Translate

3. 11. 2015.

Za ljubitetlje Kikiriki putera, odlična vest, istraživanja pokazuju da ne podstiče dijabetes tipa 2



Volite ga ili ne? Sredine nema. Oni koji obožavaju kikiriki puter, kunu se u njega. Postoji i sajt zaljubljenika u kikiriki puter . Da je zdrav, jeste. Da je kaloričan, jeste. Može li biti slan i sladak? Mooože.

Toy figures of lumbermen with a peanut
Toy figures of lumbermen with a peanut

Izvor: Peanutbutterlovers.com

Na ovom sajtu, ljubitelji kikirikija, bavili su se i pitanjem: Kikiriki puter i dijabetes. Zaključak: isključuju jedno drugo. Što je dobra vest za uživaoce ovog putera.

Po U.S. Centers for Disease Kontrols and Prevention, u poslednjih 30 god. broj obolelih od dijabetesa tipa 2 se utrostručio. Vodjenje računa o ishrani i sprečavanje gojaznosti, kao i fizička aktivnost su ključni u prevenciji. Istraživanja od Harvard School of Public Health pokazuju da ishrana niskog glikemijskog indeksa u namirnicama kao kikiriki puter, brokoli, pasulj, jogurt i cerealije, prepunih dijetnih vlakana, značajno redukuje rizik od dijabetesa tipa 2. Studija publikovana 27.nov.2002 u Journal of American Medical Association, govori o tome da žene koje nedeljno pojedu 5 kašika kikiriki putera, smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 za 20%.


U prevenciji dijabetesa tipa 2, treba se držati saveta vezanih inače za zdravu ishranu, a to je hrana puna vlakana, a sa malo šećera i masti. Kikiriki puter je zdraviji namaz za doručak od maslaca i marmelade.

chocolate-peanut-butter-26283453


Kikiriki puter je svakako najzdraviji u kućnom izdanju, tj, ako ga sami napravite. Jednostavno i brzo.

Potrebno je:

  • blender
  • kikiriki (pola šolje očišćenog, pečenog)
  • kikiriki ulje, (1 - 1,5 mala kašika)može i maslinovo, u krajnjoj liniji i suncokretovo
  • so po ukusu(1/4 male kašike)

Sve sastojke stavite u blender i neka 3 min. ga pustite da radi. Ovo zavisi od toga da li želite da bude kao pasta ili da ima i deliće kikirikija. Takodje, naknadno, možete dodati iseckan kikiriki. Ako mu dodate meda, dobićete divan sladak namaz. Ako volite miris cimeta, dodajte ga. Dvostruka korist po zdravlje. Stavite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru. A, da, sjajan je i sa čokoladom.

Kao i obično, treba sačuvati osećaj za meru, što baš i nije uvek lako.

Članak je informativan. Konsultujte svog lekara.

Нема коментара:

Постави коментар