Translate

26.02.2013.

Šećer, krivac za bore

Nije tajna da slatkiši kvare figuru, ali dermatolozi upozoravaju na još jednu „opasnost“. Šećer ubrzava starenje kože, jer procesom glikozilacije „pravi“ prevremene bore, a može oštetiti i strukturu omotača tela.


Stručnjaci upozoravaju da je šećer poguban po kožu, jer glikozilacijom (vezivanje šećera za proteine i lipide), koja može i da ošteti strukturu omotača tela, „pravi" prevremene bore i dobro poznati efekat „obešenosti".
Ukoliko želite da usporite proces starenja, iz ishrane bi trebalo da isključite šećer u svakom smislu reči, navodi se u izveštaju Frederika Branta, jednog od najpoznatijih lekara dermatologa u SAD.
Šećer, prema njegovim rečima, ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.


„Za vraćanje sata unazad deset godina, dovoljno je jesti samo manje šećera", ističe doktor Brant, objašnjavajući da već posle deset dana od prestanka konzumiranja šećera, lice se prirodno „zateže", a posle godinu dana menja se u potpunosti i izgled celog tela.
To je zato što se prilikom konzumiranja šećera stvaraju molekuli koji deluju štetno na kožu.Da bi ih neutralizovali, kaže ugledni dermatolog, treba piti zeleni čaj bogat antioksidansima.Zato kuru podmlađivanja treba početi analiziranjem načina ishrane i odreći se svakog slatkog sastojka.
Čak je potrebno izbaciti i med, fruktozu, sve veštačke zaslađivače i čuvati se skrivenih šećera u alkoholnim i bezalkoholnim pićima.
Tokom čišćenja organizma treba izbegavati i pšenične proizvode, jer za vreme varenja oslobađaju šećer, kao i kvasac, povrće bogato skrobom (krompir), slatko voće.
Ali, zato slobodno mogu da se jedu zelene jabuke, borovnice, brokoli, smeđi pirinač, meso i riba.
Na kraju čišćenja organizma, može ponovo da se jede sve, osim slatkiša.


Izvor:
RTS

Нема коментара:

Постави коментар