Translate

28. 10. 2015.

Kancerogeno meso? Prava pitanja vode u smeru zdravog života



"Ono smo što jedemo"

Hipokrat (460 p.n.e. - 380 p.n.e.), otac moderne medicine i filozof, bio je temeljan, oprezan, objektivan, sistematičan. Ove osobine, čini se, danas, gube na ceni. Cilj je senzacionalizam i prodaja.

Ništa, ama,  baš ništa, drugo.

Svaki zalogaj opredeljuje naš put u zdravlje ili bolest.



(commons.wikimedia.org.)

Jedenje preradjenog mesa(meso koje se transformisalo kroz solenje, sušenje, fermentaciju, dimljenje(šunka, slanina i preradjevine kojima su dodati poboljšivači ukusa i konzervansi: kobasice, parizeri, viršle, i to većinom je u pitanju svinjetina i govedina, ali se to odnosi i na živinske iznutrice, kao i krv), kao i crvenog mesa(govedina, junetina, svinjetina, ovčetina, konjsko meso, kozije meso) stavljeno je u istu kategoriju kao i pušenje, kad su u pitanju izazivači raka.

Medjunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC), pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) je iznela najnovije mišljenje o kancerogenosti crvenog mesa i preradjevina, do sada stavljeni u grupu 2 kancerogena.

U pitanju je radna grupa od  22 eksperta koji su pregledali dugogodišnju naučnu literaturu(20 godina), vezano za 800 istraživanja u raznim zemljama i načinima ishrane. Istraživanja su vezana za rak debelog creva, ali i pankreasa i prostate. Do sada ovi proizvodi su bili u grupi 2 kancerogenih uzročnika.




  • Preradjeno meso je klasifikovano kao kancerogeni uzročnik grupa 1, zbog dovoljnih dokaza da izaziva rak debelog creva
S obzirom na broj ljudi koji konzumiraju preradjeno meso i na količine, uticaj na globalnom nivou je značajan.
Kada je u pitanju javno zdravlje, oni preporučuju ograničavanje unosa crvenog i indrustrijski obradjenog mesa. S druge strane, meso ima značajnu hranljivu vrednost, pa se ovim skreće pažnja odgovornima, tj. vladama i odgovarajućim regulatornim agencijama, da se podje od tog rizika i  na potrebu uspostavljanja balansa u  odgovarajućim preporukama o ishrani.

Većina naslova u našim medijima je senzacionalistička, provokativna i pljuvačka, pevaju se ode slanini...razvijaju teorije zavere...Čini se da je sve otišlo pogrešnim smerom, umesto da se bavimo zaista kvalitetom hrane koju jedemo, a pre svega mladi.


U stvari, kao i obično, cilj je skretanje sa glavnih životnih tema kojima treba da se bavimo.

A, evo već dve godine je u najavi i meso iz laboratorije, pa valjda i ono stiže na tržište. Više u tekstu: Meso iz laboratorije

(pixabay.com)

Dakle, u suštini, ništa što već nismo znali, sada sa jačim akcentom, jer godinama unazad provlače se upozorenja eksperata iz ove oblasti da ishrana treba da bude uravnotežena i raznovrsna.


Posebna pažnja, ovde treba da bude posvećena školarcima i mladima uopšte. Nekada je u osnovnoj školi postojao predmet Domaćinstvo, gde se učilo o hranljivim sastojcima hrane i potrebi raznovrsne ishrane. Danas, naša deca, su okrenuta on - line učenju, koje je često promotivno i nezdravo.


Ovim pitanjem, ukoliko se želi zdrava nacija, treba da se bave odgovarajući resori naše vlade. Da li se neko od njih oglasio, s obzirom da su ovi zaključci WHO - a,upućeni baš njima i odgovarajućim agencijama?



Izvor:

Procena IARC po pitanju upotrebe mesa i preradjevina

Нема коментара:

Постави коментар