Translate

22. 2. 2013.

Zaštita potrošača ili ne?




Postoji li zaštita potrošača u Republici Srbiji?
Ovako to izgleda na papiru:
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o bezbednosti hrane
Nacionalna organizacija potrošača
25 Udruženja potrošača 

Obrazovan Nacionalni savet za zaštitu potrošača
Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača 18. oktobra 2012. godine.
Cilj osnivanja ovog Vladinog tela je kreiranje jedinstvene politike zaštite potrošača u Republici Srbiji, pa su u skladu sa tim njegovi zadaci da predlaže mere i aktivnosti na unapređenju politike zaštite potrošača, priprema ukupne analize koja će ukazati na manjkavosti sistema, učestvuje u izradi Strategije zaštite potrošača, obaveštava javnost i izveštava Vladu o svim pitanjima od značaja za ovu oblast.
Nacionalni savet sastoji se od:
  • predsednika: Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija;
  • zamenika predsednika: mr Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija;
  • 15 članova:
    1. Ljubiša Milosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede;
    2. Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;
    3. Jasmina Benmansur, pomoćnik ministra pravde i državne uprave;
    4. Lidija Stojanović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija;
    5. Ljubiša Dimitrijević, samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije;
    6. Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije;
    7. Ljubiša Andrejić, predsednik Organizacije potrošača Srbije;
    8. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije;
    9. Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „FORUM“;
    10. Edina Popov, predsednik Asocijacije potrošača Srbije;
    11. prim dr sci. med. Tanja Knežević, direktor Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”;
    12. dr Svetislav Taboroši, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
    13. dr Katarina Ivančević, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu;
    14. dr Boban Stojanović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu;
    15. dr Saša Veljković, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Konstitutivna sednica Nacionalnog Saveta održana je  29. oktobra 2012. godine.
A, šta se dešava u stvarnosti?
Nacionalni savet nema relevantne podatke o 200 mlekara, jer oni koji su po zakonu dužni da im daju mišljenja, a to su nadležna ministarstva i inspekcije, to nisu učinili. Oni sami po sebi nisu stručni da iznose mišljenja u javnost.
U oktobru kad se pojavio problem sa plesni, samo jedna mlekara čiji je vlasnik stranac je odmah reagovala i svojim farmerima davala sastojak za neutralisanje aflatoksina.
Nacionalni savet traži da u mleku bude 0,00mikrograma/kg, dakle ne uošte toksinima u mleku. 
Ono što je sigurno, je da su inspektori na terenu u kontroli stočne hrane, a Imlek i Somboled su kupili, nezavisno, mobilne uredjaje koji za sat vremena daju rezultate.
Kao i obično, oni koji žive u zemlji neznanja smo mi, potrošači. Stvara se atmosfera totalnog haosa i kontradiktornih izjava. Sve se prebacuje na teren političkog prepucavanja. 
"Nadležne službe će obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mleku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama", istakla je Vlada.
Nadležne inspekcije i službe povukle iz prodaje mleko za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne medjunarodne laboratorije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu nije želeo da iznosi tačne podatke o rezultatima nove analize zbog eventualne krivične odgovornosti, jer laboratorija Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, gde je rađena analiza, nije akreditovana za te poslove.
Ješić je kazao da to ne znači da rezultati nisu tačni i dodao da je ubeđen da će oni biti isti kada za nekoliko dana stignu rezultati nove analize tih uzoraka iz dve akreditovane labratorije.
Još je izjavio, danas da je problem sa mlekom rešiv i da se može ispraviti u roku od petnaestak dana.

Direktor Instituta za prehrambene tehnologije Jovanka Lević je rekla da je ministarstvo trebalo u septembru da reaguje na podatke da je kukuruz zaražen i da je tada odreagovano na pravi način do ovih problema sada sa mlekom ne bi došlo.

Na konkretno pitanje da li je mleko ispravno ili nije, Ješić je odgovorio da ministar Knežević kaže da je ispravno, a da sa druge strane mleko povlači iz prodavnica, pa bi trebalo na osnovu toga zaključiti da li je ispravno ili nije.

                                                            Tako blizu, a tako daleko
 
Profesorica Vranješ sa Departmana za stočarstvo je kazala da joj nije jasno zbog čega se svi čude šta se dešava sa mlekom, a svi su znali da je stočna hrana zaražena i da će morati to da se odrazi na kvalitet mleka.
 
"Postoji velika verovatnoća da i mlečni proizvodi u sebi imaju povećan procenat aflatoksina, pogotovo sir, jer on sam po sebi predstavlja koncentrat mleka", kazala je Vranješova, dodajući da postoji mogućnost da se u jogurtu zbog fermentacije nalazi manji procenat aflatoksina.


Totalna konfuzija je kod potrošača, kojima je dato do znanja raznoraznim izjavama da je njihova zaštita na poslednjem mestu.
Vlada Srbije tvrdi da je mleko bezbedno, a povukla je 50 vrsti mleka, istovremeno optužujući za lobiranje za GMO. Što je inače ovih dana vrlo popularno zarad dobijanja ekstra poena. I eto nas opet na političkom polju.
Goran Ješić tvrdi da su najnoviji rezultati još gori, ali ne sme da objavi rezultate, već čeka rezultate akreditovane Holandske laboratorije, pa će ih onda dati na uvid javnosti.
Toksikolozi tvrde da jedna do dve čaše dnevno uz ove iznete doze aflatoksine ne mogu da štete, s tim što deci ne treba davati mleko u kome je više od 0,025mikrograma/kg.
Gde smo to mi u svemu ovome? Osim što sve ide preko naših potrošačkih ledja, mi smo kao trinaesto prase. Sve u svemu, oni znaju, ali ne smeju da saopšte, ali su rezultati gori nego pri prethodnoj kontroli, mleko je dobro za upotrebu, ali je i povučeno, može čaša, dve, ne i za decu, svako treba sam da odluči...
Hoće li se pokrenuti pitanje odgovornosti nadležnih ili bi to bilo previše?
I, da, baš im hvala na zaštiti, kao i na informacijama, na koje mi imamo pravo, ali očito samo na papiru.


Izvori:
Republika Srbija Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, odeljenje za zaštitu potrošača
RV, emisija "Jedan na jedan"
Beta







Нема коментара:

Постави коментар