Translate

1. 11. 2013.

Povrće kao štit od radioaktivnog zračenja



Povrće, prepuno vitamina i minerala, treba svakodnevno da bude u našoj ishrani. Ono podiže imunitet i čini da se osećamo puni energije i čili. Danas je sve više zagovornika ishrane bazirane na sirovoj hrani. Kako god, bitno je da bude raznovrsna.
Istraživači Georgetown University Medical  Centar su otkrili da jedinjenje iz cvetnica, kao što su brokoli, kelj, kupus, karfiol, štiti pacove i miševe pri radijaciji.



Studija je objavljena u "Proccedings of National Academy of Sciences". 
Takodje, to jedinjenje, tvrde istraživači, može da pomogne za ublažavanje bolesti u slučajevima radioaktivne ozračenosti pri nuklearnim katastrofama.
Za jedinjenje tkzv. DIM, se zna da ima antikancerogeno dejstvo. Novo je to da DIM štiti od radijacije. U laboratorijskim uslovima, pacovi su dobijali dnevno injekciju DIM-a, tokom dve nedelje, 10 minuta posle  zračenja.Više od polovine DIM tretiranih pacova, ostalo je živo 30 dana posle radioaktivnog zračenja. Da bi DIM injekcija delovala potrebno je da bude data 24 časa pre ili 24 časa posle izloženosti radijaciji.
Ozračeni miševi, tretirani DIM-om, imali su manje smanjenje eritrocita, leukocita i trombocita, što se javlja kao posledica zračenja kod kancera, što ukazuje na značaj otkrića.
To je još jedna potvrda koliki je značaj za zdravlje konzumiranje ovog povrća. Dakle, pravac, piljara...Podrazumeva se da je u pitanju povrće koje nije genetski modifikovano.

Izvor: http://ens-newswire.com/2013/10/16/vegetable-compound-shields-rodents-from-deadly-radiation/

Нема коментара:

Постави коментар