Translate

14. 3. 2013.

Kosa - boje za kosu i nega





Puno proizvodjača, više brendova istih proizvodjača, veliki izbor boja za kosu.



 Koliko god da su usavršene, u većoj ili manjoj meri one sadrže razne hemijske supstance. Amonijak iritira vlasište, sastruže prirodni pigment, menja strukturu vlasi i čini je debljom, što je neophodno da bi boja prodrla u vlas. Tako čini kosu beživotnom i lomljivom. Šta još? PPD (veštačke boje), više ga ima u tamnim bojama; parabeni kao konzervansi koji se povezuju sa endokrinim bolestima, oštećenjem DNA; mineralna ulja;tkzv. sekundarni amini koji su i u bojama i rastvaračima, mogu ostati godinama na koži i kosi i u sadejstvu sa spoljnim zagadjivačima ugroziti zdravlje...Ipak i one su unapredjene i u ove boje dodaju se sastojci tipa aloe vere, ulja avokada, badema, makadamije, Q10, ceramida...


Ukoliko već imate neke reakcije na boju, tipa svraba vlasišta, promene na koži, svakako one za vas nisu, već je neophodna poseta dermatologu.  Svaka glava je priča za sebe. 
Možete pokušati sa utrljavanjem i pokrivanjem cele kože glave pantenol rastvorom.  Ostavite da odstoji pola sata, pa operite kosu. Takodje, njega možete dodavati u šampon i balzam koji koristite. Kosu nemojte farbati ako je sveže oprana, jer je tada koža glave osetljivija na hemijske sastojke boje za kosu.Bar jednom nedeljno stavljajte pakovanje od maslinovog ili ricinusovog ulja, čime ćete popraviti stanje suve vlasi i ubrzati rast kose. Možete dodati i pantenol rastvor.


Koja je boja  manje štetna?

Prirodne boje za kosu. One zaista sadrže prirodne sastojke, ali ima i hemijskih supstanci.
Pa,  baš i nisu skroz prirodne.
One sintetičke sastojke zamenjuju prirodnim gde god je moguće, a da ne utiče na rezultat dobijanja odgovarajuće boje.


Možete se odlučiti za kanu (henna). Ali ne za one kane u boji(one imaju i hemijske dodatke),  jer je samo jedna prirodna kana koja se dobija od lišća istoimene biljke i ona je crvena ili neutralna. U kane koje su u bojama plave, smedje, itd dodaju se toksične metalne soli kao olovo acetat, srebro nitrat, soli bakra, gvoždja, nikla, kobalta. 

U stvari nijansa koju ćete dobiti od kane, zavisi od vaše prirodne boje i dužine držanja boje na kosi. Možete je slobodno koristiti i na prethodno farbanoj kosi. 
 Prodaje se u kesicama i prah je zelene boje. Meša se sa blago kiselim biljnim čajevima ili limunovim sokom, kupovnim ili cedjenim, može i sa jabukovim sirćetom. Ako vam je osetljivo vlasište  i svrbi vas nemojte koristiti limun već vodu u koju ste skuvali blagi biljni čaj. Ako imate suvu kosu, dodajte i maslinovo ulje, AD kapi, ricinusovo ulje. Žumance izbegavajte jer će vam se skuvati na glavi, te ćete imati problem kod ispiranja. Ako hoćete svetliju boju, možete je mešati sa čajem od kamilice, za tamniju sa čajem od kadulje. Umešajte dobro kanu sa tečnošću po izboru i  pokrijte  folijom. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Pre nanošenja dodajte još malo soka ili čaja do gustine jogurta. Obavezno stavite rukavice, jer kana boji kožu. Za kratku kosu dovoljno vam je 100gr, a za dugu do ramena 300gr. 
Kosa pre farbanja treba da bude oprana i dobro isfrotirana peškirom ili suva. Ako vam prvo farbanje ispadne svetlije nego što ste želeli, dodajte više indiga i možete slobodno odmah ponovo da se farbate. Počnite pozadi od vrata(idelite kosu na veće pramenove)i nanosite je u debelom sloju, pokrijte kosu folijom i držite je 2-4sata. Ako ste koristili limun dolazi do procesa oksidacije i boja će poprimiti pravu nijansu posle par dana. Ako imate neku kofu, napunite je toplom vodom i gurnite kompletnu kosu u nju i istrljajte, a zatim je isperite tušem. Upotrebite neki balzam. Dovoljno je neki proteinski.
Obavezno prilikom farbanja i ispiranja kose nosite rukavice. Ako imate ostatke boje na licu, natopite tufer limunovim sokom i blago protrljajte. Učinite to kad završite sa farbanjem, da vam ne bi boja ostala, jer ćete je posle kao i svaku drugu boju teže skinuti.  Za neutralisanje mirisa kane (miris zemlje), koji nekima smeta, u smešu se može staviti mleveni koren djumbira i to 1kašika na 100gr., a za dobijanje mirisa, mleveni cimet ( 1 kašika na 100gr.)ili isprati kosu čajem od ruzmarina. 
Kana je idealna za one sa masnom kosom i ljubitelje crvene. Ako imate suvu kosu, nikako ne stavljajte kanu bez dodataka u vidu maslinovog, ricinusovog, bademovog ulja. Kada se jednom ofarbate u kanu, teži je postupak prelaska na druge boje, pogotovo ako ste uzeli crnu kanu,(ne onu gde na kesici piše: crna kana već indigo)u stvari to je indigo boja u prahu koja se meša sa kanom ili nanosi posle kane. Kanu i indigo ćete naći u prodavnicama zdrave hrane. 

