Translate

6. 6. 2013.

Celerova so




Celer je dvogodišnja zeljasta biljka. Raste kao divlja, samonikla i uzgaja se u povrtnjacima. U Evropi se gaji tek od 18 veka. Divlji celer je pronadjen upleten u vence u egipatskim grobnicama. Poznat je i u antičko doba. Pominje se i u Homerovoj Ilijadi. U mitologiji su mu pridavana razna značenja od simbola lepote i veselja u antičko doba, do simbola žalosti i smrti u doba Rima. Kasnije postaje simbol trijumfa. Sadrži androsteron - hormon za koji se smatra da privlači žene. Listovi i koren bogati su mineralima, vitaminima, eteričnim uljima koja mu daju karakterističan miris i ukus. 
Lekovita svojstva se ogledaju u lečenju astme, katara pluća, gihta, reume, bubrega, mokraćnih puteva, visokog pritiska, otklanja smetnje u varenju, problema sa nervima, kašlja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju. Dobar za popravljanje imuniteta.
Može se naći tokom cele godine.
Domaća supa se uz šargarepu i zelen, gotovo ne može zamisliti bez celera. Sve više se koristi i svež, narendan kao dodatak salatama. 
Zbog male energetske vrednosti, pogodan je za dijetalnu ishranu.
U kombinaciji sa medom, narendan, svakodnevno 2 - 3 kašičice, podiže otpornost čitavog organizma. 
Prirodni začin. 


Celerova so. Zdrava, brzo se pravi, odličan je diuretik.
 Uzeti zdrav koren celera, dobro oprati, narendati ili na krupno samleti u blenderu, zatim pomešati sa morskom solju u zapremini 1:3  i ostaviti preko noći u poklopljenoj posudi. Staviti u pleh i sušiti na temperaturi od 80 stepeni. Dok ne očvrsne. Ostaviti da se ohladi, staviti u blender i što sitnije samleti, do praha. Mirisno lišće sa stabljike celera, nećete baciti, već ga skinite sa stabljike, operite, stresite vodu i lagano ga istapkajte, najbolje papirnim ubrusom i stavite na neki pleh ili tacnu, stavite na mesto gde vam neće smetati u kuhinji i zaboravite na njega par dana. Ono će se osušiti na vazduhu, pa ga sitno sameljite ili ga možete samo izmrviti prstima. Možete pomešati koren, so i lišče ili ih držati odvojeno. Čuvati u zatvorenoj staklenoj tegli. 
Upotreba: u svim jelima kao zamena za so.

Нема коментара:

Постави коментар