Translate

18. 10. 2015.

Antioksidanti mogu voditi ka širenju tumora, kažu najnovija istraživanja



Tradicionalna shvatanja izgleda postoje da bi kad tad bila napuštena. Obrt. Ukoliko se zaista složi naučna zajednica, decenijama smo bili u zabludi. Slobodni radikali iz zagadjene sredine, obradjene hrane, kozmetike,  smatraju se krivcima koji menjaju DNA ćelije, kako bi ona postala kancerogena. Čarobni antioksidanti su borci protiv ovakvih mutacija ćelija. Sada, na ovu temu, došlo se do novih saznanja.




Izgleda da povećani unos antioksidanata kroz suplemente i hranu u stvari ne da je odbrana od tumora, već mu pomažu u rastu.

Cold Spring Harbor Laboratory

CSHL ove godine proslavlja 125 godina postojanja i rada u oblasti biomedicine kroz istraživanja i edukaciju.

Istraživanja eminentnih naučnika ove laboratorije, ukazuju da se u stvari povećava stopa tumora, na pr. jedno istraživanje vezano za pušače, ukazalo je da dodatni suplementi beta karotena ne smanjuju već podižu stopu tumora pluća.




Postavlja se pitanje: zašto antioksidanti ispada u stvari, čine više lošeg umesto dobrog?

Promena u stavu  se vezuje za nedavna dostignuća u razumevanju sistema u našim ćelijama koji uspostavlja prirodnu ravnotežu izmedju oksidacionih i antioksidacionih jedinjenja. Ta jedinjenja su uključenja u tkzv. redox - redukciju i oksidaciju, neophodnu za ćeliju.
Oksidanse i antioksidanse, stvaraju i same ćelije. U većim količinama oksidansi su toksični. Činilo se logično da povećani unos antioksidanata se suprotstavlja tkzv. reaktivnim vrstama kiseonika -  ROS. Same ćelije raka se hrane ROS-om.
Antioksidanti koji se unose suplementima ne deluju, jer ne stižu do mitohondrija ćelije, tj. tamo gde  je ROS, već se akumuliraju na drugoj strani ćelije ostavljajući tumor da se slobodno "hrani".
U napadnutoj ćeliji visoki su nivoi i ROS-a i antioksidanata. U stvari, ispada da rast oksidanata je povoljan za lečenje, jer i terapije zračenja i hemoterapije putem lekova, deluju na principu dramatičnog rasta oksidanata, čime se ubijaju ćelije raka.
Ovde je pravi izazov utvrditi proteine antioksidanata i put kroz ćeliju kako bi se delovalo na kancerogene ćelije, a da se ne naruši prirodan balans zdravih ćelija.

Istraživanje objavljeno u "Nature"
Istraživači University of Texas Southwestern Center su radeći opite na miševima sa tumorom kože, zaključili da antioksidanti mogu pospešiti širenje tumora. Kod onih koji su primali antioksidante, brže je dolazilo do metastaze, kao i do većeg tumora.
Čak je otkriveno da su bile i studije na ljudima, ali su  stopirane, jer su oni koji su primali antioksidante umirali brže.
Oni su potvrdili da ćelije raka imaju više koristi od antioksidanata od zdravih ćelija.



Zaprepašćujuće je sa koliko površnosti i bukvalizovanja, ovu veoma ozbiljnu temu su neki naši listovi obradili , baveći se senzacionalizmom, prevodeći tekst Newsweek-a , istićući kako antioksidanti, recimo iz borovnice i zelenog čaja povećavaju rizik od raka. Oni nikako ne mogu da povećaju rizik od raka, već zbog načina funkcionisanja samih naših ćelija, bombardovanje antioksidantima, znači uzimanje istih u neuobičajeno velikim količinama, može uticati na pospešivanje daljeg širenje raka, po novim saznanjima. Svakako se to ne odnosi na količine koje unosimo svakodnevno putem ishrane.

zena.blic.rs Ostaje nam da se i dalje držimo one stare da je mudrost umerenost u svemu i da je jedna jabuka na dan, bitna, pa i uveče, kontra dijetolozima, ali po receptu našeg čuvenog, starog specijaliste za ishranu, dr. Pfafa. Zašto? Doktor objašnjava da uveče ne treba jesti hranu velike energetske vrednosti, jer to može da izazove nesanicu. Jabuku je dobro pojesti, jer je dobra za san, a i za zdravlje zuba. Ujedno savetuje da se ujutru popije ruski čaj.

Tekst je informativan. Za sve nedoumice, obratite se svom lekaru.

Povezan tekst:










Multivitamini i minerali-pitanje je sad?





Нема коментара:

Постави коментар