Translate

25. 4. 2013.

Vežbe mišića lica alternativa botoksu





Znate li da na kostima lica ima 57 mišića.
Godine ostavljaju vidan trag u borama i opuštenosti mišića i kože. Osim rešenja koje nudi plastična hirurgija i upotreba botoksa, postoje i prirodni načini očuvanja tonusa mišića lica. Poznati su i primenjuju se dugo već, stotinama godina u Aziji, a sve popularnije te vežbe za mišiće lica, postaju i na zapadu sa prihvatanjem alternativne medicine i zdravog načina života. Magična moć pridaje se yogi za lice. Ona opušta i podiže tonus mišića lica.
Neki plastični hirurzi komentarišu da se vežbama utiče na mišiće, a bore se stvaraju na koži i što se više mimike radi, odraziće se na kožu tako što će bore  biti izraženije.
Sa druge strane, zagovornici yoga vežbi, tvrde da se istim postiže relaksirajući efekat mišića lica, isti kao botoksom. S razlikom, što je ovo prirodno zatezanje lica.
"Opuštanje mišića lica, posebno gde se zadržava tenzija-kao kod vilice i čela, može se suprotstaviti stvaranju bora koje su posledica svakodnevnih grimasa,"kaže Annelise Hagen, yoga instruktor i autor knjige "The yoga face" Eliminacija bora ultimativnim prirodnim face liftingom."Kako mišići na licu ne mogu podizati tegove i trčati na traci,kada vršite pritisak prstima ili činite odredjene izraze, vi tonirate i jačate mišiće", kaže autorka popularne knjige.
Vežbe:
Osnovno je da nadjete odgovarajuće mesto za sedenje. Ispravite ledja. Lagan udisaj, pa izdisaj. Opustite se. Zagrejane dlanove (trljajte jedan o drugi) stavite na zatvorene oči. Time opuštate područje oko očiju.
Pre nego što počnete sa vežbama, prvo blagim štipkanjem lica, odozdo na gore, podstaknite cirkulaciju. Otvorite usta koliko god možete, osetite zatezanje vilice.
  • Zabacite glavu unazad, bradu gurajte napred i osetite zatezanje brade i vrata. Zatim lagano glavu spustite napred i lagano pomerajte glavu, napred, nazad. Uradite više puta.
  • Iznenadjenje. Podignite obrve, širom otvorite oči, što bi rekli, izbečite beonjače koliko god možete i ostanite što duže u tom stavu. Ovim vežbate mišiće oko očiju i čela.
  • Ping pong obraza. Uzmite vazduh, naduvajte obraze i kao lopticu prebacujte vazduh sa jedne strane na drugu.Jačaju se mišići obraza i sprečava njihovo opuštanje.
  • Smejanje. Nasmejte se zatvorenih usta, tako da gornju usnu razvučete preko zuba. Znak da dobro radite vežbu je napetost u obrazima. Deluje na linije od nozdrva do usana.
  • Čelo. Kažiprsteve staviti iznad obrva i spuštati na dole i istovremeno podizati obrve na gore.
  • Namrštite se obrvama, a zatim kažiprstima ruku, kao da brišete gumicom povucite kožu ka kosi. Podignite obrve, postavite kažiprst, srednji i domali prst na čelo i pritiskajte.
  • Problematična zona vrata. Evo vežbi Annelise Hagen, yoga instruktorke. Njen savet je da odaberete najproblematičniju zonu lica i radite vežbe za istu. Posle 3-4 nedelje rezultati vežbanja postaju vidljivi. U početku, vežbe radite ispred ogledala jer će vam tako biti lakše.


Ovim vežbama utiče se na prokrvljenost krvnih sudova, proizvodnju elastina i kolagena, a time i na lepši izgled kože.
Ukoliko vas je zamorilo i samo čitanje ovih vežbi, tu je i oprobana starija varijanta. Sa što šire otvorenim ustima, oblikujte usta kao kad izgovarate A O E I U . Dobro izvodite vežbu, ako osetite zatezanje u predelu usana, vilice i vrata. Po par puta kad se setite. Ne preterujte i poštujte svoje limite. Vežba je odlična za zatezanje donjeg dela lica, podbradak i vrat, kao i za punije usne. Napravite neku svoju kombinaciju.
Nema veze sa lepotom lica, ali ima sa zdravljem. Zgodno bi bilo ako već radite ove vežbice uz njih odradite vežbe za vrat. Posebno su značajne ukoliko osećate neku ukočenost. Ako imate spondilozu vratnih pršljenova, one su sastavni deo dnevne rutine. Pogledaj: Bolovi-u-vratu
  • Pomerajte lagano glavu napred-nazad. Radite lagano i osetite istezanje
  • Pomerajte lagano glavu levo-desno ka ramenu
  • Zatim na levoj strani pomerajte glavu nazad-napred. Isto to i na desnoj strani.
  • Lagano kružite glavom s desna na levo i obrnuto.
  • Lagano kružite ramenima unazad, pa unapred
Ove vežbice će vas opustiti u predelu vrata i ramenog pojasa i popraviti pokretljivost. Izvodite ih svakodnevno po pet do deset puta svaku i osetićete benefit. Smanjiće vam napetost ovog područja.
To je samo par minuta dnevno zarad zdravlja.
Setite se da su lepota i zdravlje dve strane istog novčića.

Нема коментара:

Постави коментар