Translate

25. 10. 2015.

Kloniranje psa ljubimca je potreba ili trend?



Teško je oprostiti se od svog prijatelja psa. Savremena tehnologija nudi rešenje. Potrebno vam je samo 100 000$.
Dole pomenuta laboratorija klonira pse, vlasnika iz Engleske, Japana, USA, Brazila.
Tako, dok mi gledamo filmove u kojima se kloniraju životinje, u svetu se to radi još od 2005. Prednjači u tome Južna Koreja. Potrebno je samo biopsijom uzeti uzorak  veličine 8 mm. sa stomaka živog psa i poslati u laboratoriju. Trenutno, je aktuelna priča jednog Japanca, koji svakog vikenda putuje u J. Koreju u Sooam laboratoriju, da bi se dva dana igrao sa psom, malenim crnim Momotanom(mops),jer ne bi mogao da podnese da ga pas ne prihvati. Sada ima tri meseca, a čeka se odgovarajući uzrast da može da prodje japansku carinu.



Priča je svakako odlična reklama za ovu laboratoriju koja se smatra  najuspešnijom u svetu na ovom polju. Do sad je klonirala više od 600 pasa. Za uspeh u kloniranju nebitna je veličina, rasa.


U sobi za negu, nalaze se surogat majke, da bi maleni mogli da sisaju. Tu je takodje, nebitno da li je u pitanju ista pasmina.


Začkoljica je  da će klonirani pas biti, velika je verovatnoća,  drugačijeg karaktera od onog od kog je dobio genetski materijal. Sasvim druga je priča, kad su u pitanju nadareni psi. 2009 kloniran je nemački ovčar koji je 09.11.posle napada na Njujork, iz ruševina, našao i  izvukao poslednjeg preživelog.
Nedavno su "napravili" devet klonova psa Seulskog SWAT tima, koji će se priključiti policijskim snagama.
Proces je nuklearni transfer somatskih ćelija (SCNT). Biolozi sterilišu uzorak, uzimaju ćeliju koju žele i stavljaju je u sredinu za rast. Posle nedelju, dve, ona postaje spremna ćelija za kloniranje. Dalje su im potrebna dva psa koja rentiraju od dobavljača, gde je jedan donor jajne ćelije, a drugi je surogat majka. Uspešnost je 40%.
Dakle, ako imate novac, verujete da je klon isti kao i onaj od koga je dobio genetski materijal, samo napred u budućnost!
Uskoro nam stižu i mamuti iz Rusije.
Ironija je što uništavamo postojeće vrste svojom bahatošću, ali zato ćemo iz daleke istorije da dovučemo štošta...
Izvor:

www.businessinsider.com.au

Нема коментара:

Постави коментар