Translate

8. 3. 2013.

Grlo i bol





Grebe vas grlo. Teško gutate. Ništa čudno za ovo doba godine. Šta da uradite? Koji su znaci ozbiljne infekcije?



Većina grlobolja posledica je virusnih infekcija i kod prehlada i gripe. Nisu potrebni antibiotici i prolaze sami od sebe. "Primetili ste da je bolno grlo gore ujutru. To je zato jer grlo postaje suvo tokom noći", kaže Dr. Valerie Riddle,ekspert za infektivne bolesti u NIH. "Uzimanje oribleta, tvrdih bombona-bilo čega što izaziva stvaranje pljuvačke-održaće vaše grlo vlažnim. Važno je piti puno tečnosti."

Kod mladje dece probajte sa hladnom tećnošću. Bolno grlo možete prskati sprejom za grlo ili za popuštanje bolova acetaminophen,ibuprofen, aspirin, s tim što mladjoj deci nemojte davati aspirin.
Kontaktirajte doktora ukoliko ne prodje za nekoliko dana i bude praćeno visokom temperaturom i otečenim žlezdama. Ovi simptomi mogu biti znak bakterijske infekcije, najčešće su to streptokoke. Antibiotici vam neće pomoći kod virusnih infekcija, ali su bitni kod bakterijskih. Najčešća bakterija jeste streptokoka i to kod dece od 5-15 godina. Nekada je teško ustanoviti kod mladje dece, jer se isto javlja curenje nosa i drugi simptomi prehlade.
"Ako vaše dete ima jaku grlobolju, temperaturu preko 38 stepeni, otečene žlezde, morate odmah tražiti pomoć lekara",savetuje dr. Riddle. Kod dece se može javiti  i mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku.



Doktor će uzeti bris radi provere bakterije(možete i sami otići u neku od laboratorija) 
i kad se ustanovi prepisaće antibiotike. Posle 24 sata od uzimanja antibiotika, više niste zarazni. Posle par dana biće vam bolje, ali potrebno je ne prekidati terapiju.

Bris grla i usne duplje je najbolje uzimati ujutru i važno je:

  •  da ne sprovodite higijenu usne duplje, tj. ne perete zube, ne žvačete žvakku i sl. 
  • ne doručkujete i ne pijete neki napitak (kafa, čaj, mleko,sok). 
  • Ukoliko ste sprečeni ujutru da date bris, možete ga dati u toku dana, ali je važno da od poslednjeg obroka ili jela prodje najmanje pola sata. 

Treba brzo reagovati da bi se sprečilo dalje širenje infekcije. Dr Riddle kaže "ne prenosi se samo infekcija, već i moguće komplikacije". A to su upale uha, reumatska groznica, problemi sa bubrezima.
Druga česta infekcija grla je tonzilitis, kad imate bolove i otečene krajnike. Uzroci su isto virusi i bakterije. Ako se javlja često, nekad je jedino rešenje operacija krajnika.

Najbolji način zaštite od mikroorganizama je često pranje ruku. Trudite se da ne budete blizu ljudi sa prehladom i drugim prelaznim infekcijama, koristite papirne maramice. Izbegavajte pušenje, zadimljene prostorije jer to može iritirati grlo.


Važno: da biste sprečili negativne efekte antibiotika, dobro je da uzimate Lactobacillus acidophilus , bilo u vidu jogurta sa ovom dobrom bakterijom ili probiotičke kapsule.

Šta pomaže?

Alternativni tretmani koji podrazumevaju biljke i biljnu medicinu

  • topla supa ili čaj sa limunom(kamilica:uzeti supenu kašiku i naliti sa 2dl proključalom vodom i ostaviti pola sata. Piti više puta u toku dana i ispirati grlo. Čaj od žalfije: supenu kašiku preliti sa 2 dl proključalom vodom  i ostaviti dva sata. Oni smiruju.
  • oriblete ili tvrde bombone, najbolje sa mentolom, eukaliptusom
  • grgoljenje toplom slanom vodom, koju sami napravite tako što kašičicu soli stavite u čašu tople vode i mešate da se istopi.
  • neki biljni sirup za smirenje nadražene sluzokože, kao na pr. Altiprim sirup koji je kombinacija belog sleza, timijana, jagorčevine i meda
  • pomažu i propolis kapi. Uzeti 20 kapi i držati neko vreme u ustima i progutati
  • recept baka je držati nešto vuneno ili pamučno oko vrata, tokom noći.
  • inhalacija biljnim uljima ili čajevima(ne onim u kesicama)kao što su timijan, žalfija, lavanda, eukaliptus
  • stavljanje kapi u nos, ali od belog sleza, na bazi morske soli ili fiziološki rastvor, možete ih stavljati što češće i što više, jer ne oštećuju sluzokožu nosa
  • svakako, što će svakako teško pasti pričalicama, moraćete da skratite priču




Izvor:
http://www.nih.gov/



1 коментар:

  1. IMAM UNUKA OD 1G I 7M POČEO JE KASLJAT BEZ TEMPARATURE SAD ZASAD SINOC I JUTROS MI JE POVRATIO POSLE JELA STA MI PREPORUČUJE TE DA MU SMIJEM DAT JER DOSAD SAM GA DOKTORU HVALA BOGU VODILA SAMO ZA VAKCINE HVALA.

    ОдговориИзбриши