Translate

5. 11. 2015.

Moć zelenog čaja



Napitak mistične Azije. Zeleni ili crni čaj? Oba potiču od iste biljke. Razlika je u procesu proizvodnje,u fermentaciji.

800px-Unryuin_Kyoto05bs4592

Zeleni čaj je poznat po tome da je kao prirodan antioksidant odličan pomoćnik u očuvanju našeg zdravlja. Kad je u pitanju nivo antioksidanata u zelenom čaju, on varira od brenda do brenda.
Limunov sok pojačava nivoe catechin-a i do pet puta. Zato ga obavezno dodajte u čaj.

EGCG (epigallocatechin-3-gallate)je moćan antioksidant

Ako se nadate da uvek imate odgovarajući nivo EGCG u šolji čaja, odmah da znate, niste u pravu. Analize više od 20 proizvoda zelenog čaja od strane ConsumerLab.com pokazuju da nivoi EGCG u flaširanom zelenom čaju se kreću od 4mg do 47mg,(uz dodate šećere ili veštačke zasladjivače) dok kuvani ima od 25mg do 86mg.


Zeleni čaj koji se sprema od listića ima daleko više antioksidanata, posebno vrsta “Teavana” (japanski)sadrži 250mg catechins-a po dozi. Odličan je i u kesicama “Lipton” i “Bigelow”, koji su kineski i tu nastupa problem. Analize ukazuju da čaj poreklom iz Kine ima olova u sebi zbog velike industrijske zagadjenosti tla na kome su plantaže. Posebno se kvalitetom izdvaja  japanski "Matcha"čaj intenzivno zelene boje u prahu.


1280px-Tea_in_different_grade_of_fermentation


Takodje se brendovi zelenog čaja razlikuju i po sadržaju kofeina. Neki ga gotovo i nemaju, a neki ga imaju 86mg po dozi, gotovo kao i uobičajena šolja kafe.

Ako kupujete čaj u kesicama, obratite pažnju na to da su neke kesice čaja od sintetičkih polimera, te na toploti mogu ispuštati sastojke štetne po zdravlje.Takodje, papirne kesice su potencijalna opasnost, često su tretirane epihlorohidrinom koji ispušta u vodi kancerogen kao kod obradjene hrane, vezuje se za neplodnost i imune bolesti.

Iako su izuzetno dobri za naše zdravlje, u svom sastavu imaju i sastojke koji su posledica lošeg ljudskog delovanja na prirodu. Zeleni i crni čaj,(i organski gajeni) prirodno su puni fluorida, koji korenom upijaju iz tla, kao i teške metale i druge otrove.

Dobrobiti zelenog čaja:


  • Neutrališe efekte loših masti i ulja na organizam, dobar za dijetu
  • Prevencija je po pitanju bakterija I virusa
  • Popravlja varenje
  • Štiti od oksidacije jetre i mozga
  • Potpomaže zdrave desni
  • Popravlja mentalnu budnost I usporava degeneraciju moždanih ćelija
  • Snižava krvni pritisak, holesterol i trigliceride
  • Smanjuje rizik od raka dojke, creva, pluća, jajnika i prostate
  • Smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara

Ne treba preterivati u ispijanju čaja. Naše osnovno piće je voda. Dovoljno je šolja, dve, dnevno. Do idealne šoljice čaja dodjite tako što ćete vodu zagrejati i pre nego što proključa preliti preko listića ili kesice. Za jednu šolju čaja ide 1kašičica istog. Ostavite da pokriveno, odstoji 3-5minuta. Što duže stoji biće jači. Dodajte limunov sok i med po ukusu. Na zdravlje vam bilo.

Izvor: dr. Mercola.com

Povezan tekst:


Šećer, krivac za bore

Нема коментара:

Постави коментар