Translate

4. 3. 2013.

Trudnoća - rast stopala






Trudnoća može uticati na rast stopala buduće mame, tako da je to trajno, pokazuju nove studije. Istraživači su merili težinu i dužinu stopala 49 žena za vreme trudnoće i pet meseci posle imale su veća stopala. Stopala su porasla za 2 - 10 milimetara. 60 - 70% žena je posle porodjaja imalo duža stopala i spuštenije svodove na istim. " Čuo sam puno žena da govore kako moraju da kupe nove cipele posle trudnoće" rekao je istraživač Neil Segal, vanredni profesor ortopedije i rehabilitacije na University of Iowa.
Segal je kontaktirao 110 žena poštom i pitao ih da li je u toku zrelog doba došlo do porasta stopala. 13% onih koje nisu bile trudne su potvrdile porast stopala, a kad su u pitanju one koje su bile trudnice, taj broj se popeo na  30 - 60%.
Promena dužine stopala može biti posledica preterane težine za vreme trudnoće, što je stres za stopala i može izazvati spuštanje svoda, kao i zbog hormona koji utiču na zglobove i ligamente. Rezultati studija su pokazali da se ove promene tiču samo žena koje su bile prvi put u drugom stanju.
Promene u nogama tokom trudnoće mogu da objasne zašto su žene pod većim rizikom oboljevanja od artritisa u stopalima, kolenima, kukovima,kičmi od muškaraca, rekao me Segal. Spušteni svod može da optereti ligamente podnožja stopala, uzrokujući promene hoda i dodatni pritisak na kolena, rekao je Segal.

Segal planira da uradi dalja istraživanja da bi utvrdio da li ove promene na stopalima mogu izazvati druge zdravstvene probleme, kao artritis. Kao i da li modifikovanje obuće trudnice može sprečiti spuštanje svoda stopala.

Studija će biti objavljena u martovskom izdanju  American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.

Izvor:
www.myhealthnewsdaily.com
TechMediaNetwork company








Нема коментара:

Постави коментар