Prava kana boji samo u crveno i  nijansa je  u zavisnosti od vaše trenutne boje. Da biste dobili nijansu čokolade potrebno je mešati kanu i boju indigo /prah/u odnosu 2:1 za kanu. Za tamniju boju, uzećete više boje indiga. Za crnu boju kose je preporuka da se kosa ofarba kanom, da odstoji dva sata, umotana u foliju i  ispere, a zatim premaže indigom i umota plastičnom folijom(kesom) i ostavi da odstoji jedan sat.  Ono što je problem je nabavka indiga. Najčešće ga imaju prodavnice zdrave hrane i indijske robe.

Kana i indigo su jedine prave prirodne boje koje se prave tako što se njihov prah meša sa toplom vodom ili biljnim čajevima, kao što su hibiskus, šipak, kadulja ili kamilica za svetliju boju. Uspešno pokrivaju sedu kosu, ne nadražuju vlasište i neguju vlas.  

Boje za kosu koje se reklamiraju kao prirodne, su skuplje od ovih drugih , ali je veoma važno da se ne rukovodite pričama, već da pročitate sastav tih boja i ako ste se rešili da kupite neku od njih, odaberete, svakako onu koja ima najmanje dodataka u vidu nekih hemijskih supstanci.
Martis boje su na biljnoj osnovi i kažu da pokriva sede, a da je jedno pakovanje dovoljno za dva farbanja duge kose.
Color erbe boje su na bazi bilja, bez amonijaka i ističu da hrani kosu i dobro pokriva sede.
Biokap boje za kosu su bez amonijaka, resorcinola i fenildiamina. Na bazi su pšenice, soje, pirinča, zobi,lipofilne voćne kiseline. Čuvaju kosu od oštećenja.
Logona boje za kosu sadrže biljne pigmente iz kane, oraha, rabarbare i kamilice. Bez amonijaka, sintetskih mirisa i boja, peroksida. Ima BDIH sertifikat "sertifikovana prirodna kozmetika". Čuvaju strukturu vlasi i daju sjaj i negu kosi.
Hair plasis, organska, biljna boja za kosu koja ne sadrži štetne sastojke: amonijak, resorcinol, silikone, parabene. Obogaćena je organskim ekstraktima nevena, kamilice, narandže, divljeg kestena, pštenice. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane i kako kažu idealna za one koji imaju alergiju na boje, sa oštećenom, suvom kosom.



U letnjem periodu možete posvetleti kosu tako što ćete pramenove premazati mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka i izaći na sunce. Idealno za plažu.


Koja boja vam odgovara? Teško pitanje.
Ako se farbate prvi put, savet je da ne pravite dramatične prelaze crno-plavo, već postepenim nijansiranjem da dodjete do promene boje. Time pre svega štitite kožu glave i kosu od agresivnih agenasa posvetljivača boje i ujedno dajete sebi vremena da procenite koja nijansa vam odgovara spram tena, boje očiju i obrva. Svetlom tenu i očima odgovaraju nijanse pepeljaste, ako imate taman ten, blajhana boja učiniće vas izveštačenom, za vas su boje tople čokolade i lešnika. Izbor boje nikako ne treba da bude boja koju ste videli da nekome fantastično stoji.
Boja kose i frizura,(lepršava, sa par pramenova ka licu) može vas podmladiti, ublažiti konture lica, a za to su idealne nijanse pepeljasto plave, pogotovo ako imate dosta sedih. Bojenje u crvenu je problematično kada imate sede zbog pokrivanja istih i ispiranja boje prilikom pranja. Pa, postane bez sjaja, isprana i postaje narandžasta. Crvena ne pristaje ni onima sa tkzv. maslinastim tenom. Crna boja pojačava svaku boricu i nepravilnost na licu. Nijanse tople čokolade odgovaraju gotovo svima. Inače se savetuje za one koji žele prirodan izgled da se kod nijanse odluče za jednu, do dve svetliju ili tamniju od prirodne boje kose.

