Translate

14.03.2013.

Čokolada - hrana i lek




Zvanično je: njeno veličanstvo, čokolada podstiče serotonin, tkzv. hormon sreće i stvara dobro raspoloženje. Jača koncentraciju. Mogu je uzimati i oni koji imaju povećan LDL holesterol, jer dokazano je da kakao maslac uglavnom sadrži stearinsku kiselinu koja ne utiče na rast holesterola, koja se u jetri preradjuje u oleinsku koja se najviše nalazi u maslinovom ulju. 


Problem su kalorije kod zavisnika o čokoladi, jer je ona visoko kalorična, pa je dovoljno dnevno 25 gr. za one koji vode računa o dijeti. Može izazvati alergijske reakcije, jer sadrži sastojke koji se zbog tanina ne rastvaraju u potpunosti i mogu delovati kao antigeni kod osetljivih. Time se objašnjava crvenilo, akne i sitan osip kod onih koji preteraju sa količinom.
Čokolada je puna fosfora i magnezijuma neophodnog za sve metaboličke procese. Sadrži i kalcijum, ali se deci ipak preporučuje pre čokoladno mleko nego čokolada jer fitinska i oksalna kiselina vezuju kalcijum u netopive spojeve.
Potvrdjeno je i da ne izaziva zatvor. Brzo se vari.
Najnovija istraživanja pokazuju da kakao svojim flavonoidima, dovodi do sniženja sistolnog pritiska i time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
30gr. crne čokolade daje 12mg kofeina.

Neke studije ukazuju na kakaovac kao borca protiv mingrene. Suzbija aktivnost proteina zaslužnih za upalne procese koji izazivaju migrenu.


Istraživači sa Harvarda su analizirali 21 studiju sa 2500 učesnika i zaključili da kakao osim što snižava krvni pritisak , podiže nivo dobrog holesterola HDL-a i snižava nivo lošeg LDL-a.Ovo se pripisuje polifenolnim flavonoidima koji mogu da spreče bolesti srca. Flavonoidi su antioksidanti kojih ima u voću, povrću, čaju, kafi, vinu. U pitanju je crna čokolada sa visokim procentom kakaoa i malo šećera. Antioksidanti čuvaju zdravlje krvnih sudova, a koliko su oni mladi, toliko smo i mi.

Jednim sastojkom iz kakaoa može se zaustaviti kašalj. U pitanju je teobromin. To je gorak alkaloid koji pripada methylxanhtines. Struktura je slična kofeinu. Uglavnom ga ima u zrnu kakaoa (25gr/kg), a što se tiče crne čokolade,  ima ga 10gr./kg, a u mlečnim 1-5gr./kg. Inače ga ima i u čaju.

Ima slično dejstvo kofeinu, samo deset puta slabije, stimulativan je ali ne utiče na centralni nervni sistem.. Diuretik je, opuštajući. Snižava krvni pritisak jer proširuje krvne sudove. Opušta mišiće bronhija i tako i može da se koristi protiv upornog kašlja. Studije pokazuju da deluje na vagus nerv koji se prostire od pluća do mozga.

"Ovaj lek ima mogućnost da drastično utiče na lečenje upornog kašlja i mogao bi mnogo poboljšati život bolesnika", objasnio je Manfred Schenke, direktor britanske kompanije SEEK, koja razvija lek na bazi teobromina.

Inače se BC1036 već uveliko koristi kao lek protiv kašlja na tržištu Južne Koreje, čiji su naučnici učestvovali u njegovom stvaranju



Maska za lice koja hidrira i čini kožu mekom i glatkom:

-4 kašičice kakaoa, 4 kašičice kafe,
-pola banane
-2 kašičice pavlake
-za suvu kožu: 1 kašičicu meda
-za masnu kožu i sa aknama sok od pola limuna
Namazati lice, vrat, dekolte i ostaviti 20-tak minuta. Isprati ili vodom ili čajem od kamilice.
Inače je limun izuzetan za lice sklono flekama i za sušenje akni. Upozorenje: nikako ne mazati lice limunovim sokom u toku dana i izaći na sunce, jer limun je voćna kiselina koja skida površinski izumrli sloj i čini kožu osetljivijom. Zbog C vitamina čini kožu otpornijom i osvežava boju tena. Premazati lice uveče, ostaviti da se osuši, isprati i namazati kremu.


Šta se sve nalazi u tabli čokolade od 100 grama ? 
voda 2 g
proteini 8,4 g
lipidi 31,2 g
ugljenihidrati 60,2 g
kalcijum 156 mg
fosfor 207 mg
gvoždje 1,3 mg
natrijum 80 mg
kalijum 420 mg
vitamin B1 0,12 mg
vitamin B2 0,34 mg
Kalorija (kJ) 565 (2 362)


Izvor:
http://www.phytochemicals.info
http://www.seekacure.com/
http:/www.plivazdravlje.hr/
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Нема коментара:

Постави коментар