Translate

12. 1. 2014.

Koma - komunikacija - omega 3



http://lorinanaci.org/wp-content/uploads/2012/06/Peterson-Naci-et-al.-2013.pdf


 Telo je školjka, a mozak kolo vodi.
Zarobljenici sopstvenog tela, u nemogućnosti da iskažu bilo šta u fizičkom svetu, surova je stvarnost onih koji su upali u komu. Ona je stanje bez budnosti i svesti. Vodi ka trajnom "vegetativnom stanju". Ali ipak se nazire zračak svetlosti i za ovakve pacijente.
Istraživači sa Kanadskog Western Ontario University, dokazali su da pacijenti u tkzv. "vegetativnom stanju", kada fizički ne mogu da komuniciraju, u stvari imaju odgovarajuću moždanu aktivnost. 
Ovim se potvrdjuje stanovište da ovakvi pacijenti imaju svest, pa sa njima, svakako, vredi pričati, jer oni mogu da imaju bogat mentalni život, nasuprot nepokretnosti u fizičkom svetu.



Naučnici su komunicirali sa pacijentom koji je 12 god. u stanju vegetacije. Postavili su ga u MR skener i postavljali mu pitanja na koja je "odgovarao" sa da i ne, tj. skener je čitao misli prateći moždanu aktivnost dok je pacijent mislio na da ili ne. Potvrdio im je da zna gde se nalazi, kako se zove, kao i da je svestan okruženja.
Moždana aktivnost potvrdjena je putem fotografija magnetne rezonance. 
Lorina Naci, vodeći istraživač studije je istakla da je prvi put pokazano da pacijent sa kliničkom dijagnozom "vegetativnog stanja", može da upotrebi svoju pažnju i pokaže svesnost i komunicira sa spoljnim svetom.
Ovim se pomeraju granice moderne neurologije. 
Ovo je  nada i za pacijente koji su svesni i budni, ali u nemogućnosti da prikažu bihejvioralni odgovor, jer je ovo istraživanje osnova nove forme komunikacije.

Trebalo bi  da se prema našem mozgu, ponašamo kao prema mezimcu. On traži našu pažnju, koja se pre svega ogleda u ishrani, ali i celokupnom ponašanju, počev od fizičke aktivnosti, meditacije, učenja, razmeni ideja, dakle njegov najbolji drug je naš aktivan život. Više o tome na http://zdravodonkihote.blogspot.com/2013/03/mozak-nas-mali-korak-veliki-iskorak-za.html

Potvrda o značaju omega 3 i 6 masnim kiselinama, videla se i u slučaju koji je odjeknuo u medijima. 
Palm Desert, California.
U pitanju je  mladić od 16 god. sa traumatskim povredama mozga, koga je udario vozač auta i pobegao sa mesta udesa. Ostao je u stanju kome. Roditeljima je rečeno da samo mogu da čekaju. U ovakvim situacijama, svaka ponudjena slamka  spasa je dobrodošla. Rečeno im je da probaju sa omega 3, ne i od strane lekara u bolnici. Saznali su za neke slične uspešne slučajeve. 

Dr. Michael Lewis sa Brain Health Education and Research Institute, povodom ovoga je rekao: "Ako imate oštećen zid od cigala, zar ne biste upotrebili cigle za njegovu popravku". "Dopunskim korišćenjem omega 3 u značajnim količinama, obezbedjujete temelj mozgu za popravku."

Devet nedelja posle nesreće, mladić je prebačen na odeljenje za rehabilitaciju, gde su roditelji saopštili da je on već na terapiji ribljim uljem. U stvari oni su krišom dodavali u tubu za hranjenje po nekoliko grama ribljeg ulja, ništa ni nalik većim dozama. Desilo se čudo, kako kažu medicinski radnici, jer je 48 sati po dobijanju značajno visoke doze omega masnih kiselina, mladić započeo komunikaciju. Čudo, jer je roditeljima rečeno da su povrede mozga takve da nikad više neće biti kao pre. 
Danas, 16 meseci posle nesreće, iz dana u dan potvrdjuje se da lekari bolnice u kojoj je bio, nisu bili u pravu.
Studije o uticaju omega masnih kiselina kod traumatskih povreda mozga su vrlo aktuelne, ukazuju da ima pored slučajeva u kojima su rezultati pozitivni i onih u kojima nažalost, nisu. Istraživanja se nastavljaju.

                                                          DHA tj. omega 3 molekul 

Neophodan za normalno funkcionisanje mozga, kako odraslih, tako i odojčadi. U majčinom mleku ga ima od 0,007 - 1,0%, što zavisi od  tkzv. masne ribe (tuna, losos, haringa, skuša, som, sardela)u ishrani. U US se od 2001 u hranu za bebe stavlja DHA.
Istraživanja ukazuju na uticaj DHA na nervni sistem, smanjivanje rizika na kardiovaskularne bolesti, kao i sprečavanje i smanjivanje upala zglobova kod reumatidnog artritisa. Najnovija istraživanja ukazuju na uticaj nivoa masnih  kiselina na smanjivanje moždanih udara kod starijih.
Preporuka je riba dva puta nedeljno.

Izvori omega 3:
  • riba ili riblje ulje
  • orasi, pistaći, lešnici
  • pasulj, grašak, soja
  • origano
  • spanać, kelj, drugo zeleno lisnato povrće
  • alge
  • hladno cedjeno maslinovo ulje


 

Нема коментара:

Постави коментар