Translate

16.02.2014.

GM pirinač - ljudski proteini - lek za dijarejuPirinač se gaji pre svega za potrebe farmaceutske industrije, ali se očekuje i da mogu biti dodavani ljudski proteini iz njega u zdravu hranu, na pr. jogurt i musli štanglice.

"Ventria Bioscience", američka kompanija, proizvodi od 2007. god. genetski modifikovan pirinač, u koji je ubačen ljudski gen iz jetre, a u cilju proizvodnje proteina humanog imunog sistema.  U Kanzasu, na otvorenom, što takodje zabrinjava. Razvijene su tri varijante pirinča, jer su u pitanju tri proteina. Ovako dobijen albumin se već prodaje pod komercijalnim imenom Cellastim, pomaže stem ćelijama da brže rastu. Drugi je lactoferrin, ključna komponenta majčinog mleka, kao i lysozyme, još je u fazi kliničkih ispitivanja, sa željom da se do 2017. izbaci na tržište.
                                                      embrion pirinča


U studiji, sprovedenoj  u Peruu, na deci sa dijarejom, potvrdjeno je da su se deca dan ipo brže oporavila sa dodatkom proteina u tečnosti za rehidrataciju.


Scott E. Deeter, predsednik i izvršni direktor Sakramento - Ventria Bioscience, ističe da je proizvodnja u biljkama jeftinija od drugih metoda, te će to biti dostupno i zemljama u razvoju, gde godišnje umre 2 miliona dece od dijareje.

Cilj je kako rehidratacija, tako i brže izlečenje.

Sa druge strane, postoji realna opasnost zbog uzgoja na otvorenom da biomedicinska supstanca iz high-tech biljaka "pobegne" i nadje se i u drugim biljkama, te u hrani, a da to potrošači ne znaju. Realna opasnost je kontaminacija i divlje širenje.


"Iako proteini nisu sami po sebi opasni, to će značiti slabu kontrolu nad dozama kojima ljudi mogu biti izloženi, a neki su možda alergični na iste", "Ovo nije proizvod koji svi žele da konzumiraju."izjavila je  Jane Rissler sa Union of Conserned Scienstists još 2007. god. u intervjuu Vashington postu. "Nepromišljeno je proizvoditi lekove u biljkama na otvorenom."


Koliko je ovakva proizvodnja atraktivna konkurenciji, pokazuje i pokušaj kradje pirinčanog semena od strane dvojice Kineskih naučnika, koji su uhvaćeni u decembru 2013.
                                                   Raznovrsnost pirinča


Opravdana je bojazan da će se ovakav pirinač ili neka "obogaćena" humanim proteinima,  namirnica naći i na našem tanjiru.


Nas potrošače, kao i obično, niko ne uzima u obzir. Ostaje nam da prilikom kupovine vodimo računa o poreklu namirnica, ukoliko smo u mogućnosti bez lupe da pročitamo sve sitnija slova vezana za poreklo i sastav, kao i da kad god je moguće kupujemo hranu iz naše okoline, kao i označenu kao organsku.


Izvori:

www.washingtonpost.com
usatoday30.usatoday.com
www.naturalnews.com
kmuw.org/post 
wichita public radioНема коментара:

Постави коментар