Translate

27. 3. 2013.

Štitna žlezda ne funkcioniše dobro, a ni vi




Bolesti štitne žlezde su česte. Žene pet puta češće oboljevaju. Veliki broj obolelih i nema uspostavljenu dijagnozu.
Zaboravni ste, konfuzni, povremeno osećate lupanje srca, razdražljivi ste, muče vas bolovi u mišićima i kostima, stalno vam je hladno ili imate toplotne talase, ugojili ste se, muči vas problem pražnjenja creva, ne znate više kako da dovedete u red suvu kožu i kosu, ako ste žena imate promene u obrascu menstruacije i iako ste možda u predmenopauzi, to nije razlog. Uzrok može biti lako ustanovljiv. Proverite stanje vaše štitne žlezde. 


Hormoni štitne kontrolišu svaku ćeliju, mišić i organ našeg tela.

Tiroidna žlezda je u obliku leptira i nalazi sa na vratu iznad ključne kosti, a ispod Adamove jabučice. Iako mala utiče na rad mnogih organa: srca, mozga, jetre, bubrega, kože.Ona je endokrina i učestvuje u stvaranju hormona. Oni kontrolišu mnogobrojne aktivnosti našeg organizma. Uključujući brzinu sagorevanja kalorija i brzinu otkucaja srca.
Ako se ne leči, uticaće na nivo holesterola, na stanje srca, aterosklerozu, neplodnost i osteoporozu. Istraživači ukazuju da postoji jaka genetska veza izmedju autoimunih bolesti kao što su artritis, dijabetes i anemija i bolesti štitne žlezde.

Ako štitna žlezda nije dovoljno aktivna dolazi do hypothyreodisma. Posledice su dobijanje na težini, osećaj umora, teško podnošenje hladnoće, pa do težih koje se vezuju za rast holesterola, aterosklerozu, osteoporozu. Simptomi su: zaboravnost, suva koža, kosa, teškoće u pamćenju, zatvor, jake menstruacije, povećana učestalost pobačaja, povećana osetljivost na lekove, podbulo lice, bolovi u mišićima.

Dijagnoza se vrši na osnovu testova krvi za utvrdjivanje visine TSH. Povišen nivo je indikator. Radi se i analiza thyroxina, kao i antitela štitne. Po uspostavljanju dijagnoze, lečenje se sastoji u hormonskoj terapiji. U pitanju su tablete na bazi thyroxina, na pr. euthyrox koje se uzimaju svakodnevno. Dozu prilagodjava lekar u zavisnosti od visine hormona, tako što će početi od niže doze i zato je neophodno strogo se pridržavati uputstava,  jer svako odstupanje dovodi do promena u nivou TSH. Posebna kontrola je kod trudnica. Kod beba, ovaj hormon štitne utiče na razvoj mozga, pa se savetuje doza ne u vidu tečnosti, već drobljenje tablete prepisane doze u kašičici sa tečnošću, jer  je time uspostavljena kontrola u samoj dozi.
U početku su kontrole češće, na 3-4 meseca do uspostavljanja ravnoteže hormona, a zatim na 6 meseci, pa na godinu dana, sve u cilju provere da li je i dalje odgovarajuća doza leka. Terapija je doživotna.

Ako je štitna previše aktivna, stvara više hormona nego što je potrebno. To stanje se zove hyperthyreodizam.  Posledica je gubljenje na težini, ubrzani otkucaji srca i osetljivost na toplotu. Simptomi su: ubrzani rad srca, preko 100 otkucaja u minuti, anksioznost, razdražljivost, drhtanje ruku, opadanje kose, nepodnošenje toplote, učestalo pražnjenje creva, glatka koža, promene  u menstrualnom obrascu, veća mogućnost za pobačaj, slabost mišića, ubrzano gubljenje kalcijuma.
Do povišenja nivoa hormona štitne može doći i kao posledica virusne infekcije, što se samo povlači spontano i štitna žlezda se dovodi u redovno stanje. 
Takodje hyperthyreodizam može nastati i kod prekomernog unosa thyroxina, zato je neophodna kontrola bar jednom godišnje od strane lekara i nikako sami sebi odredjivati dozu.

Dijagnoza se uspostavlja jednostavno  putem testa krvi. 

Nizak nivo TSH je indikator. A može se raditi i kontrola aktivnih hormona thyroxina i triiodothironina u krvi, ispitivanje TSI kod Graves-ove bolesti, kao i RAIU-merenje koliko joda štitna može da prikupi i skeniranje žlezde.

Terapija:
 -lekovi kao methimazole i propylthiouracil. Oni usporavaju produkciju hormona štitne i da bi se videli rezultati potrebno je da prodje nekoliko meseci. Mogu izazvati alergiju koja prestaje sa prestankom uzimanja leka. Može se dogoditi, u prvih 4-8 nedelja,  da padne nivo belih krvnih zrnaca, pa ako dodje do upale grla, groznice, odmah se obratiti lekaru i uraditi kontrolu belih krvnih zrnaca. Izuzetno retko javljaju se problemi sa jetrom, pa ako se javi oticanje zglobova, bolovi, žuta boja kože, bol u stomaku, temperatura, gubitak apetita, odmah se obratiti lekaru.
-terapija radioaktivnim jodom. Jod je esencijalan sastojak u produkciji hormona štitne. Daje se u vidu kapsula i brzo se apsorbuje u crevima. Zatim iz krvi ulazi u ćelije štitne i uništava ih. Rezultati su vidljivi posle tri do šest meseci. Cilj je potpuno uništiti žlezdu i time izazvati hypothireodizam kao lakši oblik bolesti koji se rešava uzimanjem tableta do kraja života.
-hirurško uklanjanje žlezde je indikovano u nekim slučajevima kao i kod trudnica, što takodje dovodi do hypothireodizma. Cilj je da se ostavi nekih 5-7% tela štitne, jer kroz nju prolaze glasne žice.
-lekovi kao beta-adrenergic blokatori mogu se primenjivati privremeno dok ne počne dejstvo drugih lekova.

Samokontrola štitne žlezde. Potrebno vam je ručno ogledalo i čaša vode. Žlezda se nalazi ispod grkljana, iznad ključne kosti, više dole, vodite računa da je ne pomešate sa Adamovom jabučicom. Uzmite ogledalo, zabacite glavu malo unazad i uzmite par gutljaja vode. Dok gutate posmatrajte da li se pojavljuju izbočine u toj oblasti. Ponovite više puta. Ukoliko vidite neka ispupčenja, obratite se lekaru. Može biti da je štitna uvećana, što daje iste simptome kao kod povećanja ili smanjenja štitnih hormona ili da postoje tkzv. nodule, što zahteva dalju kontrolu.

Pošto se simptomi problema sa štitnom poklapaju sa simptomima nekih drugih bolesti, najbolji način da budete sigurni da je štitna zdrava je da tražite od doktora TSH test, koji se radi na osnovu izvadjene krvi. Možete ga i sami uraditi u svakoj laboratoriji.

Jod je gorivo štitne žlezde. Nalazi se u jodiranoj soli, ishrani-u morskoj hrani, hlebu i mleku. Ona uzima potrebne sastojke iz krvotoka i time odredjuje stanje dva hormona. Thyroxine T4, jer sadrži četiri atoma joda i thriiodothyronine T3,  jer ima tri atoma joda. T3 nastaje od T4 oduzimanjem jednog atoma joda, tamo gde se najviše troši i to u  jetri, bubrezima i mozgu.

Direktive joj daje hipofiza, žlezda veličine graška, smeštena u podnožju mozga. Ona kontroliše funkcije svih žlezda endokrinog sistema. Ona šalje poruku štitnoj, koliko hormona da napravi i one dolaze u formi thyroid stimulating hormona TSH.
 Nivo TSH u krvi, pada ili raste u zavisnosti koliko štitna proizvodnjom hormona prati potrebe organizma. Hipofiza informacije dobija na više načina. Prateći nivo T4 u krvi, može da odgovori ili  reaguje na hipotalamus koji je deo mozga koji proizvodi svoj thyrotropin-oslobadjajući hormon TRH, koji stimuliše TSH u hipofizi. Ova veza zove se HPT osa.(hipotalamus-hipofiza-štitna).



