulja ili kamilica za svetliju boju. Uspešno pokrivaju sedu kosu, ne nadražuju vlasište i neguju vlas.  

Boje za kosu koje se reklamiraju kao prirodne, su skuplje od ovih drugih , ali je veoma važno da se ne rukovodite pričama, već da pročitate sastav tih boja i ako ste se rešili da kupite neku od njih, odaberete, svakako onu koja ima najmanje dodataka u vidu nekih hemijskih supstanci.
Martis boje su na biljnoj osnovi i kažu da pokriva sede, a da je jedno pakovanje dovoljno za dva farbanja duge kose.
Color erbe boje su na bazi bilja, bez amonijaka i ističu da hrani kosu i dobro pokriva sede.
Biokap boje za kosu su bez amonijaka, resorcinola i fenildiamina. Na bazi su pšenice, soje, pirinča, zobi,lipofilne voćne kiseline. Čuvaju kosu od oštećenja.
Logona boje za kosu sadrže biljne pigmente iz kane, oraha, rabarbare i kamilice. Bez amonijaka, sintetskih mirisa i boja, peroksida. Ima BDIH sertifikat "sertifikovana prirodna kozmetika". Čuvaju strukturu vlasi i daju sjaj i negu kosi.
Hair plasis, organska, biljna boja za kosu koja ne sadrži štetne sastojke: amonijak, resorcinol, silikone, parabene. Obogaćena je organskim ekstraktima nevena, kamilice, narandže, divljeg kestena, pštenice. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane i kako kažu idealna za one koji imaju alergiju na boje, sa oštećenom, suvom kosom.



U letnjem periodu možete posvetleti kosu tako što ćete pramenove premazati mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka i izaći na sunce. Idealno za plažu.


Koja boja vam odgovara? Teško pitanje.
Ako se farbate prvi put, savet je da ne pravite dramatične prelaze crno-plavo, već postepenim nijansiranjem da dodjete do promene boje. Time pre svega štitite kožu glave i kosu od agresivnih agenasa posvetljivača boje i ujedno dajete sebi vremena da procenite koja nijansa vam odgovara spram tena, boje očiju i obrva. Svetlom tenu i očima odgovaraju nijanse pepeljaste, ako imate taman ten, blajhana boja učiniće vas izveštačenom, za vas su boje tople čokolade i lešnika. Izbor boje nikako ne treba da bude boja koju ste videli da nekome fantastično stoji.
Boja kose i frizura,(lepršava, sa par pramenova ka licu) može vas podmladiti, ublažiti konture lica, a za to su idealne nijanse pepeljasto plave, pogotovo ako imate dosta sedih. Bojenje u crvenu je problematično kada imate sede zbog pokrivanja istih i ispiranja boje prilikom pranja. Pa, postane bez sjaja, isprana i postaje narandžasta. Crvena ne pristaje ni onima sa tkzv. maslinastim tenom. Crna boja pojačava svaku boricu i nepravilnost na licu. Nijanse tople čokolade odgovaraju gotovo svima. Inače se savetuje za one koji žele prirodan izgled da se kod nijanse odluče za jednu, do dve svetliju ili tamniju od prirodne boje kose.

Svako želi jaku, sjajnu, zdravu kosu. Najbitnija stvar, kao i za stanje zdravlja čitavog organizma jeste ishrana. Unos namirnica punih B vitaminima, proteinima, gvoždjem, cinkom, folnom kiselinom: mesa, jaja, sira, voća, povrća, integralnih žitarica, ribe. Naše celokupno zdravlje odražava se i na izgled kose. Ako smo mi zdravi, zdrava je i ona. Osim ako je nismo isušili čestim farbanjem. Ako je kosa oštećena, češče je šišajte da biste došli do zdravih krajeva, ako niste za drastičan prelaz na kratku kosu, izbegavajte metalne četke, sušenje fenom, gumice za kosu. Perite kosu blagim biljnim šamponom. Pre pranja stavljajte pakovanja ( dovoljno je da umasirate u vlasište i samu kosu maslinovo ulje, pokrijete folijom i maramom ili kapom i ostavite da pakovanje stoji sat vremena) i rezultati će biti vidni.
Svakako, treba obratiti pažnju na deklaraciju kod svih proizvoda za kosu i pokušati koliko je moguće da se izbegnu neke hemijske supstance. Primetićete da što je proizvod skuplji, to je duža lista ovih sastojaka.
Nećete pogrešiti ako pogledate proizvode domaćih firmi.

