Translate

7. 4. 2020.

Opasnost od COVID - 19 po pitanju prenosa između kućnih ljubimaca i ljudi



Strah od prenosa.
U kojoj meri se životinje mogu razboleti i prenositi Covid - 19?

                                                              Slika: dogtime.com

U Hong Kongu, u februaru je konstatovan jedan slučaj da  je virus dobio pas Pomeranian, kažu od  vlasnika, koji je bio pozitivan. Istraživanje u Kini, ali samo na pet mačaka, ističe da su mačke veoma osetljive na ovaj virus i da ga između sebe lako prenose. Zabeležen je slučaj u Belgiji, gde je mačka vlasnika pozitivnog na Covid - 19, ispoljila simptome i analizom je utvrđeno da ima virus. Ipak veterinar je oprezan jer respiratorne i stomačne tegobe, mogu biti i od drugih patogena. Ona je posle devet dana ozdravila, i uzet je test na antitela.Ipak, kažu, čak i da ih ima, teško je 100%, tvrditi da je tegobe izazvao ovaj virus.

Virus radi tako da u ćeliji domaćina, traži protein ACE2, da bi je hakovao. Mačke i ljudi imaju gotovo identične verzije tog proteina. U istraživanju objavljenom u martu 2020., u Journal of virology, primećeno je da virus napada ovaj protein ACE2 kod mačaka, lasica, orangutana, majmuna, kao i kod nekih vrsta šišmiša.

                                                                  Slika: Bronx zoo

U zoo vrtu u Bronksu, testirana je malezijska tigrica, te je potvrđeno da ima Covid - 19. Sa istim simptomima suvog kašlja i gubljenja apetita su još tri tigra i tri lava. Utvrđeno je sa su zaraženi od strane osobe koja je brinula o njima, a koja nije znala da ima virus, tj. spada u grupu asimptomatskih. Eto upozorenja za sve vrtove, da oni koji rade tamo sa životinjama, treba da koriste zaštitnu opremu.


Vlasnici ljubimaca treba da znaju da nema mesta panici, da su slučajevi zaraze izuzetno retki, a verovatnoća gotovo nikakva za prenos na ljude. Mere opreza zahtevaju samo uobičajenu higijenu, a u slučaju da je vlasnik pozitivan, trebalo bi da razmisli o tome da ljubimca da nekome na čuvanje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC, smatra da nema razloga da se veruje da životinje, uključujući kućne, mogu biti izvor zaraze ovim virusom.

Word organization for animal health, ističe da nema dovoljno dokaza za prenos ovog virusa sa domaćeg ljubimca na vlasnika, a da je bilo nekoliko slučajeva da su i životinje vlasnika obolele. Mere preventive su pranje ruku pre i posle druženja sa ljubimcima, kao i posle rada sa njihovom hranom, igračkama, izbegavanje ljubljenja, lizanja i deljenja hrane.






Izvori:
www.sciencenews.org/cats-animals-pets-coronavirus-covid19
news.yahoo.com/coronavirus-dog-cat-covid-19
specific-information-and-recommendations/questions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/
newyork.cbslocal.com/2020/04/05/coronavirus-bronx-zoo-tiger-tests-positive-for-covid-19/









Нема коментара:

Постави коментар