Translate

2. 9. 2015.

Mleko i mi




Priča o mleku (kravljem), traje i traje...Nikako da se pojavi jedan autoritet koji će dati konačan odgovor. Definitivno, istraživanja pokazuju da se humano majčino mleko razllikuje, kako od veštačkog mleka, tako i od kravljeg. Razlikuje se i samo majčino mleko, beba od dva  i četiri meseca.

livescience.com

U članku, govori o tome da su genetskom manipulacijom, prvi  još pre 4 godine, kineski istraživači došli do toga da krave daju mleko kao humano majčino, sa proteinom lysozyme.
Humano mleko ima 1,600 puta više lysozyme od kravljeg i kozjeg. Ovaj protein stvara dobre bakterije u crevima i štiti bebe od dijareje.


Slika:pixabay.com

The University of California Davis group je ubacila gen za protein u genetski materijal koza i one su proizvele mleko sa 68% lysizyma u odnosu na humano mleko. Ovakvo transgenetsko humano-kozije mleko je davano prasićima, ali nedostaju odgovarajuća istraživanja na ljudima.
U budućnosti, smatraju istraživači da bi ono bilo dobro za sve koji imaju problema sa dijarejom. S obzirom da je javnost podeljena po pitanju GM-oa, biće usporena ispitivanja na ljudima.

webmd.com
U tekstu "Za i protiv mleka i ishrana" govore o tome da postoje dve piramide ishrane. Jedna zvanična, od strane U.S.Department of Agriculture i alternativna od strane the Harvard School of Public Health. Jedna od razlika tiče se i mleka. Po vodiču ishrane iz 2010, USDA, preporučuje dve do tri šolje mleka dnevno. Po Harvardskoj školi, mleko nije esencijalno za zdravu ishranu i nosi svoje rizike.
Preporuka USDA je zasnovana na tome da se mleko smatra osnovnim izvorom kalcijuma, kalijuma i vit.D. Značajno za zdravlje kostiju.

Previše soli, premalo kalijuma je osnov za visok pritisak. Harvardska škola smatra da je bolje upozoravati stanovništvo na smanjivanje unosa količine soli i povećanje unosa voća i povrća. Nedovoljno je dokaza da unos mleka utiče na smanjivanje fraktura kostiju. Primer su Azijske zemlje koje unose znatno manje mleka, a nemaju visok prosenat fraktura. Mleko ima i dosta kalorija. Mleko od 2% ima 138 cal po šolji, o čemu treba da vode računa oni koji su na dijeti. Rizici od preteranog unosa mleka(više od 3 šolje) vezani su za povećenje rizika od dobijanja tumora prostate i tumora jajnika.

Praktično, to znači, a slažu se obe strane da treba ograničiti unos mleka na 1-2 šolje dnevno. Walter Wilet, profesor i šef  odseka za nutricionizam Harvardske škole smatra da se ne treba odreći mleka, ali ljudi treba da znaju da ne moraju da piju mleko da bi bili zdravi. Posebno se to odnosi na one koji imaju netoleranciju spram laktoze i treba da se okrenu pre svega zelenom povrću i voću.

Razlikuju se stavovi lekara, nutricionista, makrobiotičara po pitanju mleka. Dok ga jedni smatraju neophodnim zbog kalcijuma i belančevina, drugi kroz poredjenje sa carstvom životinja, smatraju da je mleko samo za odojčad. Pogledati post: Kravlje mleko-za i protiv

Svakako da je najbolje organsko mleko. U stvari, kad bi moglo, kao u neka prethodna vremena da gotovo svaka kuća ima svoju kravu ili kozu. Nekada se to smatralo obaveznim kad je u domaćinstvu bilo male dece. Danas je to retkost u selima.

Slika pixabay.com

Treba osluškivati sopstveni organizam i držati se onoga da u ničemu ne treba preterivati. Čokoladno mleko, ali najbolje napravljeno kod kuće, od mleka sa manjim procentom masti i topljene crne čokolada sa minimumom 70% kakaoa je dobitna kombinacija. Greje dušu i telo. Popravlja raspoloženje.

Dok se argumenti gomilaju, evo šta stručni kažu, kako nam mleko pomaže:

  •  Potiskuje apetit

Verovali ili ne, mleko suzbija apetit. Nezavisne studije  AJCN, pokazale su da učesnici u istraživanju koji su ujutru pili mleko, konzumirali su manje kalorija u vreme ručka, jer su se osećali sitije i zadovoljnije. Sjajna zdrava kombinacija je mleko sa kakaom.

  • Čuva mišiće

Sa starenjem se smanjuje mišićna masa. Mišićima se čuva tonus putem proteina-wheya ( koncentrovana surutka mleka) i kazeina kao sastojka mleka. Osim toga, smatra se da je mleko jedan od glavnih izvora vit. D, čiji nedostatak vodi opuštanju i slabljenju mišića. Ukoliko vam mleko ne prija, tu je jogurt ili sirevi. Takodje prodaje se i surutka, gotova ili u prahu.

  • Glatka i sjajna kosa

Održavajte vašu kosu uz pomoć mleka. Nutrijenti mleka čuvaju kožu glave i kosu. Proteini i lipidi jačaju kosu, dok kalcijum utiče na rast kose i sprečava opadanje. Mleko sadrži i vit. A, B6, biotin, potasium, koje kosa takodje voli jer je čine jačom i sjajnijom. Možete napraviti masku od dve kašike meda i 1/2čaše mleka, naneti na kosu, utrljati u teme i ostaviti 15 minuta, zatim šamponirati i isprati. Čini kosu mekom i sjajnom.

  • Lek za mamurluk

Popili ste više prethodno veče i sad ispaštate. Sledeći put, popijte mleko unapred. Ono će obložiti  i zaštititi želudac od alkohola. Takodje, popijte mleko posle burne noći, jer će neutralisati alkoholnu kiselinu.

  • Negovano lice

Ako ste pristalica prirodne kozmetike, u kućnoj radinosti možete napraviti:
-mleko za čišćenje lica, tako što ćete mleku dodati par kapi limunovog soka, za masnu kožu
-mleko za čišćenje lica za suvu kožu, tako što ćete u šoljicu sa mlakim mlekom rastopiti kašiku meda. Ovim očistite lice, ostaviti na licu 15-tak minuta i isprati lice čajem od kamilice ili vodom i namazati kremu. Hrani kožu i zateže. Može da stoji u frižideru par dana u pokrivenoj šoljici.

Slika: pixabay.com


  • Šolja mleka pre spavanja

Opustiće vas i uvesti u svet snova.

Jele vas buvke celu noć!



Нема коментара:

Постави коментар