Translate

16. 10. 2015.

Repriza povećanog aflatoksina u mleku



Stare epizode na temu aflatoksina i mleka su ponovo aktuelne. Ponovo stručnjaci upozoravaju proizvodjače na pravila skladištenja kukuruza. Postoji opasnost da se reprizira 2013. god. na koju su takodje stručnjaci upozoravali krajem 2012.god. Stiže li taj vapaj do proizvodjača kukuruza ili samo do nas, potrošača, nemoćnih, gotovo kao kolateralna šteta.

Ministarka poljoprivrede nam je lepo objasnila da je nova gornja granica 0,25mg/kg, a nju imaju i Amerika, Rusija, Kina. To što mi hoćemo u EU, gde je gornja granica 0,05 mg/kg. , nema veze. Cilj je zaštita malih i srednjih proizvodjača mleka. Razumljivo. Nisu ni oni krivi. Ali, zar su potrošači, kao i obično, poslednja rupa na svirali? 
Zašto sada, kada stručnjaci upozoravaju, država ne iskoristi svoje mehanizme, da nas 2016. god. ne dočeka kao 2013. god. ?

S druge strane, odgovaramo samima sebi za zdravlje. Naša jetra zavisi od  toga kakva nam je ishrana. Posledica konstantnog trovanja aflatoksinom su i bolesti bubrega, ciroza jetre.

Kako se zaštititi?
Najbolje bi bilo imati svoju kravu i svoju kanticu sa mlekom. Bilo nekad. Sad i oni koji imaju uslove za to i ne razmišljaju o tome.
Ostaje nam samo da smanjimo  dnevnu količinu  mleka na neophodno. Stručnjaci kažu, dovoljno je dve šolje. Još jedan razlog za smanjivanje količine dnevnog unosa mleka je i stav nutricionista i makrobiotičara zbog davanja hormona i antibiotika stoci. To takodje utiče na smanjivanje našeg imuniteta. 
Poseban oprez treba da imaju majke sa bebama i trudnice. Prve, jer su bebe manje otporne od odraslih, a dojilje prenose aflatoksin svojim mlekom bebi, druge, jer po nekim studijama aflatoksin utiče na težinu, dužinu novorodjenih i pre svega na stanje jetre. Nemojte se baviti pričama rekla - kazala, već se posavetujte  sa svojim lekarom.

Uostalom, postoje namirnice sa većom koncentracijom kalcijuma od mleka. Recimo, sirovi susam ga ima sedam puta više. Neki od najznačajnih izvora ovog minerala jesu i mak, badem, semenke bundeve, suvi list peršuna, soja, suva smokva, kupine, ovas, kelj, rotkva, rogač, maslačak, pasulj, orah, indijski orah, lešnik, beli luk... 

Zaboravlja se na isticanje još nečega. Nije ovde u pitanju samo mleko, već svi proizvodi koji u svom sastavu imaju bolestan kukuruz kao sirovinu. Ono što je problem je da sam aflatoksin ne menja ukus i miris hrane. Osim toga, može se pojaviti i na pirinču, pšenici, kikirikiju, orasima, bademu.

Zaštita:

  • voditi računa o proizvodjaču, kupovati proverene  brendove
  • voditi računa o izgledu proizvoda u smislu pojave budji, promene boje, smežuranosti.
Povezani tekstovi:




Нема коментара:

Постави коментар