Translate

8. 5. 2013.

Aerobni kapacitet i DNA



U sve se meša.
Nauka je ponovo umešala svoje prste i predvidja da li i koliko možemo da poboljšamo svoje aerobne fitnes kapacitete? Kako? 
To, kako će naše telo reagovati na trening je posledica gena i to njih 30 . Tako da ovde važi ona "rodjen za trčanje".
Prof. Jamie Timmons, chair of sistems biology u Loughborough u Velikoj Britaniji, istraživao je  multidisciplinarnim pristupom fiziologiji, metabolizmu, genetici,  molekularnu osnovu za veoma promenljive rezultate uočene kod standardizovanog vežbanja u periodu dužem od decenije.
Prof. Timmons je i osnivač XRGenomics.com, gde istražuje kako naši geni utiču na sposobnost našeg tela da se adaptira na vežbanje. Ovo je posebno značajno za profesionalne sportiste, gde se putem odgovarajućeg DNA testa, predvidja sposobnost reagovanja tj. adaptacije na vežbanje. 30 gena odredjuje sposobnost VO2max kapaciteta. Od značaja je za odredjivanje kojim sportom se treba baviti. Profesor preporučuje test u slučajevima kad sport postavlja visoke zahteve po pitanju aerobnog sistema. Test se može naručiti preko XRGenomics.com

Tako da, ako iscrpljujuće vežbate, a rezultata nema, ne očajavajte. Spadate u grupu od nekih 20% koji ne mogu da značajno poboljšaju svoje aerobne fitnes kapacitete. Tkzv. "low responders"-i, mogu da vežbaju koliko žele, ali njihov fitnes nivo neće značajno rasti iznad polaznog. U 80% onih koji mogu poboljšati svoje aerobne kapacitete, ima 15% onih koji spadaju u "high responders"-e, koji relativno lako podižu iste. Ovo svakako ne znači da treba da odustanete, jer ovim vežbanjem utičete na svoje zdravlje, kao i na razgradnju masnog tkiva, otklanjate opasnost od dobijanja dijabetesa tipa 2 i osteoporoze.

Aerobni kapacitet je funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sistema-srca, krvnih sudova, pluća. To je maksimalna količina kiseonika koju telo upotrebi u odredjenom periodu vežbanja. Meri se VO2max testom. Bolja forma i kondicija podrazumeva i veću potrošnju kiseonika za sve metaboličke procese, tj. u procesu proizvodnje energije. 

Posledice aerobnih treninga:
  • povećavaju, osnažuju srce i snižavaju puls u mirovanju
  • osnažuju mišiće grudnog koša i blagotvorno deluju na mišiće celog tela
  • poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak
  • popravljaju mentalno zdravlje, snižavaju stres
  • povećavaju gustinu kostiju, rast i razvoj
Kada se govori o aerobnim treninzima misli se pre svega na trčanje, ali su alternative i biciklizam i aerobik vežbe. 
Ukoliko vam je potrebna mišićna masa, onda kombinujte i anaerobne treninge.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар