Translate

15. 1. 2013.

Životni stil 21 veka





Brzo i zdravo
Ukratko, brz tempo života, s jedne strane, s druge, zdrava ishrana i fizička aktivnost. Nije tajna da su duh i telo jedinstvo i da zajedno čine ogledalo zdravlja.Konvencionalna medicina, danas priznaje povezanost duha i tela, tj. da od mentalnog zdravlja zavisi i fizičko. Sve češće se čuje kako su raznorazne bolesti posledica stresa. Možda smo otišli u drugu krajnost, te olako koristimo sam pojam stresa, a tu negde se uvlačimo i u depresiju. Valjda skoro da i nema nikog, ko  bar jednom u životu nije doveo sebe u vezu sa ovim stanjima. Stvar postaje, čini se, daleko ozbiljnija kad se iskažu fizički simptomi.
Ono što svi zaboravljamo jeste da treba sprečiti, pre nego lečiti.



U tom kontekstu pojam wellness zvuči magično.

Sam pojam vezuje se za zdrav balans uma,tela i duha koji dovodi do stanja sreće i zdravlja.Može se opisati kao stalna, svesna potraga u životu za sopstvenim punim potencijalima.50- tih godina se koristi u okviru alternativne medicine, koncept kakav je danas razvija se od 70-tih godina 20 veka
Prikazuje se kroz dve fraze: Zdravlje i wellness i wellness programi. Danas je to biznis u ekspanziji.

Uglavnom ga vezujemo za raznorazne SPA centre koji svojim programima garantuju zadovoljavajuću rekreaciju, revitalizaciju, sve uz razne tehnike Orijenta,tehnologiju Zapada.Pa se nude bazeni, hidromasažeri,parna kupatila,masaže-aktuelne toplim kamenjem i sa čokoladom,anticelulit programi,yoga,fitness programi...
Yoga je posebno preporučljiva za žene u srednjim godinama. Ona pomaže u borbi protiv osteoporoze, utiče i na rad unutrašnjih organa, a ujedno je i vid meditacije. Šta se više može poželeti?
Ishrana je takodje važna nit u tkanju zdravlja. 
Cilj je što manje vremena utrošiti na spremanje hrane, pa tako na značaju dobija presna ishrana, što je i dokazano zdravo, jer se termičkom obradom namirnica gubi na hranljivim sastojcima. Kad je u pitanju šargarepa, radi potpune iskoristljivosti vit. A, koji je rastvoriv u masti, potrebno je malo propeći na ulju. Svakako, je odlična i presna.
Za dobro jutro, sveže cedjeni sok od pomorandže ili jabuke i šargarepe i to sa pulpom. Kuhinja 21 veka, ne može se zamisliti bez blendera. On je onaj pravi kad su u pitanju vitaminsko-mineralne bombe. Napravite svoje sopstvene kombinacije od voća i povrća. Igrajte se. Šta god da iskombinujete nećete pogrešiti po pitanju zdravlja kroz jačanje imuniteta. Dakle, što više presne hrane. Za doručak, za užinu. Ukratko: masnoće i ugljeni hidrati u prepodnevnim časovima, popodne proteini i minerali, vitamini. Engleski doručak za prepodne, po podne i za večeru: ćuretina, piletina, teletina, riba i puno, puno povrća. Ako ste na dijeti, izbegavajte u večernjim satima voće. Najbolje je u toku dana, za užinu. Pokušajte da izbegnete kombinaciju krompira i mesa. Pomfrit, ako ste obožavalac, spremajte u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, na papiru za pečenje, tako što ćete ga posoliti i nauljiti, tek toliko da ne bude suv. Prilikom pečenja u rerni, izbegavajte foliju, pogotovo kojekakve kese,  jer ispuštaju kancerogene materije. Koristite papir za pečenje. Osim što ćete dobiti zdrav obrok sa minimumom masnoće, olakšaćete sebi i pranje sudova. Kad ste gladni, grickajte celer i šargarepu. Ona je čistač jetre. 

Da se vratimo na početak priče. Ravnotežu duha i tela i osećaj zadovoljstva možete ostvariti i najobičnijom šetnjom ili bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću, bilo bi poželjno u prirodi.Pokušajte, ne košta vas ništa, osim malo vremena zarad sopstvenog zdravlja. Cilj je jedan, da se dobro osećate, da budete raspoloženi, puni pozitivne energije. Šetnja treba da ima tempo koji nije nogu pred nogu uz priču i zastajanje ispred izloga i časkanje. Odvojite bar pola sata do sat, svakog dana.Nešto bržim tempom, pratite svoje disanje i načićete ritam koji vam prija. Uz to, pokušajte da ne razmišljate o konkretnim stvarima, pustite da vam misli vrludaju. Osetite taj dašak vetra, posmatrajte ljude oko sebe, prirodu, taj krov, to drvo,oslušnite zvuke dana... Možda će vam se činiti u početku da je to nemoguća misija, ali iz šetnje u šetnju ćete napredovati, dok ne dodje do opuštanja. Doći će do promena i na vama, osećaćete se ispunjenije, sigurnije, oči će postati blistavije, mišići učvršćeniji, a ko zna, možda po principu eureke, rešite i neke bitna pitanja koja vas već dugo muče

Svakako, ne računa se šetnja u kuhinji, mada ima onih koji smatraju da usisavanje i brisanje prašine, nije da je bez značaja.Svaka fizička aktivnost (šetnja, vežbanje,sex), utiče na pojačano lučenje endorfina, poznatog kao hormon sreće. Sportisti, treninzima izazivaju njegovo pojačano lučenje, pa se smatra da on deluje kao droga, izazivajući zavisnost od vežbanja, te da oni zbog toga imaju jaku volju za istim. Na pojačano lučenje endorfina utiče i čokolada. Mada sa njom ne treba preterivati, dovoljno je 25 gr. dnevno.

Osim toga kad vežbate, unosite dodatnu količinu kiseonika u svaku ćeliju organizma, a on je odgovoran za  zdravlje kompletnog organizma. Utiče na sve organe: srce, mozak, gornje i donje respiratorne puteve, a njegovo nedovoljno unošenje "kvari"  i krvnu sliku. 
Dakle, ako već ne vežbate, ne vozite bicikl, onda postanite fan šetnji.







Нема коментара:

Постави коментар