Translate

5. 3. 2013.

Kefir i zdravlje





Da ga nema,  trebalo bi ga izmisliti.Potvrdjuje da zdravlje na usta ulazi.


Kefir je mlečni napitak, poreklom sa Kavkaza. Priprema se od gljiva, u stvari to je simbioza dobrih,mlečno-kiselih bakterija i sojeva kvasaca. Kremast je, kiselkasto-osvežavajućeg ukusa sa notom po kvascu ili pivu. Fermentira. Ima alkohola i to posle 24 sata, 0,08-0,1%.

Poremećaji crevne flore(porast i množenje patogenih sojeva bakterija ili candide albicans) mogu uzrokovati mnogobrojne tegobe tipa nadutosti stomaka, kolika, bolova, zatvora, kao i neurološke tegobe po Natashi Campbell McBride . 
Dobar je: 
- kod jačanja imuniteta
-čišćenje od toksina
-normalizovanje pritiska
-pomaže kod problema sa žuči
-jača crevnu floru
-pomaže kod malokrvnosti
-kod stresa i nesanice
-kod astme, bronhitisa


Industrijski kefir je u stvari zamena za pravi. Ne dobija se od "kefirne gljive". Ne može se po svojstvima i kvalitetu porediti sa domaćim kefirom.

Priprema:
Potrebno je dve kašike za pola litre mleka. Za više mleka srazmerno povećavajte količinu "kefirne gljive". Mleko može biti kuvano, ne kuvano, na sobnoj temperaturi..Staklena posuda, plastična kašika, plastična cediljka ili gaza.
U posudu se stave zrnca i nalije se mlekom. Pokrije se krpom. Treba da odstoji nekih 24 sata. Zrnca se hrane mlečnim šećerom i proizvode mlečnu kiselinu i CO2.Ako se u posudi podigne mlečni deo, dole ostaje surutka, samo promešajte. Procediti i prespite u odgovarajuću staklenu ili keramičku posudu, poklopite i čuvajte u frižideru. Zrnca u cediljci možete isprati hladnom vodom ili ne i ponovo naliti mlekom ili ih držati u frižideru dan-dva u hladnoj vodi.
Sama zrnca, nalik kuvanom pirinču će se umnožavati i za nekih sedam dana ćete moći dalje da ih date nekom prijatelju. Višak možete i da pojedete, dodate nekom jelu ili zamrznite. Možete praviti sir od njega, dodavati mu voće ili ga piti bez dodataka.


Kefir je probiotički(korisni mikroorganizmi) i prebiotički(supstance koje umnožavaju ove mikroorganizme). Zašto biste kupovali kapsule probiotika, kad možete imati jači po dejstvu, domaći? Uspostavlja ravnotežu u crevnoj flori i time jača imunitet.
Piti po želji, što više, to bolje. Osvežava, leči, a ne goji. Nutricionisti iznose da za lekovito dejstvo treba piti najmanje litru dnevno.

Нема коментара:

Постави коментар