Svako želi jaku, sjajnu, zdravu kosu. Najbitnija stvar, kao i za stanje zdravlja čitavog organizma jeste ishrana. Unos namirnica punih B vitaminima, proteinima, gvoždjem, cinkom, folnom kiselinom: mesa, jaja, sira, voća, povrća, integralnih žitarica, ribe. Naše celokupno zdravlje odražava se i na izgled kose. Ako smo mi zdravi, zdrava je i ona. Osim ako je nismo isušili čestim farbanjem. Ako je kosa oštećena, češče je šišajte da biste došli do zdravih krajeva, ako niste za drastičan prelaz na kratku kosu, izbegavajte metalne četke, sušenje fenom, gumice za kosu. Perite kosu blagim biljnim šamponom. Pre pranja stavljajte pakovanja ( dovoljno je da umasirate u vlasište i samu kosu maslinovo ulje, pokrijete folijom i maramom ili kapom i ostavite da pakovanje stoji sat vremena) i rezultati će biti vidni.
Svakako, treba obratiti pažnju na deklaraciju kod svih proizvoda za kosu i pokušati koliko je moguće da se izbegnu neke hemijske supstance. Primetićete da što je proizvod skuplji, to je duža lista ovih sastojaka.
Nećete pogrešiti ako pogledate proizvode domaćih firmi.

Evo liste sastojaka na koje treba da obratite pažnju:
  • pogledajte šta ima od parabena(izazivači hormonskih poremećaja):methylparaben, ethylparaben,propylparaben, isopropylparaben,buthylparaben, isobuthylparaben.Parabeni su drugi najčešći sastojak u proizvodima za negu kože - voda je na prvom mestu. Mogu uzrokovati osipe i druge alergijske reakcije. 
Studije su pokazale da imaju osobine hormona estrogena, a preliminarna istraživanja ukazuju da parabeni imaju velikog uticaja na pojavu tumora dojke. 
Parabena ima svuda – procenjuje se u 75 do 90 odsto svih kozmetičkih preparata. Čak i neki “prirodni” proizvodi sadrže ovu hemikaliju. Svi proizvodi imaju neku vrstu konzervanasa, ali je na vama da izbor. 
  • PVP/VA Copolymer .Smatra se toksičnim. Kod nekih osoba izaziva takozvanu tesaurozu, strana tela u plućima zbog udisanja lakova za kosu. Pacovi kojima su u laboratorijskim uslovima PVP davali intravenozno, dobijali su tumore. Nalazi se u bronzerima, šminci za oči i proizvodima za oblikovanje kose.  
  • Sintetičke boje. Koriste se i u prehrambenoj industriji, a u kozmetičkoj obično nose oznaku "D&C" uz upozorenje da je samo za spoljašnju upotrebu. Međutim, koža apsorbuje veliki deo nanesenog preparata, pa ga spoljašnja upotreba ne čini ništa bezbednijim. Sintetičke boje su u većini slučajeva derivati katrana i stoga veoma kancerogene. Nalaze se u većini proizvoda za ulepšavanje, a najviše u farbama za kosu. Primetili ste da i kupke i šamponi često imaju gotovo fluroscentne sjajne boje. Eto otkrića. 
  • vodite računa i o sastojcima tipa sodium laureth sulfate. On je Deterdžent i prenosnik vode. Isušuje i iritira kožu, pa je često povezan sa pojavom ekcema. Žurnal Američkog koledža za toksikologiju smatra da ova hemikalija “ima degenerativni efekat na membranu ćelije” i “penetriranje u dublje slojeve kože može da se desi i prilikom upotrebe proizvoda sa nižom koncentracijom”. Ima ga u penušavim kupkama, kremama za negu obuće, kremama za depilaciju, losionima, šamponima, sapunima i pastama za zube. Sulfate Laureth Sodium  se ponaša  kao omekšivač vode. Često proizvodi koji su označeni kao “blagi” poput šampona za bebe, sadrže upravo ovu hemikaliju. Vodi iritaciji očiju i kože. Nalazi se u šamponima i šamponima za bebe
Važno pravilo farbanja kose je da ne perete kosu pre farbanja. Tehnika farbanja kose je odlično prikazana u ovom video klipu sa youtube:


