Translate

28. 8. 2015.

Mali-veliki vit.C



Vitamin C neke životinje same stvaraju, a čovek ga unosi, pre svega putem voća i povrća ili putem suplemenata.
Mnogi lekari i nutricionisti savetuju uzimanje ovog vitamina iz hrane, sveže cedjenih sokova. Ako kupujete sok od narandže, gledajte da ima bar još 3-4 nedelje do isteka roka. Po otvaranju, najkasnije treba da ga popijete za nedelju dana.
Gledano istorijski, vit. C se pre svega koristio za lečenje skorbuta  i to u vreme dugih plovidbi, kada su od njega zbog neadekvatne ishrane (bez voća i povrća) obolevali mornari.

                                                             
Danas je uobičajeno da se koristi za prevenciju prehlade, upalu desni, akne, bolesti kože, kod čira na želucu uzrokovanog helikobakter pilori, tuberkoloze, kod infekcija bešike i prostate.
Takodje ga neki koriste kod depresije, Alchajmera, mentalnog, fizičkog stresa, poremećaja pažnje.
Koristi se i za povećanje apsorbcije gvoždja iz hrane.
Postoji i mišljenje da pomaže kod bolesti krvnih sudova, prevenciji šloga, infarkta, visokog krvnog pritiska, holesterola.
Koristi se kod glaukoma, u prevenciji katarakte, karijesa, dijabetesa, astme, gubitka kolagena, artritisa, osteoporoze, kancera, bolova u ledjima, autizma.
Dodatno se daje za poboljšanje fizičke izdržljivosti i usporavanje starenja, smanjivanje sporednih efekata kod upotreba kortizona i kod odvikavanja od zavisnosti.

Natural Medicines Comprehensive baza podataka zasnovana na naučnim dokazima iznosi stope efikasnosti upotrebe vit. C kroz sledeće skale:

  • Efikasan u slučaju nedostatka vit.C daje se oralno ili injekcijama kod skorbuta i problema koji nastaju kao posledica istog.

  • Verovatno efikasan:
-kad se uzima sa gvoždjem, gde povećava nivo apsorbcije gvoždja i kod dece i kod odraslih
-kod genetskog poremećaja novorodjenčadi tyrosinemia, gde su u krvi previsoki nivoi amino kiseline tirozina, poboljšava stanje.



  • Možda efikasan kod:
-degeneracije vida, vezano sa starenjem. Vit. C u kombinaciji sa cinkom, vit.E, beta-karotenima se prepisuje kao prevencija i kao pomoć kod gubljenja vida. Nema dovoljno dokaza da je ova kombinacija zaista uspešna.

-kod albuminurie, tj. porasta proteina u urinu kod dijabetičara. Zajedno sa vit.E redukuje protein.

-kod arteroskleroze. Uzimanje oralno smanjuje rizik od arterijskog zakrečavanja i usporava pogoršavanje postojećeg stanja. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumelo ovo delovanje.
-kod tumora. Neki istraživači tvrde da uzimanje ovog vitamina kroz ishranu smanjuje rizik od dobijanja tumora. Ovo ne važi i za suplemente.

-kod prehlade. Ima kontroverzi, mada većina dokaza ukazuje na skraćivanje trajanja bolesti. Nije efikasan u prevenciji prehlade.

-kod stanja hroničnog regionalnog bola, kao kod loma ruke, smanjuje rizik od razvoja hroničnog bola

-kod problema sa bubrezima koji se vezuju za  angiografiju i uzimanje kontrasta, uzimanje pre i posle iste, izgleda da smanjuje rizik od nastanka problema sa bubrezima

-kod crvenila pri kozmetičkim tretmanima. Korišćenje kreme sa vit.C smanjuje reakciju kože kod laserskih tretmana ožiljaka i bora

-kod bolesti pluća usled vežbanja. Uzimanje vit.C pre, recimo, maratona, može da spreči razvoj infekcije koje se mogu javiti

-kod oboljenja žučne kese ima naznaka da pomaže ženama u prevenciji

-kod čira želuca uzrokovanog bakterijom helikobakter pilori. Smanjuje štetne efekte tj. razvijanje lezija

-kod abnormalnog raspadanja crvenih krvnih zrnaca. Tretman vit.C  popravlja stanje hemolitičke anemije

-kod visokog krvnog pritiska. Uzimanje u periodu u kom se uzimaju konvencionalni lekovi za snižavanje, izgleda da malo snižava sistolni pritisak(onaj viši broj u očitavanju)

-kod trovanja olovom. Uzimanje vit.C putem hrane snižava nivoe olova u krvi

-produžava delovanje lekova kod bolova u grudima. Uzimanje vit.C oralno pomaže produženom delovanju nitroglicerina.

-kod osteoartritisa. Pojačano uzimanje vit.C kroz svakodnevnu ishranu sprečava gubljenje hrskavice i pogoršanje već postojećih simptoma

-kod fizičke izdržljivosti. Unošenje putem ishrane ovog vitamina može da popravi fizičku izdržljivost i mišićnu snagu kod starijih. Kod tinejdžera uzimanje suplemenata vit.C može da popravi nivo kiseonika prilikom vežbanja.

-kod opekotina od sunca. Izgleda da uzimanje vit.C ali zajedno sa vit.E oralno, omogućava prevenciju u ovom slučaju.

-kod izborane kože. Kreme koje u svom sastavu imaju vit.C u kombinaciji sa acetil tirosinom, cink sulfatom, sodium hijaluronatom, bioflavonoidima, popravljaju stanje kože koja je izborana zbog posledica sunca.

Izvori:
www.nlm.nih.gov/medlineplus
www.medicalnewstoday.com

Slike: Google free images

Нема коментара:

Постави коментар