Translate

1. 3. 2013.

Odlično mleko, šta mu fali?






28.02.
Udarna vest, samo nismo sigurno ko će biti udaren ili jesmo? Promenjen pravilnik, te je granica dozvoljenosti aflatoksina vraćena na nivo od pre dve godine, na 0,5 mikrograma/kg. Za radost ili plač? Raduju se svi osim potrošača tj. većine stanovništva koje ispade kolateralna šteta (budućnost će pokazati).Toksikolozi govore o kumulativnom dejstvu aflatoksina. To vam je isto kao sa vodom, koja je super za piće tj. nema bakterija, ali ima teških metala. Ali, bože moj, što bi se bavili nečim što će se desiti ili možda neće, tamo neke godine. Ne bih volela da sam u koži roditelja  sa decom predškolskog uzrasta, s obzirom da su toksikolozi govorili da su deca i trudnice najosetljivije grupe konzumenata.

 Da li bi bilo fer od tih preradjivača, da na deklaraciji napišu da mleko koje ima iznad 0,25 mikrograma/kg nije za decu, što su tvrdili toksikolozi. Ili i oni menjaju svoje stručno mišljenje i uskladjuju sa novim pravilnikom? 

 Dok mnogi idu napred, mi idemo unazad i to objavljujemo na sva zvona. Ovim su zaštićeni svi, počev od farmera do preradjivača, svi osim, nas potrošača. Kome da verujemo? Pravilniku ili toksikolozima? Da prihvatimo sve kako jeste, kao da ništa nije bilo, osim političkog prepucavanja i nastavimo sa našim "nebitnim, malim" životima.



U Dnevniku RTS, ministar poljoprivrede Goran Knežević je izmedju ostalog, izjavio i kako nismo ni dovoljno glupi, ni dovoljno bogati da možemo da rasipamo naše mleko, jer bi dnevno trebalo da se baci 300 do 400 hiljada litara mleka, što je mnogo para, a praktično je ispravno za dve trećine sveta i može se izvoziti. Rekao je i da rezultati iz Holandije ništa ne bi rešili i da mali i srednji poljoprivrednici moraju da prežive. Istakao je i da su Ministarstvo zdravlja, Batut i VMA zaključili da nivo aflatoksina od 0,5 ili 0,05 ne utiče na zdravlje ljudi. 
Posle izjave ministarke zdravlja kako svako treba da donese odluku u vezi mleka i svoje porodice, dotična gospodja mudro ćuti.

Inače je ambasador Bugarske demantovao izjavu ministra poljoprivrede da je kod njih dozvoljena granica od 0,5mikrograma/kg. Jer su oni uskladili svoje propise sa propisima EU. Da li ovo znači da se mi udaljavamo od EU?
Mislim nešto, bilo bi najbolje, pošto je novac najbitiniji da oni to mleko lepo izvezu u te zemlje koje stalno navode za primer sa odgovarajućim nivoom aflatoksina od 0,5.
U Nemačkoj je potvrdjeno da je kukuruz iz Srbije zaražen aflatoksinom.

Uostalom, postoje namirnice sa većom koncentracijom kalcijuma od mleka. Recimo, sirovi susam ga ima sedam puta više. Neki od najznačajnih izvora ovog minerala jesu i mak, badem, semenke bundeve, suvi list peršuna, soja, suva smokva, kupine, ovas, kelj, rotkva, rogač, maslačak, pasulj, orah, indijski orah, lešnik, beli luk... I ovako postoji kod nutricionista i makrobiotičara  stav da treba smanjiti upotrebu mleka zbog antibiotika, hormona koje u sebi sadrži.

13.03.
I tako, dok država štiti proizvodjače, mi potrošači smo na tankom ledu. Još par dana pa ističe period od 15 dana koji je dao gosp. Vučić za povratak na stari nivo aflatoksina, sad se već neki proizvodjači bune da taj period treba produžiti.
Tresla se gora, rodio se miš.
Lično ja, pridržavam se one prve preliminarne tabele od 18.02.o procentu aflatoksina u mleku sa sajta Ministarstva poljoprivrede Vojvodine, po kojoj su neka mleka na granici 0,05 i ispod. Dozu sam svela na čašu dnevno.
Da bi zaštitili sopstveno zdravlje,koje je na kraju krajeva, očito, bitno, samo nama samima, treba razmisliti i o korigovanju ishrane i unošenju više voća i povrća. Mleko svesti na neki minimum. Uostalom, to je i povoljnije za kućni budžet, a očito i zdravlje.Uzevši sve u obzir, kako tvrde nutricionisti, što se pića tiče, još uvek je najzdravija voda.
 U zdravlje nam bilo.


2 коментара: