Translate

12.03.2013.

Kometa - vidljiva za ljubitelje
Halleys Comet, photograph by James Balog , National geographic

Kometa C/2011 L4 Pan-STARRS u nedjelju 10. marta najviše se približila Suncu. Odsada se ona udaljava od Sunca a prema zakonima nebeske mehanike i položaja tijela u prostoru sada počinje biti vidljiva za posmatrače s severne Zemljine polutke. Računarski modeli pokazuju kako bi je iz naših krajeva trebali vidjeti već večeras a prizor bi u slučaju vedrog vremena zaista trebao biti fenomenalan jer će se nalaziti nedaleko tankog Mjesečevog srpa.
Kometa će svakako biti vidljiva i golim okom u narednim danima nisko nad zapadnim hrizontom nekoliko desetaka minuta nakon zalaska Sunca.
Kometa C/2011 Pan-STARRS otkrivena je 2011. godine teleskopom robotizirane zvjezdanice Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) koji se nalazi na brdu Haleakala, Hawaii. Dosad su ju mogli opažati samo stanovnici južne Zemljine polutke a sada bi u prizoru zvijezde repatice trebali uživati i mi. Kometa je dovoljno sjajna da ju se uoči golim okom. Sjaj komete C/2011 L4 Pan-STARRS danas i sutra dostiže svoj maksimum i iznosi oko 0.5 mag što je reda veličine najsjanijih zvijezda na nebu. Ipak, kako je kometa vidljiva nisko na zapadu i još uvijek pozicionirana u sumraku Sunčeva blještavila to ju je teže uočiti. Sjaj će joj tijekom narednih dana opadati ali će istovremeno će biti sve više pozicionirana na nebu te postati znatno lakša za opažanje. Naravno, uvijek se može dogoditi da se nešto nepredviđeno dogodi s jezgrom komete (raspad, fragmentacija..) a to bi onda značilo da bi na nebu zaista imali zanimljiv prizor nekoliko nebeskih tijela na veoma bliskim putanjama s „repovima“.Što će se i kako točno dogoditi i vidjeti najbolje da se uvjerite sami. Izađite navečer odmah nakon zalaska Sunca na lokaciju s koje vam je linija horizonta prema zapadu neometana. Pogledajte priloženu orijentacijsku kartu neba te pokušajte pronaći kometu. Slobodno se poslužite i optičkim pomagalima poput dalekozora ili teleskopa ukoliko ih imate. Kometu potražite tik poviše mjesta gdje je prije toga zašlo Sunce. Ovih dana orijentir na nebu biti će mlad Mjesec koji će s kometom zaista činiti lijep prizor koji se rijetko može vidjeti na nebu. Нема коментара:

Постави коментар