Translate

29. 3. 2013.

Šargarepa - hrana i lek




Šargarepa nam je dostupna tokom cele godine, a ipak često zaboravimo na nju. Uobičajeno je njeno kuvanje u supama, čorbama, potažima i drugim kuvanim jelima. Sastojak je i kolača. Posebno se preporučuje deci, ali ni nama odraslima nije na odmet po jedna dnevno umesto neke gotove kupovne vitaminske kapsulice.

 Pre svega ima beta-karotena(provitamin A), to je prirodni biljni pigment koji daje tu narandžastu boju, a koji se u telu pretvara u vitamin A. U 100 gr. 7,6 gr.ugljenih hidrata, 0,6 gr. belančevina, 0,3gr. masti, dijetna biljna vlakna, vit. K, vit. C, vit. E, vit. B1, B2, B6, kalijum, mangan, fluor, fosfor, cink, bakar, gvoždje, kao i selen i kalcijum.

Šta šargarepa čini za nas?
Utiče na rast, razvoj celog ogranizma, jača imunitet, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otoke od vodene bolesti, utiče na giht, bolesti disajnih organa, dijabetes, reumu, čisti krv i jetru, odstranjuje crevne parazite, olakšava izlučivanje mokraće, podiže energiju i koncentraciju.

Tradicionalno se smatra da povoljno utiče na želudac, kao i kod nadimanja želuca i creva,  za čišćenje jetre.

Novija istraživanja ukazuju da je dobra u preventivi srčanih bolesti, da njen sastojak kalijum-sukcinat ima svojstva snižavanja pritiska, da je prevencija tumorima. Beta-karoten je antioksidant koji pozitivno deluje na nivo šećera u krvi, a borac je i protiv slobodnih radikala koji  oštećuju na ćelijskom nivou. 

Ne treba je guliti, već samo dobro oprati četkicom, da bi se sačuvali svi nutrijenti.Kad god ste u prilici, ne bacajte lišće šargarepe, već i njega iskoristite jer je i ono puno hranljivih sastojaka.

Zbog ćelijske strukture šargarepe, veća je iskoristljivost beta-karotena pod dejstvom toplote i masti. Da bi se u potpunosti iskoristio vit. A, rastvorljiv u mastima, treba je pripremati i na malo ulja, najbolje prirodno cedjenog na pr. maslinovo.

Najjednostavnije je iseći na kolutiće ili štapiće i kratko propeći. Možete dodati i susam. 


Ujutru, za dobar dan, možete napraviti sok od sveže šargarepe, sa ili bez jabuke. Prevencija kod infekcija. Neutrališe želudačnu kiselinu.

Recept za imunitet i dobar metabolizam, što ide jedno s drugim ruku pod ruku:
-jabuka-šargarepa-cvekla-kašika meda-kašičica cimeta
Sveže sastojke narendati ili na krupno izmiksati, dodati med i cimet. Možete ih i potpuno izmiksati, dodati po želji vodu i piti kao sok.
Svakog dana po jednu dozu ove vitaminsko-mineralne bombice. Osetićete promene, pogotovo ako imate tkzv. "lenja creva", dobro je u to  dodati i ovsene, ječmene, zobene pahuljice. Onda to može biti i sjajan doručak za početak dana. Napravite neku svoju kombinaciju, recimo umesto cvekle, dodajte po koju suvu šljivu, smokvu. Osećaćete se čilije, puni energije, a primetićete promenu i na koži, kosi.

Umesto slanih grickalica koje goje, iseckajte šargarepu na štapiće i grickajte do mile volje i ako ste na dijeti, jer ona osim bogatstva u vitaminima i mineralima, je siromašna u kalorijama.
Brza poslastica- kuglice od šargarepe:
-200gr. šećera
-500gr. šargarepe
-100ml. vode
-pomorandža
-50gr.mlevenih i 50gr. seckanih oraha
-vanilin šećer
Skuvati sirup od šećera, vanilin šećera i vode. Dodati sitno narendanu šargarepu i kuvati na laganoj vatri dok masa se ne zgusne, dodati sok i koru od pomorandže i seckane orahe, kuvati dok masa ne postane želatinasta. Ostaviti da se ohladi i uvaljati u orahe. Uživajte.
Šargarepa može u većoj količini da se čuva u kesi, najbolje u posebnoj kutiji u frižideru.


Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Нема коментара:

Постави коментар