Translate

10. 4. 2013.

San pomaže memoriji




Može li pamćenju pomoći stavljanje knjige ispod jastuka?
Dok spavamo, mozak prolazi kroz faze sna: lak san, dubok, REM faza u kojoj se javljaju snovi. Ove faze se javljaju na otprilike 90 minuta. Ne-REM faze pripremaju mozak za učenje. Ako nismo spavali, sposobnost učenja može da padne i 40%. Nedostatak sna utiče na deo mozga koji se zove hippocampus, a koji je ključ za stvaranje nove memorije.



Kako nedostatak sna utiče na sposobnost učenja i pamćenja?
Najbolji način pamćenja novih informacija je odspavati posle saznanja istih. Spavanje pomaže jačanju sećanja i utiče na povezivanje uspomena i novozapamćenog. A moguće je da tokom dremanja se jave i nove kreativne ideje.
Naučnici finansirani od strane NIH su sakupljali gradju o odnosu sna i pamćenja. Njihova otkrića mogu voditi ka novom pristupu u olakšavanju studentima da uče i pomaganju starijima da očuvaju pamćenje.
"Naučili smo da spavanje pre učenja pomaže u pripremi mozga u formiranju inicijalnog sećanja", kaže dr. Matthew Walker sa University of California, Barkeley. "I onda, spavanje posle učenja je osnovno da sačuva i uzida nove informacije u arhitekturi mozga, što znači da je manja verovatnoća da ćete ih zaboraviti."
U budnom stanju svakog trenutka formiraju se mnogobrojna sećanja, a većinu zaboravimo.
"U momentu formiranja sećanja, ona su u sirovom obliku i krhka", kaže ekspert za san, dr Robert Stickgold sa Harvard Medical School
Kada zadremamo, "izgleda da je san privilegovano vreme, kada mozak vraćajući se nedavnim sećanjima, odlučuje šta da zadrži, a šta ne", objašnjava Stickgold, "tokom noćnog spavanja, neka sećanja jačaju". 
Sećanja se učvršćuju za vreme duboke faze spavanja, dok aktivna REM faza uspostavlja veze povezanih sećanja, ponekad na neočekivan način. Zato spavanje tokom noći može da pomogne u rešavanju problema. REM faza pomaže u obradi emocionalnih uspomena, što može redukovati intenzitet emocija.
Poznato je da tokom starenja se menjaju obrasci spavanja. Nažalost, faze jačanja memorije tokom spavanja opadaju već u kasnim 30-tim. Istraživanje Walkera i kolega pokazuje da kod onih starijih od 60 godina se gubi 70% dubokog sna u odnosu na one izmedju 18-25 godine. Stariji se teže sećaju onoga što je bilo, narednog dana, a lošije pamćenje je povezano sa smanjenjem faze dubokog sna. Sada se istraživači bave pitanjem unapredjenja faze dubokog sna kod starijih u cilju popravljanja memorije.
Stickgold ima savet, posebno za studente" Shvatite da noćni san posle učenja je jednako važan noćnom snu pre učenja. Kada su u pitanju san i memorija, malo koristi ćete dobiti izvrdavanjem istih".

Izvor:
newsinhealth.nih.gov

Povezani članci:

Mozak traži našu pomoć
Naš mali korak, veliki iskorak za mozak
Zanimljivosti o mozgu
Hrana za srećan mozak



Нема коментара:

Постави коментар