Translate

1. 9. 2020.

Kako uticati na holesterol?



"Sve što putem hrane unosimo u naš organizam, gradi nas i menja, a od toga šta smo uneli zavisi naša snaga, naše zdravlje i naš život."

Hipokrat

Porodičnu  medicinsku istoriju ne možete promeniti, kao ni godine života. Ipak, skidanje viška kilograma i fizička aktivnost su ono što se može. Nije tu neophodna teretana, već je dobra i šetnja, koliko možete brzim korakom.

pixabay.com

                                                                         pixabay.com

Većinu holesterola, naše telo stvara u zavisnosti od toga šta jedemo,  pa je u skladu sa tim preporuka da se ne preteruje u zasićenim masnim kiselinama, u mesu, te da se zamena nađe u ribi, biljnim uljima, orašastom voću. Hleb i paste sa celim zrnima žitarica će vas duže držati sitim i što je važno neće vam šećer tako skakati gore-dole. Umesto čipsa, grickalice od voća i povrća, mlečni proizvodi sa manje masnoće.

Ponekad je neophodno koristiti lekove za sniženje LDL holesterola, tkzv. statine, koji se koriste još od 1980. i redukuju sposobnost tela da proizvodi LDL holesterol i pomaže da apsorbuje postojeći. Smanjuju rizik od srčanih bolesti, tako što smanjuju zapaljenske procese i nastajanje tromba. Doktori na osnovu rizika za dobijanje infarkta i visine LDL, pa čak i kad je on nizak, a rizik od infarkta visok, odlučuju o potrebi pijenja statina.

Kalkulator izračunavanja 10-eg rizika dobijanja srčanih bolesti i šloga.

Odnosi se na one koji do sada nisu imali ništa od ovih bolesti.

Svakako se obratite svom lekaru u slučaju povišenog ukupnog i LDL holesterola.


Izvor:

Harvard medical school



Нема коментара:

Постави коментар