Translate

30. 10. 2015.

Gluten free ili ishrana puna energetskih namirnica?



Pomama za proizvodima na kojima piše oslobodjeno glutena. Modna pošast. Trend. Kako god. Počelo od strane sportista, nutricionista, trenera...ili? 
Videla žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu. Online saveti.

Gluten je u stvari osnovni protein zrna pšenice, ječma, ovsa, raži.



Malo, malo, pa se čuje ne podnosim gluten. Nadut mi je stomak, otežano mi je varenje, a i neki umor me savladao, nedostaje mi energije. 
Ovo ne znači da imate celiakiju. To je autoimuna bolest tankog creva. Kao posledica javlja se promenjena sluznica tankog creva i time se otežava i onemogućava slanje hranljivih materija iz hrane u krvotok. Može nastati u detinjstvu, kao i tokom života.

Čini se sve više mladih, zbog gojaznosti, odbija da jede pšenično, ovseno, ražano, ječmeno pecivo i testenine. A, ovo su složeni ugljeni hidrati (ima ih i u bananama, braon pirinču, sočivu, pasulju, grašku, krompiru), koji su primarni izvor energije, kako za mišiće, tako i za mozak i nervni sistem.
Takodje, vrše funkciju čišćenja creva, jer su bogati biljnim vlaknima. O usporenom metabolizmu, posebno treba da brinu oni koji imaju višak kilograma. Kad su u pitanju ove žitarice, nutricionisti se slažu da su zdraviji proizvodi sa celim zrnima i sa integralnim i ražanim brašnom. Ječam je prilično zapostavljen, a ovas se najčešće koristi kao dodatk muslijima. Beli pirinač i belo brašno su obradjeni veštačkim putem i pri tom su odstranjene hranljive materije i vlakna.

Složeni ugljeni hidrati se sporo razlažu i njihov glikemijski indeks je nizak, što je bitno i za one koji pate od dijabetesa tipa dva. Njihovim unošenjem se izbegava glad i želja za slatkišima. Odlični su za one koji drže dijetu. Dobro je uzimati ih putem hrane, ujutru i tokom dana. Uveče, kod fizički neaktivnih osoba, ugljeni hidrati će presti u masti, ukoliko se uzimaju u većim količinama.

stock-photo-group-of-seven-running-in-the-park-kids-boys-and-girls-black-and-caucasian-148995752

Danas, devojčice i mladje od 15 godina drže dijetu. U isto vreme, ne bave se sportom, ne voze bicikl, a slabo se i šetaju. Slobodno vreme provode ispred ekrana, na društvenim mrežama, gutajući reči raznih starleta...Prerano zaboravljaju lutke u nekom ćošku i žure da kupe cipele sa štiklom. 
Kad smo već kod igračaka, znate li da su u kategoriji raznih trendi igračaka, od govornih do pokretnih, pobedu odnele najobičnije lego kocke?Razlog je jednostavan. Razvijaju maštu i kreativnost.
U neka druga vremena, u školama je postojao predmet Domaćinstvo. Djaci,  baš i nisu bili oduševljeni. Ipak, učilo se o pravilnoj ishrani, hranljivim sastojcima namirnica. Bolje opremljene škole su imale i svoje kuhinje, u kojima su djaci spremali neka jednostavna jela. Čini se da je pravo vreme da se taj predmet vrati u škole. Da odgovarajući autoriteti stoje iza udžbenika i da naša deca u školi, kao i u svojoj kući, a ne putem medija i kao pratioci poznatih ličnosti na društvenim mrežama, uče o pravilnoj ishrani i životu, uopšte.

Povezan tekst:


Celiakija


Нема коментара:

Постави коментар