Mogućnost izbora sredstava za kosu postoji. Treba nam malo strpljenja da bismo pronašli ono što nam odgovara. Obratite pažnju i na to da dečiji šamponi poznatih i reklamiranih brendova  imaju dugačak spisak "hemije". Uporedite sa srpskim proizvodjačima i primetićete razliku u korist domaćih proizvoda.
Pakovanja za kosu su veoma bitna. Pogotovo ako je kosa tretirana bojom. Možete kupiti gotova, veliki je izbor, te pažljivo pročitajte kakvoj kosi su namenjena ili sami pripremite u kućnim uslovima. Lično, preferiram pakovanja napravljena u kućnim uslovima, jer su se na mojoj kosi dokazala. Za suve krajeve kupite mala pakovanja ulja za kosu: kokosovo, čičkovo, bademovo... i posle pranja kose utrljajte malo u krajeve da sprečite isušivanje.

Uljano pakovanje za suvu kosu:
Zagrejte tri kašike maslinovog ulja i time izmasirajte koren kose. Staviti plastičnu foliju i peškir. Držati sat vremena, isprati.
Za sjajnu plavu kosu:
Jednu šaku cvetova kamilice preliti litrom vrele vode i ostaviti 2 sata.Procediti, dodati 1-2 kašike limuna
 i nakon ispiranja, preliti kosu.
Za masnu kosu:
Jedno žumance,(majonez, kao zamena jer žumance hoće i da se "skuva", pa ga je teško  isprati) jedna kašika meda, dve kašike sveže cedjenog limunovog soka. Umešajte sastojke, naneti na teme, pa na ostatak kose i ostaviti 20-tak minuta.Ako koristite žumance, nemojte umotavati glavu, da ga ne skuvate.
Za oštećenu kosu:
Pantenol rastvor (kupuje se u apoteci, odličan je kod opadanja kose, oštećenog vlasišta, ako imate alergijusku reakciju tipa crvenila, svraba)umasirati u teme i u kosu i ostaviti da deluje što duže. Oprati kosu. Vraća vlažnost i sjaj kosi, ubrzava rast kose.
Vitaminska bomba za kosu:
1-2 žumanca(može i bez njih, problem je ispiranje sa kose), nekoliko kašika ricinusovog ulja, AD kapi trećina bočice, kapi od koprive, B vitamin u ampuli, 2-3 kašike pantenola. Dobro izmešati i naneti pakovanje i držite što duže.
Za pranje kose može se koristiti blag šampon u koji se doda pantenol rastvor i AD kapi. Ovi sastojci mogu se dodati i  u proteinska pakovanja za kosu.

Popularno je tkzv. ombre farbanje kose. Na snimku je prikazan jedan od načina.


Nasuprot ombreu, u 2015. iz Francuske nam stiže novi trend, tkzv. tehnika kornjačinog oklopa, ecaille. Zaludela je žene širom sveta.Kosa je u suštini nijansirana od tamnije do svetlije boje na krajevima. 

Imate puno sedih? Dosta vam je farbanja, a tu je i alergijska reakcija. Postoji i trend koji je u skladu sa vašom prirodnom bojom kose, tj. sedom. Da,rešenje je prirodna seda. Potrebno je neke dve godine da dodjete do izjednačene boje na kosi srednje dužine. Dva su rešenja. Možete da strpljivo puštate vaše sede vlasi da pokažu svoju blistavost ili da uradite blanš, pomoću neke plave boje sa blanšom , a zatim se  ofarbate sa nekom nijansom pepeljaste. U Srbiji se prodaje Stilova boja plavi led(proverila na svojoj kosi). Ova opcija je ako ne želite da imate više boja na kosi.
 Video koji sledi pokazuje kako to može lepo i zanimljivo da izgleda, bilo putem izvlačenja sedih pramenova ili kompletnog bojenja. 





Stranica nije sponzorisana.


Izvor:
http://www.hennaforhair.com/
http://www.schwarzkopf.rs/



Povezani članci:


Alergo test i prirodna pakovanja za kosu


Balajaž tehnika farbanja kose







Kosa-moje eksperimentisanje









Pokrivanje izrastka









Ecaille




1 коментар:

  1. Vi ste u financijskoj krizi, u potrazi za novac, pokrenuti vlastiti posao ili da plati svoje račune?, PayLATER kredit je dostupan za sve vrste kredita od $10,000 gore na niske kamatne stope od 2% primjenjuje se trenutno putem e-maila na adresi: ( paylaterloan@zoho.com )

    ОдговориИзбриши