Translate

15. 4. 2020.

Visoke doze Hlorokina izazivaju aritmije srca



Korona virusi su prvi put otkriveni 1960.- tih, kao RNA virusi koji napadaju ptice i sisare, prouzrokujući respiratorne i stomačne infekcije. Uglavnom oni izazivaju blaže respiratorne infekcije tipa gripe. Izuzetak je bio SARS 2002. i MERS 2012. sa potencijalom pandemije. Covid 19 se pojavio u decembru 2019. sa velilkim dijapazonom simptoma, počev od skroz asimptomatskih.

                                            Akos Stiller/Blomberg via Getty Images

Za sada, nema preporučene opšte prihvaćene terapije za Covid 19.

Brazilski naučnici su se pre svega rukovodili pitanjem sigurnosti upotrebe Hlorokina.
U njihovom istraživanju, pokazalo se da su neki pacijenti koji su dobijali visoke doze leka, razvili srčane  probleme vezane za aritmiju. Tako da su prekinuli da daju te doze.

O Hlorokinu i Hidroksihlorokin sulfatu se inače govori kao o mogućem leku protiv Covida 19, u kombinaciji sa antibiotikom Azitromicinom.
Brazilski naučnici su u bolnici, jednom broju pacijenata, davali visoke doze od 600 mg dva puta dnevno, 10 dana i drugoj grupi su davali 450mg, dnevno, pet dana, samo prvog dana su im dali duplu dozu. Studija je tkzv. "double blined", tj. ni pacijenti, ni doktori nisu znali ko koju dozu dobija. Nakon zvaničnog zavođenja 81 pacijenta, istraživači su primetili da je zabrinjavajuće da se kod onih sa visokom dozom leka javlja aritmija u većem broju nego kod onih sa nižom dozom leka.Dva pacijenta su posle razvoja tkzv.ventrikularne tahikardije preminula. Odmah su obustavili ove doze leka.
Istakli su da je istraživanje pokazalo opasnost po život pre svega starijih koji već piju lek Azitromicin i Oseltamivir, pri višim dozama Hlorokina

Image: Feature China/Barcroft media via Getty images

Preliminarno, pokazalo se da visoke doze Hlorokina nisu preporučene zbog zdravstvenog rizika i da doze preporučene od strane kineskih autoriteta, 10g - 10 dana mogu izazvati nepotrebne smrti pacijenata, pogotovo starijih, koji već piju lekove za srce. Iako dobar već 70 godina za malariju, u visokim dozama se zadržava u tkivu, pa i oku i izaziva retinalnu toksičnost.

U zaključku, naučnici preporučuju da se ovako visoke doze leka Hlorokina ne koriste za lečenje Covida 19.

S druge strane, krajem marta, FDA je odobrila hitnu autorizaciju Hlorokina i Hidroksihlorokina sultata kao lekove za Covid 19, na šta su proizvođači kao Novartis, Teva, Bajer, istakli da pojačavaju proizvodnju ovih lekova
Krajem marta u Francuskoj i zvanično je data autorizacija lekarima da mogu prepisivati Hlorokin za određene slučajeve Covida 19, posle kraćeg istraživanja koje je pokazalo brži oporavak i kraće vreme zaraženosti.


 Izvor:
www.livescience.com/coronavirus-chloroquine-study
www.medrxiv.org/content/
www.outsourcing-pharma.com

1 коментар:

  1. Betway enquiries - stillcasino.com 메리트카지노 메리트카지노 leovegas leovegas 코인카지노 코인카지노 473Wynn Las Vegas Line on the Nfl: 'It's a Win for Nothing'

    ОдговориИзбриши