Translate

02.12.2013.

Titanium dioxide



Čuli ste za titanijum dioksid. Uglavnom znamo da ga ima u kozmetici. Do skoro se smatralo da su kvalitetnije kreme koje ga sadrže. Znate li da ga ima i u hrani, kao i mnogim drugim proizvodima? Zašto je bitan?

Titanijum dioksid, (TiO2) poznat i kao titanijum oksid, a kad se koristi kao pigment i titanium white je prirodni oksid titanijuma. Proizvodi se u raznim veličinama čestica, u obliku ulja, rastvorljiv u vodi.


Titanijum dioksid čini oko 70 % od ukupne proizvodnje pigmenata širom sveta. Daje proizvodima belinu i prozirnost, pa se koristi kod  boja, plastike, papira, štamparskih boja, guma, hrane, paste za zube. Takodje i u kozmetici, a bez njega se gotovo ne mogu zamisliti zaštitne kreme od sunca, jer apsorbuje UV zračenje i time štiti kožu,  kao i zink oksid. Proizvodjači ovih krema ubacuju u njih nanočestice titanijum dioksida, smatrajući da se time štiti pre svega dečija i osetljiva koža. Ipak se sve više pominje i potencijalan rizik za zdravlje. Može izazvati i alergijske reakcije.
Novina je da je od strane Intrenational Agency for Research on Cancer (IARC), klasifikovan kao grupa 2B kancerogen, tj. "verovatno kancerogen za ljude".
Tvrdnja je bazirana na dokazima izvedenim iz studija na pacovima kojima je inhaliran titanijum dioksid. Izazvao je rak disajnih puteva. Faze do dobijanja raka, vidjane su i kod ljudi koji su radili u prašnjavim sredinama. Tako da su podaci relevantni za ljude koji rade u okruženju sa titanijum dioksid prašinom. Njima se pre svega skreće pažnja da poboljšaju higijenske uslove rada radi svedenosti rizika na minimum.

Izvor:
Canadian Centre for Occupational Health&Safety

1 коментар:

  1. Upravo kupih probiotik koji je obojen titanijum dioksidom. Procitah na internetu da ostecuje stablo DNK i to kod miseva za 5 dana. Zasto bi se bojio probiotik? Ima ga u pastama za zube koje svakodnevno koristimo. Kako se odbraniti kad te i probiotik dodatno truje.

    ОдговориИзбриши