Translate

15. 11. 2013.

Imate bolove u vratu ili ledjima?



Ustali ste sa bolom u vratu ili ledjima? Pokušavate da se setite gde ste to "zaradili". Hmmm,...Da li ste sedeli pored otvorenog prozora, "nezgodno" spavali, nepravilno se sagnuli, trčali, dugo sedeli, pod stresom ste...?
Setili ste se da je vaša baka uvek nosila prsluk. Nije to tek tako. Naša ledja, traže našu pažnju.
Nije krivo vreme, ni prozor, ni auto...
 Puno je razloga koji mogu biti okidači, ali u stvari onaj pravi se nalazi u našem dugotrajnom činjenju ili nečinjenju.


Možda je u pitanju samo prvi vratni pršljen, tkzv. atlas. On nosi glavu i spoj je izmedju glave i vratne kičme. Kod 90% ljudi, on je rotiran i ne stoji u ležištu. Time izaziva pritisak na kičmenu moždinu i vratne arterije, pa dolazi do glavobolje, vrtoglavice, trnjenja ruku, bola u vratnom i ramenom pojasu.Ovo dalje prouzrokuje i sve druge probleme sa kičmom. Problem sa atlasom se rešava jednom terapijom kod kiropraktičara.

Jedan doktor fizijatrije  objasnio je zašto dolazi do bolova u ledjima. Osnova je u nekretanju  ili ti dugotrajnom sedenju. Naša anatomija sazdana je za kretanje, rad i ležanje, ali ne i za sedenje. Moderni čovek, nasuprot tome,uglavnom sedi. Mišići ledja nisu dovoljno jaki da drže kičmu. Prateće pojave su i depresija i anksioznost, kod vratne spondiloze i glavobolje, vrtoglavice, problemi sa vidom, trnjenje ruku, jer cirkulacija nije dobra.
Ono što on savetuje i kao preventivu i za olakšavanje bolova,jeste pre svega plivanje i vežbanje. Osnovne vežbe za vrat, svi smo imali na časovima fizičkog pri zagrevanju. Pomeramo lagano glavu napred, pet puta, pa nazad, levo, desno, u stranu, u krug. Postavimo dlan na obraz i pravimo otpor i pomeramo glavu na tu stranu. Prelazimo na rameni pojas i pravimo krugove napred, pa nazad. Pokrećite ruke kao da plivate prsno.Dovoljno je da sve ponovimo po pet puta.

Joga vežbe za vrat, u video klipu, dole, neće vam oduzeti ni pet minuta, pa pogledajte.


Ortoped kod koga sam ja bila, mi je rekao: "da ljudi vežbaju desetak minuta dnevno, mi ne bismo imali posla".
 Lično prošla sam "golgotu", da bih mogla "normalno" da funkcionišem, a bila sam kandidat za operaciju u ramenom pojasu,tkzv. sindrom "smrznutog ramena". Odlučila sam se ipak za fizijatra i dobila ful tretman: bioptron lampu, vitafon, ultrazvuk, istezanje, bolnu, ali spasonosnu masažu i na kraju vežbe.Takodje sam utrljavala i Tigrovu mast, ona hladi. Važno je da u ovim slučajevima, nikako ne utrljavate mast ili kremu koje greju, jer ćete tako još više podstaći upalu.
Savetujem, od srca, svima, vežbajte, vežbajte i samo vežbajte. Sigurno je da možete da odvojite par minuta dnevno, pa i više puta na dan. Čak i dok ste na poslu, sigurno možete da napravite pauzicu, da se  proteglite, podignete na prste, pokušate da dohvatite zamišljene voćkice na visokoj grani i odradite ove vežbe za vrat. To je osnova. Inače je super stvar imati šipku postavljenu tako da možete da se okačite i visite. Eto, dokaza, potičemo od majmuna. Još jedna stvar, krećite se. Svakodnevna šetnja, dovoljno je pola sata - sat, melem je i za telo i za dušu. Ali, to nije ona šetnja uz razgledanje izloga i nogu pred nogu. Već brzog hoda do zadihanosti. Time ste aktivirali svoje mišiće. Verujte mi, bistri i glavu.

Veoma su ugrožena i naša deca, koja isto tako uglavnom sede. Pokušavajte svakodnevno da vršite pritisak na njih da izadju napolje i nadju vršnjake umesto virtuelne stvarnosti u kojoj su. Ako ste u prilici, neka treniraju neki sport, vodite ih na plivanje, bar dva puta nedeljno. Prijaće i vama. Ne možete zbog posla? Setete se, svi smo zamenljivi. Naše zdravlje, važno je pre svega, nama samima. Kad smo bolesni, drug nam je bol. Zato je važna preventiva.

Moramo da učinimo da se dobro osećamo u sopstvenoj koži. Nisu neophodni skupi wellness  programi. Dovoljna je svakodnevna šetnja i par minuta vežbica.
Ako ste u bolovima, procenite njihov intenzitet, tj. ako nisu jaki, pokušajte sa mirovanjem i nekim lekom protiv bolova, izbegavajte one na bazi steroida. Mada je osnovno da odete kod lekara, da biste dobili pravu dijagnozu. Kod bolova u ledjima, može biti i kost i mišić i nerv...Svakako je neophodan rentgen i ultrazvuk. Savetujte se sa svojim lekarom.

Pročitajte informativno post  Vitez za jake kosti - vit. D i Bolovi u vratu

Da ne zaboravim, smejte se. Mislite srećne misli i one će vam se vratiti. Nadjite vremena za porodicu i prijatelje.

Osmeh je prirodni lek, jer se luči serotonin, hormon sreće. A, možete se dopingovati i kockicom čokolade.


Нема коментара:

Постави коментар