Kod ove bolesti pažnja lekara usmerena je u dva pravca:
  • nivo TSH
  • moguće promene na žlezdi u vidu čvorića-nodula ili pojavi strume

Štitna žlezda možda neće raditi dobro ako telo ne uzima dovoljno joda, pa će odgovoriti tako što će povećati TSH nivo, a to može uvećati žlezdu i izazvati strumu, koja izgleda kao otok na vratu.

Može biti napadnuta i od sopstvenog imunog sistema tela to je tkzv. Hashimotos thyreoditis. Postoje dve grupe antitela anti-TPO i anti-TG imunog sistema koji urušavaju samu štitnu žlezdu. Hashimoto izaziva hypothireodizam i spada u autoimune bolesti.

Struma može da se pojavi i u slučaju viška i manjka TSH hormona.

Nodule-čvorići se mogu pojaviti spolja i tada ih lekar može opipati pri pregledu ili unutar štitne. Oni kvare komunikaciju izmedju hipofize i štitne jer sami, nezavisno,  proizvode tiroidne hormone. Medjutim, ne utiču sve nodule na funkciju štitne. Postoje pojedinačne nodule koje se kreću  od veličine graška do šljive ili veće. Na sreću, većina je bezopasna, a tu spadaju i ciste koje su ispunjene tečnošću. Mali procenat nodula je kancerogen i ne utiču na funkciju štitne žlezde.

Nasuprot Hašimotu, postoji Graves-ova bolest koja je isto autoimuna, samo što antitela napadajući štitnu, podstiču je da proizvodi višak hormona. Ta antitela su TRAb i TSls. Oni se pričvršćuju za TSH receptore, stvarajući konfuziju i nagoneći štitnu da proizvodi više hormona. Kod nekih ljudi sa ovom bolešću dolazi do promene na očima, koje postaju otečene, crvene, izbuljene, a može se javiti i oštećenje vida u vidu gubljenja oštrine slike i dupliranje iste.

Kada je u pitanju kontrola stanja štitne žlezde, obratite pažnju na:
-porodičnu istoriju
-lekove: ako uzimate Lithium ili Amiodaron
-zračenja glave i vrata

Izvor:
www.thyroidawareness.com/about-your-thyroid

Na tržištu postoje razni preparati na bazi biljaka i meda za štitnu žlezdu. Vodite računa da ne unosite dodatno jod, ako pijete lekove. 
Ono što je bitno jeste jačanje imuniteta. Dakle, ishrana uz puno voća i povrća. Potražite mišljenje lekara, ukoliko želite da probate da se lečite preparatima narodne medicine. 
Koliko je bitno šta konzumiramo, možete videti na postu Šta utiče na rad stitne žlezde?
Da li ste čuli za goitrogen hranu? O tome na: goitrogen hrana
Našoj štitnoj žlezdi, možemo pomoći putem hrane. O super hrani na: super hrana - zelena hrana U stvari, treba se držati one da je prava informacija iz raja izašla i umerenost u svemu.

Kontrole radi, da biste otklonili sumnju, možete svakako uraditi TSH test iz krvi, jednostavan i ne oduzima puno vremena, (vadjenje krvi možete obaviti bilo kada u toku dana i posle obroka)koji se radi tako što se uzima krv iz vene i sačeka analiza. Ukoliko vam se čini da imate neke promene, uradite ultrazvuk vrata, da ne biste gubili na vremenu, dok čekate termin kod lekara.

Važno je da ukoliko TSH test pokazuje odstupanja, se hitno obratite lekaru, da bi što pre dobili odgovarajuću terapiju. Time ćete kompletan organizam vratiti u normalu. Tu se podrazumeva i stanje malih, sivih ćelija mozga.

Tekst je informativan, za dijagnozu i tretmane, obratite se stručnom medicinskom osoblju.


Povezani članci:







Štitna žlezda - menadžer







Goitrogen hrana










Šta utiče na rad štitne žlezde?








Šta je dobro kad štitna žlezda uopšte ne radi






Нема коментара:

Постави коментар