Translate

28. 2. 2013.

Cancer - hronična bolest






Rak će  postati hronična bolest.

Zahvaljujući revolucionarnoj metodi lečenja, koja će biti dostupna za pet godina, rak će postati bolest sa kojom može da se živi, tvrde britanski stručnjaci, a prenosi britanski "Telegraf".
Lekari se nadaju da će sekvenciranje genetskog koda tumora od koga boluje pacijent doprineti da određeni tipovi raka prerastu u hroničnu, a ne smrtonosnu bolest, jer će lekari tačno znati koje lekove da primene kako bi bolest držali pod kontrolom.Nova tehnika bi trebalo da omogući pacijentima u krajnjem stadijumu bolesti, kojima je preostalo još svega nekoliko meseci života, da nastave da žive još deset godina relativno zdravi, tvrde stručnjaci Instituta za istraživanje raka u Londonu.

Institut namerava da formira DNK bazu podataka kako bi identifikovao grupe gena odgovorne za nastanak raka. U tom cilju pokreće trogodišnji projekat vredan tri miliona funti (3,5 miliona evra), nazvan "Jedinica za profilisanje tumora".

Genetsko profilisanje tumora već se koristi u izvesnoj meri, ali za sada se traga samo za malobrojnim genima. Žene obolele raka dojke u uznapredovaloj fazi podvrgavaju se DNK analizi kako bi se utvrdilo da li njihovi tumori sadrže određenu varijantu gena HER2, odgovornog za petinu slučajeva bolesti.

Uzimanje leka herceptin, leka za tumor dojke, značajno smanjuje šanse za povratak bolesti u naredne četiri godine, otkrile su studije.
Italijanski istraživači su otkrili da žene koje su bile u ranom stadijumu tumora i uzimale ga godinu dana nakon hemoterapije, imale su upola manje šanse za recidiv od žena koje ga nisu uzimale. U izveštaju u  The Lancet Oncology today, oni su takodje otkrili da je taj efekat uzimanja leka od godinu dana dugotrajan i da za četvrtinu smanjuje šanse za recidiv tokom četiri godine. Autori su zaključili da davanje leka herceptin ima značajne i konstantne koristi za žene sa HER-2 pozitivnim tumorom, što u praksi znači jedan od pet slučajeva.
Od 2006., the National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) je preporučio davanje ženama u ranom stadijumu tumora dojke herceptina
Najnovija vest po pitanju herceptina je da Istraživači sa Michigan University in the US, tvrde da herceptin ima benefite i za žene koje nemaju HER-2 pozitivan tumor.
U istraživanjima sa miševima, našli su da oni tumori označeni sa HER-2 su bazirani na niskim nivoima proteina u ćelijama tumora, ipak imali visoke nivoe toga u mnogo redjim kancerogenim matičnim ćelijama.Pišući za časopis  Cancer Research,istakli su da je ovo od izuzetnog značaja jer su matične ćelije gorivo za rast i širenje tumora na druge delove tela. Tumor dojke se često širi na kosti. Kada su dali herceptin miševima sa HER-2 negativnim tumorom koji se proširio na kosti, otkrili su da to ima efekta u blokiranju tumora da raste.
Naučnici su zaključili da je potrebno tretirati i taj mali broj kancerogenih matičnih ćelija, pored tradicionalne hemoterapije, koja eliminiše najveći broj ćelija tumora. "Ova istraživanja su još uvek u ranoj fazi i sa rezultatima na miševima, ne i ljudima. Ostaje da pratimo rad i vidimo kako će se odraziti na ljude,"kazao je Dr Rachel Greig, sacharity Breakthrough Breast Cancer

15 januar 2013.
The National Institute of for Health and Clinical Excellence, koji daje smernice za rad državnoj National Health Service (NHS), predložio je petogodišnji pravac u smanjivanju rizika dobijanja tumora dojke, kod žena sa visokim rizikom dobijanja istog, davanjem tamoxifena ili drugog alternativnog leka.
Ovaj lek nije korišćen ranije na ovaj način i nije licenciran za ovakvu prevenciju, izveštava  British  The Daily Telegraph.


Izvori:
British  The Daily Telegraph


.

Нема коментара:

Постави коментар