Translate

24. 2. 2013.

Mistifikovana menopauza





Značajna životna promena





Menopauza ili životna promena svake žene, koja se dešava oko 50god. i označava kraj menstruacionog ciklusa i perioda radjanja.

To je period i fizičkog i mentalnog izazova.Simptomi kao toplotni talasi, problem sa spavanjem, promene raspoloženja su individualni za svaku ženu. Nekim ženama je potrebna terapija. Svaka ima svoje koristi i rizike i u tom izboru treba odabrati pravu, što može biti veoma zbunjujuće.




Poslednje dve decenije, znanja o menopauzi su značajno napredovala. Mnogobrojne studije NIH, National Institutes of Health, part of the U.S. Department of Health and Human Servicessu o ženi, pre, za vreme i posle menopauze, dale  nov uvid u njen tok. Razvijani su novi vidovi tretmana, a dugogodišnje terapije se i dalje procenjuju.

"Ovo istraživanje je u toku i dalje jer ima 40 miliona žena u menopauzi i postmenopauzi u ovoj zemlji i taj broj raste svake godine", izjavio je Dr. Howard N. Hodis, kardiolog i istraživač menopauze na  University of Southern California.

Menopauza se definiše kao kraj menstrualnog perioda. Obično se to dešava oko 51 god., ali kod nekih žena je to i u 40-tim, ili krajem 50-tih godina. Simptomi se javljaju nekoliko godina ranije. Perimenopauza ili prelazni period prestaje godinu dana nakon kraja menstrualnog perioda.

Za vreme perimenopauze, hormoni estrogen i progesteron koji se stvaraju u ovarijumu, imaju velike oscilacije. To vodi ka promenama u menstrualnom ciklusu, a utiče i na druge organe.


Dr. Gail Greendale of the University of California, Los Angeles, jedan je od vodećih istraživača studije koju je finansirala NIH, radi posmatranja stanja žena tokom perimenopauze. Istraživanje je pratilo 3 000 žena u periodu pre i posle menopauze. Pratili su stanje zdravlja koštanog sistema, srca, krvnih sudova, mozga, tumore i razne simptome.

"Deo misije, bio je i upoznavanje žena sa onim što dolazi-opseg zajedničkog iskustva, jer to može da im pomogne da razumeju šta se dogadja tokom promena", rekao je  Greendale.

Izmedju ostalog, istraživači su otkrili da razmišljanje može postati konfuzno." Naša studija je otkrila da žene ne uče informacije efikasno kao pre.Bilo je suptilnog pada u kognitivnim sposobnostima tokom prelaznog perioda", rekla je  Greendale. Ali ovaj deficit se gubi kad žena udje u postmenopauzu. Tako da se vidi svetlo na kraju tunela", kaže doktorka.
Drugi deo studije, bavio se raspoloženjem i našao je simptome depresije-kao osećaj beznadežnosti, gubitak apetita, osećaj tuge kroz menopauzu i postmenopauzu. Ujedno i pojava toplotnih talasa i preznojavanja tokom noći.



"Toplotni talasi mogu izazvati ozbiljno remećenje. Obično smo mislili da traju 2-3 godine, ali je istraživanje pokazalo da kod nekih žena traje i duže 7-10 godina," kaže Dr. Sherry Sherman, koji nadgleda istraživačke programe menopauze, finansirane od NIH Nacionalnog instituta o starenju.

Kod nekih žena, toplotni talasi i drugi simptomi, mogu biti takvi da utiču na dnevne aktivnosti. Ako je to sa vama slučaj, konsultujte lekara. Ima mnogo načina da se olakša stanje. Promena životnog stila,kao vežbanje i redukovanje stresa, može pomoći. Neke žene primaju hormonsku terapiju. Ona može obuhvatati različite kombinacije hormona i velike su varijacije po pitanju vrste i doze. Neke studije, ipak postavljaju pitanja u vezi bezbednosti hormonskih terapija.

90-tih godina, mnogim ženama su prepisivane hormonske terapije do kraja života. One nisu samo oslobadjale od simptoma, već se mislilo i da preveniraju bolesti srca i ostala stanja. To se promenilo 2002. kada je od strane NIH finansirano veliko istraživanje pod imenom the Women’s Health Initiative, zaključilo  da ukupni rizici od hormonske terapije nadmašuju koristi. Terapija, posebno vid estrogen-progestin, vode ka manjem riziku od preloma kostiju i raka debelog creva i rektuma. Ali, s druge strane se povećava rizik od tumora dojke, srčanog udara, šloga, tromba u nogama i plućima. 2004. je utvrdjen kod korišćenja samo estrogena, manji rizik od preloma kostiju, ali i povećani rizik moždanog udara.


Dalja istraživanja ukazuju na to da zdravstveni rizici zavise i od toga kada je žena počela sa hormonskom terapijom."Višestruki dokazi ukazuju na to da ako se daju hormoni pre ili blizu menopauze, tendencija pokazuje  koristi za zdravlje srca i padu mortaliteta (stopa smrtnosti)", kaže Hodis. On je na čelu finansirane studije od NIH, da se istraži ideja da se vaskularno zdravlje žene može poboljšati blizu menopauze. Rezultati se očekuju 2013.

Danas, estrogen ostaje najefektniji lek priznat od strane U.S. Food and Drug Administration, za tretiranje simptoma menopauze, kao što su toplotni talasi i noćno preznojavanje. Zbog brige o zdravlju neki eksperti preporučuju da lekari prepisuju najnižu efektivnu dozu, za najkraći potreban period.

NIH takodje finansira istraživanja traženja alternative hormonima."Istražujemo u  duhovno-telesnom pristupu, vežbanju, različitim lekovima, bihejvioralnom i alternativnom pristupu",kaže Sherman.





Ako ste blizu menopauze, učite o tome šta možete učiniti u vezi tog prelaznog perioda, konsultujte doktora i donesite odluku koji je tretman, ako je potreban, najbolji za vas. "Svaka žena je drugačija i terapija se mora prilagoditi svakoj ponaosob", kaže Hobis.



Izvor:

NIH News in Health 

Нема коментара:

Постави коментар