Translate

12. 9. 2015.

Med - ukus godine za 2015.





Za one koji žele da izvoze u EU, prvi korak je ispitivanje tržišta. Time se bavi CBI.

CBI je finansijski nezavisna vladina agencija koja se bavi savetovanjem uvoznika, izvoznika, kombinujući tržišne informacije, tehničku pomoć, bazirano na tržišnim aspektima i zakonskoj regulativi

Posebna pažnja se poklanja medu.
Propisi EU štite potrošače po pitanju porekla i kvaliteta meda. Tržište meda se menja u smislu dizanja nivoa i jačeg učešća dobavljača.


Raste interesovanje potrošača za zdravu i prirodnu hranu, pa se to odnosi i na med. Tradicionalno zbog bogatstva vitamina i minerala, cenjen je i zbog lekovitih svojstava. Smatra se zdravijim izborom u odnosu na šećer i veštačke zasladjivače.
Zbog raznih propusta i afera po pitanju sigurnosti ispravnosti namirnica,pa i meda u trgovinama, potrošači su pojačali interesovanje za hranu bez veštačkih, hemijskih sastojaka.
U cilju zaštite pčelarstva predložena je i zabrana upotrebe nekih pesticida za koje se smatra da su odgovorni za uništavanje kolonija pčela i to clothianidin, imidacloprid i thiametoxam.

Problem je i što dolazi do prikrivanja pravog porekla meda, pa tako med iz Kine se predstavlja kao tajlandsi ili indijski, što je prevara kupaca.
European Commission je 2011. tražila da posebno bude označen med sa GM polja, što nije odgovaralo nemačkim medarima. 2014. je izdejstvovana promena statusa polena od komponente do sastavnog dela meda i sada na deklaraciji GM polen mora biti obeležen samo ako ga ima više od 0,9% u medu. Sa ovim su nezadovoljni potrošači u pogledu prava da znaju šta jedu.
Za sertifikaciju meda je značajna Fairtrade Labelling Organization (FLO).Putem premija pčelarskim zadrugama,oni posebno pomažu zemljama u razvoju.


Pčelarstvo u Evropi ima značajnu ekonomsku ulogu jer ostvari preko 400 miliona evra godišnje. Tako da svojim propisima podstiču ovu granu, kroz istraživanja u oblasti pčelarstva, tehničku pomoć, ispitivanje sastava meda. Pokazatelji ipak ukazuju na pad proizvodnje meda u EU, na smanjivanja kolonija pčela, za šta se krive neki pesticidi. Tendencija je rasta potražnje za monocvetnim medom i to pre svega u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Rast popularnosti meda,utiče i na njegovu primenu u industriji kako slatkih, tako i slanih proizvoda, te je trend da se u razna pića stavlja kao aditiv ukusa. Vodeća kompanija u poslovnom svetu ukusa i mirisa Firmenich proglasila je med za ukus godine za 2015.
Pitanje inovacija na ovom polju vezuje se za ambalažu. Tako su izuzetno popularne boce ih kojih se može istiskivati med.



Na osnovu svega ovoga CBI daje savete medarima:

  • Bitna je čistoća i prirodnost meda ako su cilj zapadno evropske zemlje
  • Vodite računa o pesticidima. Tražite od nadležnih da uvedu monitoring da bi sačuvali pozitivan imidž po pitanju tržišta meda
  • Na nacionalnom nivou mora postojati kontrola porekla meda
  • Kupci više cene med sa GMO free sertifikatom
  • Značajne su pogodnosti vezane za pridruživanje Fairtrade segmentu
  • 10-20% se dobija viša cena za med organskog porekla
  • Zbog pada proizvodnje meda u EU, povećava se mogućnost uvoza iz drugih zemalja
  • Razmotrite mogućnost kooperacije sa proizvodjačima u industriji hrane
  • Odvojite med koji brzo kristališe i na osnovu toga odredite ambalažu.
Izvor:
www.cbi.eu

Povezani članci:




Dijabetes i med


(pixabay.com)






(pixabay.com)



Нема коментара:

Постави коментар