Translate

1. 3. 2013.

Mleko - piti ili ne?





Ministar poljoprivrede je u Dnevniku RTS izjavio da rezultati iz Holandije ništa ne bi rešili i da mali i srednji poljoprivrednici moraju da prežive. Istakao je i da su Ministarstvo zdravlja, Batut i  VMA zaključili da nivo aflatoksina od 0,5 ili 0,05 ne utiče na zdravlje ljudi.

Pitam se zašto su onda toksikolozi prethodnih dana pričali o toksičnosti aflatoksina i njegovom kumulativnom dejstvu i taloženju u jetri, što se svakako neće pokazati danas ili sutra, ali šta prekosutra? Šta sa decom i granicom od 0.025, isto od strane toksikologa? 

Zar je moguće da koliko toksikologa, toliko i mišljenja. Čudna neka nauka. Nešto sam zbunjena: Treba li pravilnik da prati naučna saznanja ili je obrnuto? Konfuzija i dalje traje.

Lepo je što država misli na farme i preradjivače mleka, ali ne postojimo mi radi njih, već su tu oni radi nas i ne bi postojali ako mi ne bismo kupovali to isto mleko. Osnovno na šta imamo pravo je informisanost, a njihova osnovna obaveza je da budu odgovorni i dobri domaćini. To se ovog puta pokazalo da nije tako.




Negde sam pročitala da je dobro jesti šargarepu, kad se unosi aflatoksin. Ne znam da li da verujem u to? Svakako, nešto mislim, ako bismo promenili ishranu krava, ubacivši im šargarepu, dobili bismo vitaminizirano mleko, bez potrebe da se to radi naknadno.
Na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede Vojvodine  http://www.psp.vojvodina.gov.rs/?q=node/179, od 01.03. su prezentovani rezultati dve referentne Nemačke laboratorije. Poslato je 25 slepih uzoraka mleka i to od 20.02. i 16 uzoraka od 25.o2.  Jedna od laboratorija, pokazuje maksimalno 0,08mikrograma/kg i svi uzorci su bili preko, ali nemerljivi, druga laboratorija je pokazala i izveštajima potkrepila:svi uzorci pokazuju prisustvo aflatoksina M1 u nivou preko 0,100 mikrograma/kg, do 0,130 mikrograma/kg.

Hoće li Ministarstvo zdravlja, Batut i WMA, ostati pri svojoj izjavi o ne uticanju na zdravlje ljudi i kod i preko 0,100 mikrograma/kg.?

Pošto već živimo u zagadjenoj sredini, treba li da prihvatimo i kontaminiranu hranu, pa kad je bal, nek je bal. Mada podpredsednik SNS kao gost u emisiji "Da, možda ne", nije želeo da prihvati taj termin, jer se odnosi na toksičnost, iako je voditeljka pokušavala da mu pojasni da je to termin koji za aflatoksin koriste toksikolozi. Osim toga nije znao razliku referentne i akreditovane laboratorije. Ispalo je da kod nas ne postoje. Netačno. Kod nas postoje akreditovane laboratorije sa sertifikatima koje urade na hiljade analiza godišnje. Te se njihovi rezultati ne mogu osporavati, što je činjeno. Ono što nemamo je nacionalna referentna laboratorija.

Ko je dovoljno pametan i naučno potkovan i pre svega savestan da odgovori na pitanje: piti ili ne?

Ostaje nam samo nada da će dodavati apsorbente, onako kako je predvidjeno i trebalo da se radi još prošle godine. Da će konačno profunkcionisati famozni monitoring. 
Svako treba da razmišlja o sopstvenom zdravlju i donese odluku.


Нема коментара:

Постави коментар