Translate

4. 9. 2013.

Naučna fantastika postaje stvarnost - Moždani prozor



Mozak je kontrolni centar centralnog nervnog sistema, zaštićen je lobanjom i odgovoran za percepciju, razmišljanje, pažnju, memoriju, emocije i akciju.


 Američki istraživači su izumeli "prozor za mozak". Implant koji omogućava da se vidi mozak kroz lobanju i po potrebi deluje. U pitanju je prozirna verzija materijala koji se koristi za pravljenje veštačkog kuka. Tim sa University of California, Riverside, kaže da materijal propušta laserski zrak i tako omogućava tretiranje neuroloških poremećaja. Ovim implantom može se zameniti mali deo lobanje i tako omogući hitnu intervenciju laserom kod šloga illi kancera, umesto gubljenja vremena kad deo lobanje treba da bude uklonjen i zamenjen prilikom svakog tretmana. Uzeli su  itria- stabilizovani cirkon koji se koristi, inače, kao materijal za keramičke veštačke kukove i za pravljenje zubnih krunica i pretvorili ga u transparentni.
Prof. mašinstva Guillermo Aguilar kaže:" Ovo je slučaj kad ideja koja zvuči kao naučna fantastika postaje naučna činjenica, sa snažnim pozitivnim uticajem na pacijente.Ovo je prvi krucijalni korak koji vodi ka inovativnom novom konceptu koji omogućava kod hronično - periodičnih slučajeva, klinički održiva sredstva za optički pristup mozgu, po zahtevu i  na velikim površinama."
Prof. John Duncan, expert za mozak, University College London, kaže da je pristup mozgu, minimalno invazivnom metodom veliki korak napred i da su istraživanja ohrabrujući korak u tom smeru.


Izvor: BBC News Health
Brain window implant devised

Нема коментара:

Постави коментар