Translate

3. 6. 2014.

Kosa - pokrivanje izrastka



Pitanje koje, nas, koje smo ušle u kolo farbanja, opseda. Izrastak, izdajnik, pojavljuje se već na otprilike, dve nedelje od nanošenja boje. Baca nas u očaj. One koje se farbaju u plave nijanse imaju manje muka po ovom pitanju, u smislu da se ne vidi toliko, ukoliko su sede ili im je prirodna boja za dve do tri nijanse u odnosu na farbanu. Drastični prelazi, traže i takve mere. A to je iznova farbanje izrastka, što baš i nije najzdravije rešenje, uzevši u obzir sastav boja za kosu. Čestim farbanjem, nadražujemo teme i stvaramo pogodno tle za alergije. Prirodne boje za kosu i nisu baš sasvim prirodne, ali su ipak, u neku ruku bolje rešenje.


Rešenje koje ja primenjujem, je umešavanje u boju za kosu, maslinovog ulja, a ponekad i Brahmi amla ulja, koje inače koristim kao pakovanje za kosu i moje iritacije vlasišta su prestale.

Jedina prirodna boja je kana, crvena. Kada se meša sa indigo bojom u prahu dobijaju se nijanse smedje. Konačno se indigo pojavio i na našem tržištu.

Postupak farbanja izrastka je vrlo jednostavan. Kupićete istu boju kojom ste se prethodno farbali. Dovoljno vam je pola tube boje i pola bočice hidrogena. Dobro izmešajte, rukavice na ruke i na posao. Kosu nećete prati pre farbanja. Profesionalci savetuju da se  kosa farba prvo nazad, jer je tu slabija cirkulacija i boja se sporije prima. Ovo pravilo moram priznati ne primenjujem. Krećem od sredine glave, praveći razdeljke i premazujući bojom, odvajajući pramen po pramen, idući ka uhu, i bočno, zatim farbam teme, spuštajući se po horizontali pramen po pramen i na kraju, napravim i neka tri razdeljka, nazad po vertikali od temena do vrata i predjem četkicom. Onda prstima izmasiram kompletno premazano vlasište glave (time pokrivam i možda moguće propuštene delove. Ponekad zahvatim i neki kompletan pramen kose i predjem bojom. Ostavim 20 do 30min. Ne duže, jer će vam se razlikovati boja u odnosu na krajeve, osim ukoliko vam to i nije cilj.Tako sam ja uradila i dobila trenutni trend u bojenju, tj. neku vrsta ombrea.

Tehnika farbanja je  super prikazana na ovom youtube video klipu(primenićete, samo prvi deo farbanja, pre uzimanja pramenova kose za kompletno farbanje)



Sa druge strane, proizvodjači su se dosetili, pa izbacili na tržište, za nas farbane zavisnike, proizvode koji se  mogu stavljati na kosu izmedju dva farbanja, a u cilju pokrivanja izrastka. To su maskare za kosu, američkog proizvodjača, u više nijansi, kao i stikovi.Sam postupak je brži od farbanja izrastka, lako se izvodi pre samog izlaska iz kuće, a i pokrivate samo njega, ne i ostatak kose, čime odmarate i skalp i kosu od agresivnih hemikalija u boji.Stikovi su možda lakši, komotniji za nanošenje na vidljivim razdeljcima i uglavnom deo kose kod uha.

Za one koje ne žele stalnu boju, tu je i stari dobri ehoton, Subrine, u sedam boja, sa keratinom i ekstraktom ulja suncokreta, koji učvršćuje i nijansira boju kose. U tu svrhu mogu se koristiti i colour losioni ( 6 nijansi) ili colour mousse( 10 nijansi). Takodje su zgodni za pokrivanje izrastka. Ispiraju se pranjem.
Daju nam priliku da  odahnemo i mi i naša glava od hemikalija pravog farbanja.





Нема коментара:

Постави коментар