Translate

8. 4. 2020.

Mi smo ono što naše bakterije traže i šta jedemo



Naš drugi mozak. On šalje 9 puta više impulsa mozgu, nego mozak stomaku. U pitanju je crevna flora, mikrobiom. Od gojaznosti do anksioznosti, sve polazi od njega. Zajedno sa bakterijama, tu su i virusi, gljivice i drugi mikrobi. On je sklon menjanju. Programira naš imuni sistem, obezbeđujući hranljive materije našim ćelijama i sprečavajući naseljavanje loših bakterija i virusa. Beba početni mikrobiom dobija od majke, a zatim se tokom života, on menja, u zavisnosti od sredine, ishrane, stresa, upotrebe antibiotika. Poslednjih godina se sve više istražuje, jer imamo više bakterija nego ćellija, preko 500 vrsta, težine 2 kg, u 7 metara creva. Holobiont, možda će tako u budućnosti, zvati ljudski rod, zbog simbiotičke zavisne veze sa mikrobima.
Zdrav mikrobiom znači dobar imunitet. Dobre bakterije luče serotonin, nisu potrebni lekovi protiv depresije. Dobra crevna flora znači i bolju otpornost na bolesti. Zdrav mikrobiom znači da bakterije budu što raznovrsnije, to utiče i na to da li se gojite. Emocionalna glad nastaje u stomaku, sve loše u ishrani, šećeri, masti, to vole loše bakterije i tako se razmnožavaju. Dobre bakterije vole drugačiju hranu. Bakterije nas programiraju na određenu hranu.

                                                                  Slika: feet-frei.at

Taj mikro svet u stomaku je jako bitan. Na tome možemo da radimo odgovarajućom ishranom. Smanjuju se alergije, smanjuju kancerogene ćelije, osetljivost na šećere, apetit..Utiče na raspoloženje, na to i kako spavamo..Mikrobiom ne voli monotonu hranu, a često su takve dijete. Ne voli proste šećere.
Voli složene ugljene hidrate, integralne žitarice, mahunarke, luk, pirinač, krompir, bajat hleb, voće, semenke, orahe, fermentirane namirnice: kefir, jogurt, kiseli kupus, ono što inače znamo već da je zdrava i raznovrsna ishrana. Sezonska ishrana. Ključ ishrane koja neće gojiti je i količina. Nema straha od ugljenih hidrata, krompira, hleba, pasti.
Kod dijete postoji jedno važno pitanje: da li ja mogu ovako ceo život?
Put je raznovrsnaodrživa, sezonska ishrana.


Izvor:
theguardian.com-human-microbiome

Feet-frei program mršavljenja ne isključuje namirnice, već se bazira na raznovrsnoj ishrani, vodeći računa o količini unete hrane.






Нема коментара:

Постави коментар