Evo liste sastojaka na koje treba da obratite pažnju:
  • pogledajte šta ima od parabena(izazivači hormonskih poremećaja):methylparaben, ethylparaben,propylparaben, isopropylparaben,buthylparaben, isobuthylparaben.Parabeni su drugi najčešći sastojak u proizvodima za negu kože - voda je na prvom mestu. Mogu uzrokovati osipe i druge alergijske reakcije. 
Studije su pokazale da imaju osobine hormona estrogena, a preliminarna istraživanja ukazuju da parabeni imaju velikog uticaja na pojavu tumora dojke. 
Parabena ima svuda – procenjuje se u 75 do 90 odsto svih kozmetičkih preparata. Čak i neki “prirodni” proizvodi sadrže ovu hemikaliju. Svi proizvodi imaju neku vrstu konzervanasa, ali je na vama da izbor. 
  • PVP/VA Copolymer .Smatra se toksičnim. Kod nekih osoba izaziva takozvanu tesaurozu, strana tela u plućima zbog udisanja lakova za kosu. Pacovi kojima su u laboratorijskim uslovima PVP davali intravenozno, dobijali su tumore. Nalazi se u bronzerima, šminci za oči i proizvodima za oblikovanje kose.  
  • Sintetičke boje. Koriste se i u prehrambenoj industriji, a u kozmetičkoj obično nose oznaku "D&C" uz upozorenje da je samo za spoljašnju upotrebu. Međutim, koža apsorbuje veliki deo nanesenog preparata, pa ga spoljašnja upotreba ne čini ništa bezbednijim. Sintetičke boje su u većini slučajeva derivati katrana i stoga veoma kancerogene. Nalaze se u većini proizvoda za ulepšavanje, a najviše u farbama za kosu. Primetili ste da i kupke i šamponi često imaju gotovo fluroscentne sjajne boje. Eto otkrića. 
  • vodite računa i o sastojcima tipa sodium laureth sulfate. On je Deterdžent i prenosnik vode. Isušuje i iritira kožu, pa je često povezan sa pojavom ekcema. Žurnal Američkog koledža za toksikologiju smatra da ova hemikalija “ima degenerativni efekat na membranu ćelije” i “penetriranje u dublje slojeve kože može da se desi i prilikom upotrebe proizvoda sa nižom koncentracijom”. Ima ga u penušavim kupkama, kremama za negu obuće, kremama za depilaciju, losionima, šamponima, sapunima i pastama za zube. Sulfate Laureth Sodium  se ponaša  kao omekšivač vode. Često proizvodi koji su označeni kao “blagi” poput šampona za bebe, sadrže upravo ovu hemikaliju. Vodi iritaciji očiju i kože. Nalazi se u šamponima i šamponima za bebe
Važno pravilo farbanja kose je da ne perete kosu pre farbanja. Tehnika farbanja kose je odlično prikazana u ovom video klipu sa youtube:


Mogućnost izbora sredstava za kosu postoji. Treba nam malo strpljenja da bismo pronašli ono što nam odgovara. Obratite pažnju i na to da dečiji šamponi poznatih i reklamiranih brendova  imaju dugačak spisak "hemije". Uporedite sa srpskim proizvodjačima i primetićete razliku u korist domaćih proizvoda.
Pakovanja za kosu su veoma bitna. Pogotovo ako je kosa tretirana bojom. Možete kupiti gotova, veliki je izbor, te pažljivo pročitajte kakvoj kosi su namenjena ili sami pripremite u kućnim uslovima. Lično, preferiram pakovanja napravljena u kućnim uslovima, jer su se na mojoj kosi dokazala. Za suve krajeve kupite mala pakovanja ulja za kosu: kokosovo, čičkovo, bademovo... i posle pranja kose utrljajte malo u krajeve da sprečite isušivanje.

Uljano pakovanje za suvu kosu:
Zagrejte tri kašike maslinovog ulja i time izmasirajte koren kose. Staviti plastičnu foliju i peškir. Držati sat vremena, isprati.
Za sjajnu plavu kosu:
Jednu šaku cvetova kamilice preliti litrom vrele vode i ostaviti 2 sata.Procediti, dodati 1-2 kašike limuna
 i nakon ispiranja, preliti kosu.
Za masnu kosu:
Jedno žumance,(majonez, kao zamena jer žumance hoće i da se "skuva", pa ga je teško  isprati) jedna kašika meda, dve kašike sveže cedjenog limunovog soka. Umešajte sastojke, naneti na teme, pa na ostatak kose i ostaviti 20-tak minuta.Ako koristite žumance, nemojte umotavati glavu, da ga ne skuvate.
Za oštećenu kosu:
Pantenol rastvor (kupuje se u apoteci, odličan je kod opadanja kose, oštećenog vlasišta, ako imate alergijusku reakciju tipa crvenila, svraba)umasirati u teme i u kosu i ostaviti da deluje što duže. Oprati kosu. Vraća vlažnost i sjaj kosi, ubrzava rast kose.
Vitaminska bomba za kosu:
1-2 žumanca(može i bez njih, problem je ispiranje sa kose), nekoliko kašika ricinusovog ulja, AD kapi trećina bočice, kapi od koprive, B vitamin u ampuli, 2-3 kašike pantenola. Dobro izmešati i naneti pakovanje i držite što duže.
Za pranje kose može se koristiti blag šampon u koji se doda pantenol rastvor i AD kapi. Ovi sastojci mogu se dodati i  u proteinska pakovanja za kosu.

Popularno je tkzv. ombre farbanje kose. Na snimku je prikazan jedan od načina.


Nasuprot ombreu, u 2015. iz Francuske nam stiže novi trend, tkzv. tehnika kornjačinog oklopa, ecaille. Zaludela je žene širom sveta.Kosa je u suštini nijansirana od tamnije do svetlije boje na krajevima. 

Imate puno sedih? Dosta vam je farbanja, a tu je i alergijska reakcija. Postoji i trend koji je u skladu sa vašom prirodnom bojom kose, tj. sedom. Da,rešenje je prirodna seda. Potrebno je neke dve godine da dodjete do izjednačene boje na kosi srednje dužine. Dva su rešenja. Možete da strpljivo puštate vaše sede vlasi da pokažu svoju blistavost ili da uradite blanš, pomoću neke plave boje sa blanšom , a zatim se  ofarbate sa nekom nijansom pepeljaste. U Srbiji se prodaje Stilova boja plavi led(proverila na svojoj kosi). Ova opcija je ako ne želite da imate više boja na kosi.
 Video koji sledi pokazuje kako to može lepo i zanimljivo da izgleda, bilo putem izvlačenja sedih pramenova ili kompletnog bojenja. 





Stranica nije sponzorisana.


Izvor:
http://www.hennaforhair.com/
http://www.schwarzkopf.rs/



Povezani članci:


Alergo test i prirodna pakovanja za kosu


Balajaž tehnika farbanja kose







Kosa-moje eksperimentisanje









Pokrivanje izrastka









Ecaille