Translate

30. 6. 2015.

Djumbir - hrana i lek




Djumbir spada u začinske biljke. U Evropu je došao iz Azije, u čijoj kuhinji je veoma zastupljen i cenjen.
Aromatičnog je, pikantnog, ljutkastog ukusa.
Bogat je mineralima: gvoždje, bakar, magnezijum, mangan, vitaminima: C, vit.B6, proteinima, u sastavu ima i kurkumu.

Po health.howsttufworks, najnovija istraživanja potvrdjuju da djumbir ima antiinflamatorno dejstvo kad je u pitanju bol i zapaljenje. Posebno se pokazao kod bolova u mišićima.
Odgovarajuća dejstva imaju kako svež, tako i termički obradjen djumbir.

                                          slika: commons.wikimedia.org.

Dr. Krishna C. Srivastava, svetski poznat istraživač na polju terapeutskog delovanja začina na Odens Univerzitetu u Danskoj je u jednom istraživanju, pacijentima sa artritisom davao svakodnevno male doze djumbira, ( 5gr. svežeg ili jedna kašičica sušenog), tri meseca. Posledice su bile fantastične za pacijente. Većina je imala značajno smanjivanje otoka, jutarnje ukočenosti i bola.

Za razliku od nesteroidnih inflamatornih lekova, koji samo blokiraju stvaranje zapaljinskih jedinjenja, djumbir ima i antioksidantno dejstvo, te razlaže postojeća zapaljenja i kiselost u sinovijalnoj tečnosti zgloba.

U Ajurvedskoj medicini Indije, cene ga kao prirodnu hranu protiv bola hiljadama godina unazad.
U zapisima iz 4.v.p.n.e. vidi se da se u Kini koristio kao lek za stomačne bolesti, lečenje reumatizma, protiv mučnine.
Dejstva: antipiretska, sedativna, analgetska, antibakterijska dejstva, antivirusna,antispazmična, cirkulatorno stimulativna, digestivna, blagi je laksativ.

                                          slika: commons.wikimedia.org.

Djumbir možete dodavati sitno iseckan, supama, čorbama, sokovima, limunadi, omiljenoj salati.
Takodje, možete spremiti i čaj.
Potrebno je za dve šolje vode oko 2cm. korena. Koren oguliti, iseći na kolutove i staviti u kipuću vodu. Kuvati desetak minuta. Staviti da odstoji 10 do 15 min. i vaš čarobnjak protiv bola je spreman.
Najjednostavnije je djumbir  narendati i staviti u teglicu sa medom. Uzimati po kašiku pre jela.

Koren djumbira je dobro istražen i potvrdjena su mnogobrojna dejstva na zdravlje čoveka. Poboljšava varenje, otklanja mučninu,(dobar je protiv putničke mučnine) diže imunitet, otklanja bol, smanjuje postojeća zapaljenja i sprečava nastajanje novih, njime se leči prehlada,groznica, glavobolja, respiratorni problemi, bronhitis, dispepsija (smetnje posle jela), popravlja stanje jetre, smanjuje holesterol, sprečava stvaranje ugrušaka, snižava krvni pritisak, poboljšava pamćenje. Moćan je u borbi protiv slobodnih radikala. Izbegavajte korišćenje u večernjim satima, jer može izazvati nesanicu zato što ima stimulativna dejstva. Nova istraživanja ukazuju da suzbija kancerogene ćelije. Posebno je delotvoran kod tumora kože, jajnika, dojki, creva i to zahteva dalja istraživanja.
Izvor: www.herbwisdom.com

Nisu registrovane propratne pojave, te ga je FDA, stavila na listu GRAS - opšte prihvaćen kao siguran

Tekst je informativan. Konsultujte svog lekara, pogotovo ako uzimate lekove.

Нема коментара:

Постави коментар