Translate

17. 9. 2013.

Tehnika disanja 2 : 1 i krvni pritisak



Zanimljiva objava  u zvaničnom časopisu Indian Journal of Physiology and Pharmacology o uticaju disanja na krvni pritisak i zdravlje uopšte.
Vežbe disanja - pranayama poboljšavaju kardiovaskularne i respiratorne funkcije, snižavajući efekat stresa i popravljajući fizičko i mentalno zdravlje. Sporo pranajama disanje utiče na srčani ritam i krvni pritisak.
Disanje kao yoga vežba se izvodi u odnosu 2 : 1, tako da je izdisaj 2 puta duži od udisaja. Pri tome ovde nema zadržavanja daha. Ova vežba relaksira, eliminiše gasove iz creva i povećava izdržljivost. 

Poslednjih decenija istraživači sve više uvidjaju vezu izmedju disanja i nervnog sistema. 
File:NSdiagram.png
Departmans of Physiology and Medicine Himalayan Institute of Medicl Scienses HIMS HIHT University, Swami Ram Nagar

Studija je obuhvatila pacijente, novodijagnostifikovane u fazi 1 klasifikacije JNC7 od 20 - 50 god., bez tretmana, bez istorije hroničnih bolesti kao što su bubrežna insuficijencija i nekontrolisani dijabetes. Instruisani su da ne piju čaj, kafu i da ne puše 6 - 8 sati pre merenja baznih parametara. U periodu od 9 - 10 sati, posle 15 - 20 min. odmora, odradjena su merenja: elektromiogram EMG, galvansko reagovanje kože GSR, FTT, srčani ritam HR, disajni ritam RR, sistolni i diastolni krni pritisak. Zatim je objašnjeno disanje 2 : 1 u trajanju od oko 6 min. Izdisaj traje do broja 8, a udisaj do broja 4. Rečeno im je da to rade svakog dana 2 puta po 5 - 7 min., sledeća 3 meseca.
Jednom nedeljno je kontrolisan pritisak. Posle 12 nedelja rezultati su pokazali pad pritiska za sistolni 8%, diastolni 7%.
Ovo disanje ima pozitivan efekat na simpatičke i parasimpatičke komponente nervnog sistema, što se odražava pozitivno na krvni pritisak, srčani ritam, smanjuje napetost mišića i znojenje. 
Tehnika disanja 2 : 1 kod zdravih , kako je pokazala studija na 30 subjekata posle 3 meseca je popravila njihovo mentalno i fizičko zdravlje i smanjila stres.
Zaključak ove studije je da ova tehnika pomaže u snižavanju krvnog pritiska i nivoa   stresa.

U životnom tempu, da nam se ponekad čini da smo na ringišpilu, trebalo bi  da odvojimo tih 5 - 7 min. 2 puta dnevno i tako smanjimo stres i popravimo zdravstveno stanje našeg organizma. Cilj jeste sprečiti, a ne lečiti.


Нема коментара:

Постави коментар