Translate

28. 2. 2013.

Kako nam ga skroje





Prenosim vam tekst sa sajta Ministarstva poljoprivrede Vojvodine u vezi sa trenutnim zvaničnim dešavanjima u vezi aflatoksina.
Ono što me je zabrinulo je pominjanje mogućnosti da se pomeri granica aflatoksina u mleku na gore. Doduše, stručnjaci u radnoj grupi za praćenje aflatoksina su protiv toga. Brine me ona stara "šut sa rogatim ne može". Nas ionako niko ne pita, a i što bi pored svih tih zvaničnika kojima je stalo da pošto poto budu satelit Amerike, čak i po pitanju hrane, iako sva njihova istraživanja pokazuju epidemiju gojaznosti i porast kancera. Očito da se bez aflatoksina neće moći, jer se najavljuju suše i narednih deset godina. Jedino se pitam u ovom konkretnom slučaju, po pitanju toksičnosti hrane, od kad je više bolje od manje?



Саопштење Радне групе за праћење афлатоксина у храни и храни за животиње на територији АП Војводине


Стручнајци окупљени у Радној групи за праћење афлатоксина у храни и храни за животиње на територији АП Војводине  на данашњем састанку размотрили су закључке Радне групе за праћење афлатоксина у храни и храни за животиње Министарства пољопирвреде, шумарства и водопривреде  и  не слажу се са закључком да се размотри могућност  привремене измене граничних вредности афлатоксина М1 у млеку.
Радна група закључила је да је  свака измена правилника у смислу повећања граничних вредности присуства афлатоксина у било којој храни, а поготову у млеку ретроградна мера, која не доприноси решавању пороблема повећаних вредности афлатоксина. Разлози за то су очување јавног здравља, а поготово здравља најосетљивије популације која и највише пије млеко. Радна група наглашава да се решење проблема мора тражити у предузимању адекватних мера за уклањање узрочника појаве афлатоксина  у млеку и храни за животиње, а не у измени регулативе која је већ усаглашена са Европским стандардима.
С обзиром на то да је инспекцијски надзор у надлежности ресорног Министарства, радна група је донела закључак да Научни институт за прехрамбене технологије ФИНС на територији Војводине настави да врши добровољни и беспланти мониторинг млека и хране за животиње   како би се газдинствима помогло конкретним мерама за побољшање квалитета хране за животиње, а самим тим и квалитета млека које производе.
Pomeranje granice visine aflatoksina  u mleku je ipak učinjeno izmenom propisa 28.02. Tako da smo pre pili kontaminirano mleko, jer je bilo iznad granica dozvoljenog, a od danas je to isto mleko dobro, jer je granica podignuta na 0,5 mikrograma/kg. Ovim su svakako, zaštićene farme, mlekare, proizvodjači, a šta je sa nama, potrošačima?


Нема коментара:

Постави коментар