Translate

7. 3. 2013.

Hrana-pobednici stresa




"Dužnost je da čuvamo svoje zdravlje, inače nećemo imati zdrav i čist um." – Buddha


Istraživanja su pokazala da  stres itekako utiče na zdravlje.. Bez obzira, da li je uzrok stresa posao, odnosi sa drugim ljudima, finansije, on je okidač za krvni pritisak, bolesti srca, depresiju. Osim rešavanja problema, uzročnika stresa, na stanje organizma utiče i ono što unosimo u njega. Evo, nekih boraca protiv stresa:





  • Jezgrasto voće, puno vit.E, magnezijumom, selenom, vit. B, omega-3 masnim kiselinama utiču na mozak i nervne ćelije i imaju opuštajući efekat. Orasi drže adrenalin pod kontrolom. Bademi prepuni vit. E su borci proti slobodnih radikala. Izuzetni su borci protiv starosti.

  • Spanać, prepun magnezijuma koji je borac protiv umora i glavobolje, koji utiču na nivo stresa. Jedna porcija dnevno čini bitnu razliku za zdravlje. Brokoli je takodje riznica minerala. Zeleno lisnato povreće sadrži i folate koji spadaju u esencijalne nutritivne sastojke za rast ćelija, uključujući sintezu i reparaciju DNK.  Te tako utiču i na ćelije mozga. 

  • Riba prepuna omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, takodje snižava nivo stresa. Tuna, pokazale su studije ublažava anksioznost i stres držeći hormone stresa kao adrenalin pod kontrolom. Istraživanja su pokazala da oni koji jedu tri puta masnu ribu nedeljno imaju značajno sniženje nivoa stresa. Osim toga riba podiže nivo serotonina, čineći vas srećnijim.

  • Skorašnje studije su pokazale da crni čaj utiče na nivo stresa. Oni koji su pili četiri šoljice dnevno imali su niži nivo stresa od onih koji su pili placebo.

  • Avokado čini čudo za krvni pritisak po the National Heart, Lung, and Blood Institute. Sadrži karotenoide, omega-3 masne kiseline, alfa-linolenic kiselinu, vit. C, vit. K, kalijum, folate, jača imuni sistem, štiti od slobodnih radikala. 

  • Biftek. Prepun proteina, vit. B 12, cinka i gvoždja koji imaju dobre efekte na nivo stresa.  Potrebno je da odstranite višak masnoće. Ako ga spremate na roštilju, dobro je da u marinadu stavite ruzmarin jer za 60% smanjuje nastanak opasnih hemijskih supstanci pri visokim temperaturama.

  • Sok od pomorandže prepun vitamina i antioksidanata. Ali ne onaj procedjen, već izmiksan zajedno sa pulpom, prepun je pre svega vit. C. Takodje ublažava efekte stresa, što se javlja kao posledica jačanja imuniteta.

  • Crna čokolada sa što većim procentom kakaoa,bogata antioxidantima, magnezijumom,manganom,cinkom koji su bitni za jake kosti. Neke studije pokazuju da snižava pritisak,borac je protiv stresa za vreme PMS-a. Aktivira serotonin, hormon sreće. Maximalno 25 gr. dnevno.


Нема коментара:

Постави коментар