Translate

14. 5. 2014.

Rizici preteranog sedenja



Da li ste moderni? Ne nije u pitanju garderoba, obuća, akcesoari, već nešto sasvim drugo...
Usput, da li znate da naše telo, gradjom, nije predvidjeno za sedenje, već stajanje i hodanje. E, u tom grmu, leži zec...

Dan provodite, sedeći u prevoznom sredstvu ili u kancelariji. Razmišljate o onome što je bilo ili će biti. Nemate vremena za sadašnji trenutak. Gotovo da ne primećujete dešavanja oko vas. Ne nalazite vremena za aktivnu šetnju. Ali zato ga imate dovoljno za gledanje raznih omiljenih serija i muzičkih programa. Smejete se, plačete uz TV. Ne smatrate sebe robom TV-a, kompjutera, jer da želite lako biste isključili "magične kutije".  Da li je baš tako?

Moderno doba, moderne bolesti. Rizici preteranog sedenja.


Odgovara dr James A. Levin
članak vezan za healthy-living Mayo Clinic
Doktori klinike Meyo radili su istraživanja, vezana za to kako dugo sedenje utiče na zdravlje, pa tako na povećanje holesterola, debljinu, povišen pritisak, dijabetes. Dugotrajno sedenje povezuje se sa povećanjem rizika od smrti i to i od tumora i kardiovaskularnih bolesti.
Skorašnjim istraživanjem je dokazano da su odrasli koji provode više od četiri sata dnevno, sedeći ispred televizora, izloženi čak do 125% većem riziku od smrti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima od onih koji provode manje od dva sata ispred TV-ea, kao i 50%  uvećanja rizika od smrti od bilo kog uzroka.
Ovaj rizik je nezavistan od ostalih rizika, kao što su pušenje ili ishrana.
Rešenje nije u par sati provedenih u teretani, nedeljno, već u stajanju i kretanju, kad god je to moguće.  Pa tako dok pričate telefonom, stojite, idite pešice kad god je to moguće.
Manje sedite, a više se krećite. Čak i kad samo stojite, sagorevate  više kalorija nego kad sedite.Mišićna aktivnost, uključujući i onu kod stajanja, značajan je okidač u procesu vezanom za sagorevanje masnoće i smanjenje nivoa šećera. Kod sedenja, ovo se ne dešava i zdravstveni rizici se povećavaju.

Dakle, ako nam posao nije vezan za stajanje, biće da smo u problemu.
Ostaje nam da stojimo kad god je to moguće, može i na jednoj nozi. Čak preporuka je i radni sto za kojim ćemo stajati. Eto, teret zdravlja pada na naše već ionako umorne noge.

Posebna priča, vezana je za decu. U periodu detinjstva, treba da steknu naviku da se bave nekim sportom i da provode vreme napolju, u prirodi. Ograničite im sedenje pred ekranom, bilo da je TV ili kompjuter. Igrajte se sa vašom decom. Dvostruka je korist. Kvalitetno utrošeno slobodno vreme na izgradnji medjusobnog odnosa i fizičko zdravlje.

Rešenje, pa baš i nije u tome da stojite i gledate omiljeni program, mada možete da radite neke vežbe, vozite sobni bicikl, skije i koristite sijaset raznoraznih sprava. Prava stvar je šetnja, šetnja i šetnja. Ne ona nogu pred nogu, uz razgledanje izloga, već odredjenog ritma do momenta zadihanosti. Pri tom, posmatrajte prirodu, ljude, kuće, dešavanja oko vas, osluškujte disanje, uključite se u taj trenutak, primetićete da buka u glavi, popušta i osećaćete se bolje. Odlična je i vožnja bicikla.
Bolje fizičko zdravlje prijatelj je našoj psihi.


Ne odustajte od svoje duge. Ona nije u formiranim zidovima u vama i oko vas, već izvan, u prirodi.
"Priroda nas nikad ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo".
                                                            Jean Jacques Rousseau




Нема коментара:

Постави коментар