Translate

31. 3. 2015.

Super bakterija MRSA - lek iz srednjeg veka



Hiljadu godina star anglo-saksonski rukopis, krije lek za stafilokoku otpornu na antibiotike, tkzv. MRSA
Savremeno doba i sve veća upotreba lekova stvara rezistentnost na antibiotike. U potrazi za mogućim rešenjem, Dr Christina Lee, stručnjak za anglo-saksonski je u starom medicinskom rukopisu,Balds Leechbook,otkrila lek na prirodnoj bazi za infekciju oka i  dala recept mikrobiolozima Univerzitetskog centra Notingem, da provere da li ima dejstvo kao antibiotski lek.

                                                     Izvor:The British Library Board 

Leechbook se čuva u britanskoj biblioteci, inače je poznat kao jedan od najstarijih medicinskih rukopisa sa recepturama, savetima i tretmanima.

Rekonstruisali su sastojke, čiju osnovu čine beli luk, crni luk, govedja žuč, vino, koji treba da odstoje devet dana, trudeći se da naprave što vernije replike istih, iako su ti sastojci iz 9 veka.
Rani testovi in vitro na bakterijama u Notingemu, na koje je ukapan lek i ostavljen 24 sata su pokazali da je od bilion bakterija preživelo par hiljada. Testovi na miševima od strane saradnika na univerzitetu u USA su zapanjujući i pokazuju neverovatne efekte na MRSA, otpornu bakteriju. Kako ovaj srednjevekovni lek deluje je otvoreno pitanje. Pretpostavlja se da je udruženo dejstvo više sastojaka i  hemijska reakcija istih. Osim toga, pokazalo se da lek može duže da stoji u frižideru i dalje proizvodeći dejstvo. Značaj otkrića je veliki s obzirom na mogući potencijal u lečenju MRSA, koji zadaje velike muke lekarima.

Dok nauka ostaje u čudu, uz mnoga otvorena pitanja i veliku nadu, dotle pristalice prirodnog načina lečenja mogu da likuju.


Izvor: www.notthingham.ac.uk

Нема коментара:

Постави коментар