Translate

23. 9. 2013.

Sokovi od svežeg povrća





Autoriteti iz oblasti nutricionizma i zdravlja,  ističu da u toku dana treba uzimati 6 - 8 obroka povrća i voća. Priznaćete, retko ko od nas ovo ispoštuje. Zato su sokovi od svežeg voća i povrća ili tkzv. smudiji, dobro, brzo i jednako zdravo rešenje. Oni su puni vlakana, vitamina, minerala i enzima.
Inače, kad termički obradjujete povrće, neka to bude na niskim temperaturama, što kraće, da bi što više sačuvalo svoja hranljiva svojstva.
Tkzv. zeleni sokovi imaju značajnu ulogu u optimalnoj ishrani.
U kućnim uslovima za par minuta možete napraviti svoju kombinaciju soka ili ga pripremiti po nekom receptu. Potreban vam je samo blender. Nikako sokovnik koji odvaja pulpu, jer u njoj su pre svega vlakna, neophodna za dobar rad naših creva. A ako ona dobro rade, onda smo i mi boljeg imuniteta.

  •  Sokovi nam pomažu da apsorbujemo hranljive sastojke Većina nas ima problem sa varenjem, što je posledica dugogodišnje neodgovarajuće ishrane. To ima za posledicu narušenu sposobnost našeg organizma da apsorbuje hranljive sastojke iz povrća. Sok nam u ovome pomaže, kao neka vrsta prethodno preradjene hrane.
  • Sokovi olakšavaju unos veće količine voća i povrća Lakše i brže je popiti sok nego jesti nekoliko obroka voća i povrća na dan
  • Sokovi daju širi spektar unosa povrća Mnogi jedu istu salatu svakodnevno. Ovo je protivno raznolikosti ishrane, a može i izazvati alergiju na odredjenu hranu. Putem soka moguće je praviti kombinacije u koje ćete staviti i neko povrće čiji niste ljubitelj.
Sok je dobro piti ujutru, jer će dati organizmu potrebnu energiju. Ne valja da stoji duže od pola sata, jer gubi na nutritivnim svojstvima.

Izvor: mercola.com

Sok od šargarepe je čistač organizma od toksina:
  1. Uzeti 4 šargarepe, oprati, istrljati četkom, iseći na manje delove, staviti u blender, dodati pola soka od limuna, izmiksati. Po potrebi dodati vodu.
  2. 4 šargarepe, 1 - 2 jabuke, celer. Izmiksati i dodati vodu radi smanjenja gustine.
  3. 4 šargarepe, malo djumbira, stabljika celera, 4 stabljike peršuna, 2 lista zelene salate, 10 listova spanaća.
Sok sa cveklom je prava riznica vitamina i minerala za jačanje imuniteta i popravljanje krvne slike:
1 - 2 jabuke, 1 cvekla, 2 šargarepe, 1 kašika meda, pola iscedjenog limuna. Vode po potrebi.


Sok od paradajza, zbog sastojka likopena je značajan u prevenciji bolesti krvnih sudova i ateroskleroze:
3 paradajza oprati toplom vodom i oguliti kožicu, iseći, staviti u blender, dodati peršunov list po želji. Ako volite ljuto, dodajte malo ljute paprike ili djumbira.
Sok od spanaća, za zdrave mišiće i kosti i puno energije:
Kombinovati spanać i brokoli, pšeničnu travu, dodati vodu ili mleko - kravlje, bademovo, sojino
Svako može da pravi svoju kombinaciju. Pri tome, gledajte da koristite što više zelenog povrća koje inače slabo jedete. 
Kupujte organsko gajene proizvode, najbolje je da imate svog lokalnog proizvodjača. Tako ćete najbolje znati šta jedete.

Zdrave i zanimljive recepte naći ćete na:
Blender recepti

Нема коментара:

Постави коментар