Translate

8. 3. 2013.

Shiitake - hrana i lek






Naziv Shiitake potiče iz japanskog jezika; reč take označava pečurku, dok se shii
odnosi na drvo shii, odnosno hrast. Gljiva Shiitake uspeva u 
šumama, na panjevima hrasta. Osim Japana, poznati uzgajivači ove gljive su i Kina i Južna Koreja. 




U Kini, upotreba ove gljive datira iz doba dinastije Ming (1368-1644), kada je korišćena ne samo za jelo već ikao lek za bolesti gornjih disajnih organa, slabu cirkulaciju, probleme sa jetrom, iscrpljenost i umor, kao i za pojačanje životne energije Ch’i. Verovalo se i da redovnom upotrebom ove pečurke može da se spreči prerano starenje. 

 Ova mesnata gljiva je delikates i osim izvrsnog ukusa ima i značajna, naučno dokazana lekovita svojstva (esencijalne aminokiseline u ovoj gljivi prisutne su u razmeri sličnoj proteinskom idealu za ljudsku ishranu). Shiitake karakteriše visoka nutritivna vrednost, bogatstvo aminokiselinama (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i valin), kao i vitaminima B1, B2, B12 i mineralnim solima. Ona sadrži i provitamin ergosterol, koji se u prisustvu sunčevih zraka pretvara u vitamin D i pokazuje preventivno i isceljujuće dejstvo kod prehlada. Poslednjih dvadesetak godina, naučnici su iz te gljive izolovali brojne supstance za koje se veruje da mogu imati značajnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja, kancera i AIDS-a.

Lentinula edodes tako
đe sadrži i adenin i cholin, koji su značajni u prevenciji ciroze jetre i vaskularne skleroze. Tirozinaza snižava krvni pritisak, a drugi izolovani sastojci smanjuju holesterol u serumu.




Prvo istraživanje delovanja gljive na tumor izveo je Tetsuro Ikekawa na Purdue University-u u američkoj državi Indijani 1969. godine, zajedno sa kolegama iz National Cancer Center Research Institute-a iz Tokija. Istraživači su pronašli da Shiitake i nekoliko drugih gljiva sakupljenih u divljini, sadrži agense koji znatno sprečavaju rast ćelija tumora (72%-92%); Ikekawa je kasnije kao ključnu supstancu identifikovao polisaharide. Za Shiitake se tvrdi da može da inhibira rast sarkoma kod belih miševa sa 97,5 odsto uspešnosti, a kod Ehrlich karcinoma sa 80 odsto! Izveštaj New England Journal of Medicine govori da je konzumiranje Shiitake kod pacijenata obolelih od AIDS-a u ranoj fazi uticalo na poboljšanje opšteg stanja i imunološkog odgovora.

Osim antikancerogeno, Shiitake deluje i na prehlade i grip, virusne infekcije, alergije u vezi sa agensima iz okru
ženja, dijabetes, visok krvni pritisak, lošu cirkulaciju, sindrom hroničnog umora... 
Nau
čnici su izolovali nekoliko sastojaka gljive Shiitake koji su pokazali lekovito dejstvo. Jedan od njih je eritadenin, za koji su američki i japanski istraživači dokazali da znatno snižava nivo holesterola (5-6 pečuraka dnevno tokom nedelju dana snižava nivo holesterola za oko 12 odsto, a tokom nekoliko nedelja i za više od 25 odsto). Određeni polisaharidi iz ovih gljiva mogu ojačati odgovor imunog sistema, a efekat je najjači odmah nakon konzumiranja. Još jedna lekovita supstanca iz ove gljive je kortinelin, koji deluje kao efikasan antibiotik; dok sulfidi mogu ubiti mnoge parazite i gljivice i ublažiti kožne probleme.

Orijentalni lekari prou
čavali su dejstvo ovih pečuraka više od 2.000 godina, i ustanovili su da Shiitake jačželudac, slezinu i pankreas. Za to se može koristiti i čaj koji se spravlja tako što se dve-tri gljive kuvaju deset-dvadeset minuta; tim čajem leče se problemi želuca, posebno povraćanje i loše varenje usled prejedanja ili ne selektivnog uzimanja hrane. Redovno konzumiranje ove gljive u kombinaciji sa povrćem, kuvanim ječmom ili rezancima u supi, poboljšava zdravlje slezine i vitalnost debelog creva. 





U kineskoj medicini slezina je izuzetno va
žan organ, koji telo snabdeva životnom silom ili Ch’i, i poboljšava zdravlje debelog creva i pluća. Iz perspektive kineske medicine, mnogi koji imaju problema sa konstipacijom i lošim varenjem, pate od slabosti slezine. To je posebno naglašeno kod onih koji konzumiraju dosta slatkiša, pa stoga pate od hroničnih digestivnih problema. Premda nama izgleda da je reč o problemu debelog creva, u stvari je u pitanju slezina, koja mora da bude jaka da bi creva mogla da obavljaju svoju funkciju.

Osim 
šećera, slezini štete i paradajz, začini i slatka vina, ukoliko se konzumiraju redovno i obilno. Shiitake, s druge strane, podržava i jača funkciju slezine, a time i varenje. Jačajući slezinu i pankreas, Shiitake (i Reishi) uravnotežuje nivo šećera i pomaže telu da bude čvršće (u TKM-u, slaba slezina uzrokuje prolaps organa). Snabdevajući telo energijom Ch’i, slezina ima značajnu ulogu u održavanju opšte ravnoteže - ne samo fizičke već i emotivne i spiritualne. 




Gljivu možete koristiti da spremite čaj ili da napravite supu, kao prilog na pici, u testenini, kombinaciji sa povrćem, kao fil za pite.  Mogućnosti su razne.

Dostupna nam je svima i cena je pristupačna. Kupuju se dehidrirane u prodavnicama zdrave hrane.
Rehidratacija - najbolje je to uraditi sa hladnom vodom, što zahteva više vremena, ali čuva ukus i nutritivna svojstva. Gljive se stave u posudu i naliju vodom  i ostave da odstoje u frižideru od 24-72 sata. U tom intervalu one bubre. Kada probodete sredinu i ona bude meka, gljiva je spremna za upotrebu. Tečnost nećete baciti, jer je zdrava, već je možete koristiti za supe, sosove... Jednom rehidrirane, mogu se zamrznuti i tako čuvati. U zdravlje vam bilo.





Нема коментара:

Постави коментар