Translate

2. 12. 2013.

Titanium dioxide



Čuli ste za titanijum dioksid. Uglavnom znamo da ga ima u kozmetici. Do skoro se smatralo da su kvalitetnije kreme koje ga sadrže. Znate li da ga ima i u hrani, kao i mnogim drugim proizvodima? Zašto je bitan?

Titanijum dioksid, (TiO2) poznat i kao titanijum oksid, a kad se koristi kao pigment i titanium white je prirodni oksid titanijuma. Proizvodi se u raznim veličinama čestica, u obliku ulja, rastvorljiv u vodi.


Titanijum dioksid čini oko 70 % od ukupne proizvodnje pigmenata širom sveta. Daje proizvodima belinu i prozirnost, pa se koristi kod  boja, plastike, papira, štamparskih boja, guma, hrane, paste za zube. Takodje i u kozmetici, a bez njega se gotovo ne mogu zamisliti zaštitne kreme od sunca, jer apsorbuje UV zračenje i time štiti kožu,  kao i zink oksid. Proizvodjači ovih krema ubacuju u njih nanočestice titanijum dioksida, smatrajući da se time štiti pre svega dečija i osetljiva koža. Ipak se sve više pominje i potencijalan rizik za zdravlje. Može izazvati i alergijske reakcije.
Novina je da je od strane Intrenational Agency for Research on Cancer (IARC), klasifikovan kao grupa 2B kancerogen, tj. "verovatno kancerogen za ljude".
Tvrdnja je bazirana na dokazima izvedenim iz studija na pacovima kojima je inhaliran titanijum dioksid. Izazvao je rak disajnih puteva. Faze do dobijanja raka, vidjane su i kod ljudi koji su radili u prašnjavim sredinama. Tako da su podaci relevantni za ljude koji rade u okruženju sa titanijum dioksid prašinom. Njima se pre svega skreće pažnja da poboljšaju higijenske uslove rada radi svedenosti rizika na minimum.

Izvor:
Canadian Centre for Occupational Health&Safety

3 коментара:

  1. Upravo kupih probiotik koji je obojen titanijum dioksidom. Procitah na internetu da ostecuje stablo DNK i to kod miseva za 5 dana. Zasto bi se bojio probiotik? Ima ga u pastama za zube koje svakodnevno koristimo. Kako se odbraniti kad te i probiotik dodatno truje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam gde živite, ali ja kupujem onaj najobičniji probiotik Ivančića i sinovi i sasvim sam zadovoljna. Problem je što mi moramo da se informišemo pre kupovine bilo čega, a većina i nema običaj da čita deklaracije proizvoda.Što bi rekli u se i u svoje kljuse.

      Избриши
  2. Za taj emulgato E-171,ja sam doznao 1998 i još za mnoge i ovih dana sam naručio treću bočicu PURODONE,kad tamo u sasatavu sitnim i jedva vidljivim slovima stoji i E-171,a on inače slovi kao 100% od bilja,ali ne leži vraže ja imam i bočicu od pre ali na njoj nema u sastavu E-171,što znači da imaju dva pakovanja ili dva različita proizvoda,pa mešetare i obmanjuju narod,a inače sam pročitao izjave oda doktora iz SARAJEVA I BEOGRADA a i onih doktara iz amerike koji su otkrili-napravili lijek,kao ekipe iz Srbije koja je radila na lijeku,gdje jedna saradnica se nije slagala sa svojim šefom da budući lijek PURODONE prodaju enormno visokim cijenama,što je farmaceutska industrija tražila,tu se ona nije složila da se bolesnici pljačkaju,pa je napustila taj tim i počela da radi odvojeno i nezavisno,pa je na tržište plasiran lijek od biljnih preparata,ja sam prva dva dobio bez E-171,a zadnji sa E-171.kad sam počeo tretman 05.01.2019.,prije sam imao jako suzenje očiju,curenje nosa,učestale kijavicei svrab kože,poslije upotrebe PURODONA,simptomi su skoro nestali,sada kada koristim ovu treću turu,osjećam u manjim i blagim intervalima ponovo slične simptome.Sa dobavljačem sam pričao da upozore proizvođača da mora da se drži recepture kako je stavio na reklamni oglas,da je lijek 100% od biljnih komponenti i da ne vrše nikave manipulacije da ga izbrišu sa etikete,a da on ostane u satavu,jer bi to bilo obmanjivane kupaca i lažno prikazivanje kvaliteta lijeka,što bi bilo krivično djelo,ona je obećala da će informisati proizvođača u vezi naše reklamacije.

    ОдговориИзбриши